Emirates Stadium
LiverpoolLiverpool

Arsenal direkt utslaget ur FA-cupen

tis 5 dec 2023 kl 15:33

Mållösa och tredje raka förlusten. Arsenal formsvacka är djup - och nu är laget utslaget ur FA-cupen. Liverpool vann med 2-0 på Emirates Stadium.

Två gånger dom senaste tre säsongerna har mesta FA-cupmästarna Arsenal åkt ut i den tredje gången av världens äldsta turnering.
2022 mot Nottingham Forest.
Idag mot Liverpool.

Det var två frånvarodrabbade lag som ställdes mot varandra i den tredje omgången av FA-cupen på Emirates Stadium.
Mikel Arteta fick klara sig utan Takehiro Tomiyasu, Oleksandr Zinchenko, Thomas Partey, Jurriën Timber, Mohamed Elneny och Gabriel Jesus.
Jürgen Klopps lista var ännu längre. De mest färgstarka spelarna som saknades var Virgil van Dijk, Mohamed Salah och Dominik Szoboszlai.

Det märktes, efter två raka förluster, att det var ett revanschsuget Arsenal som var på planen.
Redan direkt tog man tag i spelet och första halvlek var riktigt bra. Hög press, bra rörlighet och massor med chanser skapades.
Problemet: Effektiviteten.

Reiss Nelson fick första läget efter en fin utspark av Aaron Ramsdale och fick vakta kassen för första gången sedan 12 december mot PSV Eindhoven i Champions League.
Redan efter tre minuter kom yttern ren med Alisson Becker med fick inte riktigt ordning på bollen, när han borde ha lobbat, och hamnade ur vinkel och sköt i momentet efter i burgaveln.
Efter ett par ströchanser kom nästa stora läge efter elva minuter. Bukayo Saka vann bollen på högerkanten och spelade loss Kai Havertz, som fick chansen på topp. Tysken spelade sen in bollen till Reiss Nelson som fick sitt skott blockerat. Havertz borde spelat till Saka som hade ett bättre läge, men i momentet efter fick Martin Ödegaard fritt fram. Norrmannens skott tog tyvärr i ribban.

Efter en stund jämnades spelet ut, men det var fortsatt Arsenal som dominerade. Ben White drog iväg ett fint skott i den 38:e minuten som Alisson tippade till hörna. Precis före vilan kom Liverpools bästa läge i den första halvleken när Trent Alexander-Arnold skickade iväg ett lurigt skott i ribban.

Gästerna flyttade om i sin anfallslinje i andra och det gav effekt. Det var ett klart bättre Liverpool som kom ut för sista 45.
Dock var andra halvleks första fina chans Arsenals.
Den kom efter knappa timmen när Ödegaard la fram en frispark till Havertz som spelade in bollen i slottet. Tyvärr kom Gabriel för sent och Sakas avslut helt skevt.
Arteta bytte sedan in Gabriel Martinelli istället för Reiss Nelson för spetsa till anfallet i jakten på ett segermål.
Brassen inledde piggt och hade några fina lägen - men när Jürgen Klopp kontrade och satte in Conor Bradley så att Alexander-Arnold kunde ta en central mittfältsroll dog det mesta.

Istället fick Aaron Ramsdale rädda kvar Arsenal i matchen när han styrde Luis Diaz hårda skott till hörna.
Arsenal kändes tröttkörda - både fysiskt och mentalt efter urladdningen i första som inte resulterade i någonting.
Liverpool tog över mer och mer och med tio minuter kvar att spela kom 0-1. Alexander-Arnold drig iväg en hård välriktad frispark som Jakub Kiwior nickade i eget mål.

The Gunners attacker i jakten på en kvittering var sällsynt tama. Bytena som Arteta gjorde gav inte heller någon effekt.
Och på stopptid kunde gästerna kontra in 0-2. Diaz målskytt.
Arsenals förlustsvit växte till tre raka matcher och laget var nu utslaget ur FA-cupen.