(0 – 0)
Estádio do Dragão

Sista sparken sänkte Arsenal

mån 18 dec 2023 kl 16:56

Arsenal hade aldrig vunnit på Estádio do Dragão i Porto. Skulle första segern komma ikväll? Icke - portugiserna satte matchens enda mål i den fjärde stopptidsminuten.

The Gunners hade innan kvällens åttondelsfinal i Champions League spelat tre matcher på Estádio do Dragão i Porto. Här är resultaten:
2006 - 0-0.
2008 - 0-2.
2010 - 1-2.
Ikväll hade Arsenal chansen att vända på den trista trenden - men det gick inte alls. Hemmalaget skickade in 1-0 med matchens sista spark och nu måste Mikel Artetas gäng vända i norra London om knappt tre veckor för att ta sig vidare.

Arsenal, som kom till norra Portugal igår, gjorde det utan skadade Thomas Partey, Oleksandr Zinchenko, Takehiro Tomiyasu och Jurriën Timber. Men Fabio Vieira var efter tre månaders frånvaro tillbaka i truppen.
Mikel Arteta valde dock att spela vidare med samma lag som besegrade Burnley med 5-0 i lördags.
Arsenals tionde match i landet skulle, precis som många andra, inte bli någon höjdare.

Första halvlek var ett sömnpiller av rang. The Gunners, som för det mesta hade bollen, skapade inte ett smack. Det mest värdefulla att rapportera var Declan Rices gula kort i den andra minuten när han och Gabriel missförstod varandra på egen planhalva.
Annars för Porto närmast ledningen när Galeno efter 21 minuter lyckades träffa stolpen från nära håll. Returen blev näsan ett lika bra läge det, men den brände brassen också fast utanför den här gången.
Portospelarna gjorde allt för att trasa sönder matchen. I varenda situation la sig spelarna för att hindra The Gunners från att få spelövertag och rytm i matchen. Det var en halvlek som går till historien som en av säsongens sämsta och tråkigaste.

Det blev i ärlighetens namn inte mycket bättre efter paus. Arsenal hade fortsatt stort bollinnehav, men förtvivlat svårt att skapa chanser. Mängder med hörnor vaskades fram, men de blev allt som oftast ofarliga, Trossard hade ett bra volleyskott som dock gick över. Vid flertalet av dom blåste den mycket svage domaren Serdar Gözübüyük frispark till hemmalaget. Det var så mycket avbrott att när speltiden summerades var bollen bara i spel 51,7% och det blåstes för rekordmånga frisparkar - många av dem helt felaktigt.

Men matchen skulle inte sluta 0-0 - vilket allt pekade på när fjärdedomaren visade upp skylten med fyra minuters stopptid. Efter lite röra runt Arsenalboxen skulle Gabriel Martinelli lägga en boll över på andra sidan i djupet till Bukayo Saka. Men passningen blev dålig och Porto kunde bryta. När Galeno fick bollen en bit utanför Arsenals box avvaktade Declan Rice lite för mycket och brassen kunde avlossa ett fint distansskott som gick in bakom David Raya.

Om resultatet i Portugal var dåligt och lite väntat med tanke på tidigare matcher så är det mer muntert i London. Vid de tre tillfällena som Arsenal mött Porto på Emirates Stadium har matcherna slutat 2-0, 4-0 och 5-0.
Det hoppas vi, också, repriseras om knappt tre veckor när returen spelas.