Emirates Stadium
FC PortoFC Porto

Arsenal vidare efter straffdrama

ons 13 mar 2024 kl 10:57

Arsenal är vidare i Champions League. Men det krävdes straffar för att slå ut Porto.

Det var nästan på dagen sju år sedan senast Arsenal spelade åttondelsfinal i Champions League.
Då fick Arsene Wengers gäng storstryk av Bayern München.
Det blev 2-10 över två matcher.
Men det skulle bli en helt annan utgång nu.

Porto hade med sig 1-0 från det första mötet på Estádio do Dragão. Arsenal behövde således vinna med två för att gå vidare till kvartsfinal.
Resan dit skulle dock bli lång.
För matchen på Emirates Stadium var sannerligen inte sprakande och hemmalaget hade stora problem att skapa några större chanser över huvud taget.
Men fyra minuter innan vilan small det till.
Arenan exploderade i ett enormt glädjejubel när Arsenal kvitterade i matchserien.
Martin Ödegaard lade snyggt bollen i djupet till Leandro Trossard som iskallt satte 1-0 bakom en chanslös Diogo Costa.

Efter nachos och öl i pausen var vi laddade för sista 45 som skulle ta The Gunners vidare mot kvartsfinalen.
Men gästernas antifotboll firade på nytt triumfer och Arsenalspelarna hade ofantligt svårt att hitta öppningar för lägen.
Mitt i halvleken skulle det dock komma ett mål från Martin Ödegaard. Men efter VAR-koll godkändes inte fullträffen. Kai Havertz hade dragit Pepe i tröjan i uppbyggnaden till målet och vi fick besviket sätta oss ner igen.
Norrmannen hade den bästa Arsenalchansen fem minuter före 90, men mittfältarens skott smet utanför.
Och efter sju stopptidsminuter stod det klart att det skulle bli förlängning.

Den kan vi helt sonika dra ett stort streck över, för det hände knappt ett smack. Ett par byten, några hörnor och ett gult kort.
That's it.
Straffar väntade.

Arsenal vann båda slantsinglingarna och fick skjuta straffarna mot North Bank och dessutom först.
Ödegaard och Kai Havertz hade satt sina för The Gunners och Pepê för Porto när Wendell stegade fram.
Brassens skott räddades av David Raya och det var nu stort övertag Arsenal.
Det stod 3-2 efter den tredje rundan efter att Bukayo Saka och Marko Grujić nätat.
Declan Rice satte 4-2 och nu var det press på Porto.
Anfallaren Galeno stegade fram. Sköt. Och Raya räddade.

Arsenalspelarna och vi på läktaren firade stort. Avancemanget var klart och vi blev kvar säkert i en kvart och sjöng innan vi jublade vidare på puben.