Domare: Pedro Proença
BesiktasBesiktas

Sanchez skickade Arsenal vidare

ons 27 aug 2014 kl 23:01

Arsenal kämpade till sig en uddamålsseger hemma mot Besiktas. Alexis Sanchez blev stor matchhjälte med sitt 1-0 mål som tog Arsenal vidare till Champions Leagues gruppspel.

Det fanns en hel del orosmoln inför Arsenals möte med Besiktas i CL-kvalet. Girouds skada bekräftades vara långvarig innan matchen och Arsenals spel hade inte klickat den senaste tiden. Wenger gjorde två förändringar i startelvan. Avstängde Ramsey ersattes av Cazorla och Koscielny var tillbaka i backlinjen. Det blev en tuff och tätt match där Arsenal skapade flest målchanser men hade svårt att förvalta dem. Alexis Sanchez skickade Londonlaget till Champions Leagues gruppspel med sitt 1-0 mål i slutet av den första halvleken.

Matchen startade i ett betydligt högre tempo än det första mötet nere i Istanbul och Arsenal satte direkt en hög press på Besiktas. Spelet böljade fram och tillbaka inledningsvis men det var Arsenal som skapade chanserna. I den 8:e minuten bröt Wilshere genom centralt i banan och fick iväg ett avslut som gick strax utanför målvaktens vänstra stolpe. Strax därefter fick Cazorla ett läge men även spanjorens avslut gick utanför målramen.

Bortalaget arbetade sig in i matchen och började hota mer offensivt. Arsenal fortsatte att ha mest boll men Besiktas kändes mer och mer farliga på sina kontringar. Turkarna gjorde det även svårt för Arsenal i den sista tredjedelen med sitt täta försvarsspel. I den 35:e minuten ryckte Pektemek sig igenom Arsenal-försvaret men Debuchy stod för en viktig brytning i straffområdet. Fem minuter senare spelade Sahan bollen snett inåt bakåt mot Motta. Wilshere halkade omkull turken och bortalaget vädjade efter straff men domaren valde att fria.

Arsenal var inne i en tuff period. Laget hade det svårt att skapa något framåt samtidigt som bortalaget såg allt giftigare ut i sina anfall. Strax innan halvtid väggspelade Wilshere med Özil och bollen nådde en fristående Sanchez som kyligt placerade in 1-0. Det var chilenarens första mål för klubben! Arsenal gick till halvtidsvila med en 1-0 ledning.

Arsenal startade den andra halvleken riktigt piggt och skapade direkt ett par farliga chanser. Cazorla fick ett läge efter en fin kontring men Santis avslut gick utanför. Minuter senare hittade Wilshere fram till Sanchez vars avslut styrdes strax utanför. Det var tydligt att Arsenal hade siktet inställt på att avgöra mötet med ett 2-0 mål men Londonlaget tog inte vara på sina chanser. På en frispark löpte Debuchy sig fri på den bortre stolpen men fransmannens nick gick strax utanför. Besiktas kämpade sig kvar i matchen och började likt i den första halvleken skapa mer och mer framåt.

I den 75:e minuten fick Oxlade-Chamberlain ett jätteläge från nära håll men avslutet gick rakt på målvakten Zengin. På efterföljande kontring drog Debuchy på sig sitt andra gula kort och blev utvisad. Arsenal var nere till tio man och behövde hålla ut i dryga 15 minuter. Wenger valde att plocka av Özil och ta in Chambers för att säkra upp defensiven. Trots en man mindre försökte Arsenal ställa om snabbt och stänga matchen med ett 2-0 mål. Men "The Gunners" blev ofta av med bollen i uppspelsfasen och bjöd in Besiktas till att trycka på för ett kvitteringsmål.

I den 89:e minuten fick Demba Ba ett gyllene läge att skicka Besiktas till gruppspelet när han så när nådde högst på ett svepande inlägg. Arsenal var illa ute och kämpade desperat för att stå emot bortalagets anstormning. Det gjorde man också, domaren blåste av matchen och både spelare och fans kunde pusta ut efter att ha klarat av en riktig nagelbitare. I och med vinsten är Arsenal klara för Champions Leagues gruppspel för 17:e året på raken och kan nu fokusera på ligaspelet en tid framöver. Imorgon (torsdag) äger lottningen till gruppspelet av Champions League rum.