Medlemmar: 8709 st.
Visa menyn
Brighton & Hove AlbionBrighton & Hove Albion
FA-cupen
sön 25 jan 2015 kl 17:00
2 – 3
(0 – 2)
Amex Stadium, Publik: 30 278
Domare: Michael Oliver

Walcott nätade - Arsenal vidare i FA-cupen

sön 25 jan 2015 kl 19:24

Skrällarna i FA-cupen har duggat tätt den här helgen. Arsenal höll dock för favoritskapet - trots att Brighton bjöds in i matchen två gånger.

Precis som när Arsenal besegrade Brighton för två år sedan i FA-cupen slutade matchen 3-2. Arsenal kontrollerade matchen i stort, men försvarsspelet lämnade en del att önska då hemmalaget fick göra två relativt enkla mål.
Arsene Wenger ställde upp med en rejält förändrad elva jämfört med matchen mot Man City för en vecka sedan. Bland annat var Özil, Walcott, Chambers, Gibbs och Rosicky tillbaka från start. Dessutom fick Szczesny starta på nytt då Ospina vilades. På bänken återfanns bland andra Mertesacker, Alexis och Cazorla.

Arsenal rivstartade matchen och hemmalaget fick knappt röra bollen innan det stod 0-1. Chambers visade styrka och beslutsamhet när han tog sig fram på högerkanten, och passade in bollen i straffområdet där Walcott tog emot den och placerade in matchens första mål efter bara en minut och 30 sekunder. Vaket och tekniskt bra av Walcott, men hemmaförsvaret var mer än lovligt passivt i den situationen.
Matchen började alltså på bästa sätt, och Arsenal fortsatte kontrollera spelet efter målet. Tempot var kanske inte det högsta, men det var tydlig klasskillnad mellan lagen. Efter drygt 20 minuter fick Arsenal rejäl press på hemmalaget och passade runt bollen i den offensiva tredjedelen en längre stund. Till sist fick Rosicky bollen och han skickade in en lika väl maskerad som strålande passning till Özil i straffområdet. Tysken fick med sig bollen och kunde därefter lägga in 2-0 lågt i målvaktens vänstra hörn. Hans andra mål för säsongen.

Brighton lyckades vaska fram en chans sedan bollen studsade till Baldock i straffområdet efter ett inlägg. Hans avslut gick dock inte på mål. Bortsett från detta läge var Arsenaldominansen i halvleken total.
I andra halvlek inledde Arsenal på liknande sätt som under första halvlek och såg ut att kontrollera händelserna. Efter en dålig rensning av Rosicky och passivt försvarsspel av Chambers och Flamini fick O’Grady skottläge just utanför straffområdet och hans avslut satt intill Szczesnys högra stolpe. 1-2 - och nerv i matchen igen.

Drygt fem minuter efter målet svarade dock Arsenal. Rosicky bröt ett uppspel och krånglade fram bollen till Giroud. Fransmannen chippade tillbaka den till Rosicky som drog till på volley och bollen letade sig in bakom Stockdale i hemmamålet och den stora Arsenalsektionen bakom målet fick ett nytt tillfälle att fira. Myckt bra prestation och fin teknik av tjecken där.
Matchen borde ha varit avgjord i och med det, men nytt ofokuserat försvarsspel av Arsenal ledde till att Brighton kom tillbaka in i den. Baldock tilläts springa i djupled genom Arsenalförsvaret och hittades av en lagkamrat varpå Brightonspelaren kyligt chippade in bollen över Szczesny.

Under den avslutande kvarten fick Brighton nytt mod och försökte trycka på. Arsenal kunde dock hålla undan relativt väl, även om det mycket väl kunde ha dömts straff till hemmalaget då Chambers fick bollen på armen i straffområdet. För Arsenals del var inbytte Alexis nära att avgöra matchen med ett par farliga frisparkar.
Arsenal var det bättre laget och det var i slutändan inget snack om segern. Därmed är avancemanget till femte omgången av cupen säkrat. Lottningen till nästa runda sker på måndagskvällen.