St James Park, Publik: 50 544
Domare: Mike Jones

Sjätte raka ligavinsten - trots raset i andra halvlek

lör 21 mar 2015 kl 18:05

Arsenal gjorde en mycket bra första halvlek och såg ut att promenera hem segern. I andra halvlek var dock allt nära rasa.

Wenger gjorde några förändringar i startelvan jämfört med matchen mot Monaco i tisdags. Gabriel och Chambers ersatte Mertesacker respektive Bellerin i backlinjen. Özil saknades i truppen på grund av sjukdom och ersattes av Ramsey.

Arsenal visade inledningsvis inga tecken på Champions League-baksmälla utan inledde piggt med sedvanligt flyt i passningsspelet. De farliga målchanserna lyste dock med sin frånvaro till en början. Närmast var Ramsey som efter cirka 20 minuters spel kom i djupled i straffområdet, men han tappade ut bollen till inspark när han försökte runda Krul.

Någon minut senare kom dock 0-1. Arsenal fick frispark på högerkanten, mitt på offensiv planhalva, och den skickade vikarierande lagkapten Cazorla in framför mål. Welbeck fick huvudet på den och nickade mot mål men Giroud bröt bollbanan med knät och styrde in bollen bakom Krul. Att just Giroud skulle näta var knappast en högoddsare, då han inför matchen hade gjort fyra mål på sina fyra senaste matcher från start och dessutom har en särskilt god vana att göra mål mot just Newcastle.

Efter målet följde en kanonad av målchanser för Arsenal. Welbeck var först nära att placera in en volley efter fint förarbete av Alexis och fick i anfallet efter sånär ett friläge. I nästa våg utmanade Cazorla och Alexis Krul när målvakten var på utflykt i straffområdet och chilenaren försökte lyfta in bollen framför mål men försvaret fick undan bollen till hörna.

Hörnan tog Cazorla hand om och han prickade Giroud som trots uppvaktning av försvarare enkelt styrde in 0-2 med huvudet. Två mål på fyra minuter och Girouds fjärde mål mot Newcastle den här säsongen.

Arsenal föll tillbaka något efter det andra målet och Newcastle flyttade upp spelet. Hemmaspelarna hotade inte Arsenalförsvaret nämnvärt, utan Gabriel och Koscielny med hjälp av den outtröttlige Coquelin såg ut att ha defensiven under kontroll.

Den kontrollen verkade Arsenal dessvärre ha lämnat i omklädningsrummet i halvtid för Newcastle startade andra halvlek mycket stark. Så starkt att reduceringen kom omgående. Cabella kom enkelt igenom på Arsenals vänsterkant och hittade en omarkerad Sissoko i straffområdet och han placerade in 1-2. Under de efterföljande minuterna hade hemmalaget dessutom ett par hyfsade skott från distans, som dock gick utanför. Arsenal såg plötsligt skärrat ut.

Arsenal fick inte igång spelet som i första halvlek, utan det var Newcastle som hade mest boll och skapade flest chanser. Ungefär 20 minuter in i halvleken var Sissoko nära att överlista Ospina med i nickskarv precis framför mål efter en hörna. Arsenal fick slita, och passningsspelet fungerade inte alls.

Även avslutningen av matchen var darrig för Arsenals del. Newcastle pressade på och gästerna fick ägna sig åt att rensa och desperat försvara sig. Newcastles bästa chans i slutet var en skott från Perez som efter en touch tvingade Ospina till en svettig fortparad. Trots pressen lyckades inte hemmalaget sätta kvitteringen och Arsenal lämnade St James Park med tre något tursamma poäng.