Vermaelen gjorde två baljor mot Wigan.

Stabil seger mot Wigan Athletic

lör 19 sep 2009 kl 20:00

Thomas Vermaelen kan inte bara nicka. Han kan också prickskjuta i krysset.

Onsdagens match mot Standard Liege hade fått en och annan att bli lite nervös, men Arsenal klev in mot Wigan och visade att här fanns ingen anledning till oro. Det var i stort sett spel mot ett mål i nittio minuter och 4-0 kunde lika gärna ha varit det dubbla.

Arsenal tog tag i spelet redan från den första sparken. Det dröjde bara någon enstaka minut innan den första målchansen hade skapats och därefter malde våra kanonjärer bara på i anfall efter anfall, och i alla fall för undertecknad kändes det redan efter åtta-tio minuter som om matchen bara skulle handla om hur stor segern skulle bli. Arsenal dominerade totalt, och ledningsmålet efter 25 minuter var bara logiskt. Det var Tomas Vermaelen som åter visade prov på sin spänst när han på en hörna från Robin van Persie tajmade sitt upphopp perfekt och lurade sina bevakare och dundrade in en stenhård nick från fyra-fem meter bakom en helt chanslös Chris Kirkland i bortamålet.

Efter målet malde Arsenal bara på, och det både kunde och kanske också borde ha varit minst två mål till innan paus. Både Eboue och van Persie missade var sitt rent friläge med Kirkland och Eboue var centimetern ifrån att hinna först på en retur efter ett avslut av van Persie.

Wigan hade under halvleken bara haft ett avslut på mål, en nick på en hörna som Vito Mannone räddade utan större problem, så ledningen var minst sagt motiverad. Frågan inför den andra halvleken var om Arsenal skulle kunna ånga på lika bra och svaret kom omedelbart - efter att ha ägt bollen i stort sett varenda sekund av de första fyra minuterna så visade Tomas Vermaelen att han inte bara är bra på huvudet utan att han även har känsla i fötterna. Tillsammans med Eboue arbetade han sig fram till ett skottläge vid straffområdeslinjen och i stället för att ta i för kung och fosterland så smekte Tomas iväg ett perfekt avvägt skott upp i Kirklands högra kryss, helt otagbart.

Matchen var i och med detta helt avgjord, och efter att ha spelat lite slarvigt och hafsigt i fem-tio minuter tog Arsenal åter tag i taktpinnen och radade upp anfallen efter varandra. 3-0 kom strax innan timmen var spelad, och det målet kom efter ett mycket fint anfall där bollen gick som på snöre mellan ett flertal spelare innan Clichy från en position till höger i straffområdet slog en perfekt boll till Eduardo på andra sidan boxen, och vår brasilianske kroat drog på en stenhård volley som träffade stolpen. Bollen gick därefter ut till Abou Diaby som lade upp den för Eduardo igen som pangade på med högern och via Emmanuel Eboue hittade bollen nätet. Det var Eduardos mål, men jag antar att Eboue kommer att noteras som målskytt. Ett fint anfall var det i alla fall, och 3-0 blev det och tills vidare verkar det faktiskt som om Eduardo får målet - i alla fall har de engelska tidningarna honom som målskytt i skrivande stund.

Resten av matchen var i stora delar en transportsträcka och Chris Kirkland fick göra ett par fina räddningar, men åt Cesc Fabregas 4-0 kunde han inte göra någonting. Nicklas Bendtner tog sig fram längs högerkanten och Cesc smög sig in bakom försvararna och på Bendtners precisa inspel parallellt med mållinjen gjorde Fabregas inget misstag utan förpassade med en bredsida in bollen i mål till 4-0.

Wigans enda målchans i den andra halvleken hade strax dessförinnan resulterat i ett mål, men det blev helt korrekt avvinkat för offside och Vito Mannone fick således hålla nollan. Segern var hur rättvis som helst och som redan nämt så kunde det mycket väl ha gjorts lika många hemmamål till. Det här var en mycket stabil insats, där motståndarna egentligen aldrig gavs chansen att vara med i matchen.

Arsenal-Wigan 4-0 (1-0)
Domare: Mike Jones
Publik: 59 103 (Wigans sektion var i det närmaste tom)
1-0 (25) Vermaelen
2-0 (49) Vermaelen
3-0 (59) Eduardo
4-0 (90) Fabregas