Medlemmar: 3548 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Förra ligamötet slutade mållöst. Får vi se några mål på Stamford Bridge?

Inför: Chelsea - Arsenal

fre 21 mar 2014 kl 23:03

Arsene Wenger firar 1000 matcher som tränare för Arsenal och hoppas fira det med seger mot serieledande Chelsea på Stamford Bridge.

Med bara nio matcher kvar på säsongen för Arsenal och åtta stycken för Chelsea, drabbar dessa topplag samman i vad som kan komma att avgöra hela toppstriden. För en vecka sedan trodde nog de flesta att den här matchen inte skulle vara så het som den faktiskt är, detta eftersom Chelsea skulle åka till Villa Park och jogga hem tre poäng, samtidigt som Arsenal skulle få svårt att ta hem full pott i det stora derbyt i Norra London mot Spurs. Så blev det inte, utan Chelsea åkte på en mina i Birmingham och Arsenal väntade inte mer än en minut innan de skulle avgöra Londonderbyt. Nu skiljer det bara fyra poäng mellan nuvarande serieledaren Chelsea ner till trean Arsenal. Ett Arsenal som dessutom har en match tillgodo på Chelsea och kan, vid vinst på Stamford Bridge, skaffa sig ett riktigt fint läge i toppstriden. Men för att inte alla ska få upp hoppet och börja tro på seger så ska det också nämnas att José Mourinho ALDRIG har förlorat en Premier League match på Stamford Bridge, så särskilt lätt blir det inte för Arsene Wenger i sin 1000:e match (!) som Arsenalmanager.

Arsene Wenger gör alltså sin 1000:e match som tränare för Arsenal och inte helt konstigt har mycket av förhandssnacket handlat om just denna makalösa bedrift. José Mourinho har lovordat Arsenal och framförallt Arsene Wenger och varit, som han alltid är, väldigt sympatisk och ödmjuk innan matchstart, något som brukar ändras när matchen är igång. För även om det har varit och är mycket snack om Arsene Wenger så är det ju även en fotbollsmatch som ska spelas också. Tittar vi historiskt sett är det en mardrömsarena för Arsenal och med alla skadebekymmer på mittfältet får Chelsea räknas som relativt klara favoriter, trots allt. 

Chelsea kommer från en säker seger mot Galatasaray i Champions League där man avancerade till kvartsfinal. En match som Chelsea kontrollerade från början till slut. Chelsea som spelade ut Galatasaray och även Tottenham för några veckor sedan, men åkte på en förlust mot Aston Villa på Villa Park i senaste ligaomgången. Denna ojämnhet har fått Chelsea-supportrar att bli lite oroliga och börjat titta neråt i tabellen. Mot topplag och ligakonkurrenter däremot brukar Chelsea inte ha några som helst problem, utan det har varit mer mot botten- eller mittenlag som Chelsea har tappat sina poäng mot, vilket kan tyckas lite märkligt. 

En olycka kommer sällan ensam, brukar man säga. I förlustmatchen mot Aston Villa fick Chelsea även Willian och Ramires utvisade, vilket gör att de båda brasilianarna missar toppmötet mot Arsenal. Såklart ingen nackdel för Arsenal som dras med ohyggligt jobbiga skadeproblem för närvarande. Tre av Arsenals absolut bästa mittfältare, Ramsey, Wilshere och Özil missar alla matchen, och Rosicky är tveksam till spel. Detta gör att vi kan få se en svensk vid namn Kim Källström från start om Rosicky inte är i speldugligt skick. Det återstår att se men hur kul det än hade varit att se Kim Källström debutera i Arsenaltröjan mot Chelsea mot Stamford Bridge så får vi konstatera att skadeproblemen för Arsenal kommer att kosta - speciellt då Arsenal inte har i närheten så bred trupp som Chelsea. 

Ska Arsenal ha en chans att knipa den där ligatiteln så är nog en seger vad som behövs för Gunners i den här extremt tuffa bortamatchen. Detta borde öppna för en väldigt trevlig match att se på där Chelsea behöver tre poäng och kommer att gå för full pott, samtidigt som Arsenal nog accepterar ett kryss men också kommer gå för seger vilket i så fall innebär ett stort steg framåt i den där tuffa kampen om ligatiteln, som verkar stå mellan fyra lag. Förhoppningsvis går Arsenal för seger så vi slipper se en mållös match den här gången med som det blev i julas.

Den här matchen blir den tredje raka bortamatchen för Arsenal som efter detta beger sig till sin del av London. Kan Arsenal bygga vidare på sin derbyseger mot Spurs på White Hart Lane och krypa ännu närmare Chelsea i kampen om ligaguldet?

COYG!

Statistik

  • Arsene Wenger gör sin 1000:e match som tränare för Arsenal.
  • José Mourinho har aldrig förlorat mot Arsene Wenger.
  • Arsenal är ligans bästa bortalag (29p)
  • Chelsea är ligans bästa hemmalag (41p)

Skador

Chelsea:Även Chelsea har några spelare borta. Ramires och Willian är avstängda. F.d. Arsenalspelaren Ashley Cole och Marco Van Ginkel är alltjämt på skadelistan.

Arsenal:Theo Walcott missar resten av säsongen. Jack Wilshere är en dryg månad ifrån comeback. Aaron Ramsey var tänkt att göra sin comeback mot Tottenham förra helgen men så blev det inte, och så blir det inte nu till helgen heller. Verkar gå lite trögt för säsongens spelare i Arsenal, men han bör vara tillbaka när som helst. Abou Diaby gör sitt yttersta för att spela fotboll den här säsongen men är definitivt inte spelklar mot Chelsea. Superstjärnan Mesut Özil skadade sig mot Bayern München och missar ytterliggare en månad. På den positiva fronten är Kim Källström helt återställd. Vänsterbackarna Kieran Gibbs och Nacho Monreal är efter småskador också helt friska.

Troliga startelvor

Chelsea
Cech
Ivanovic - Cahill - Terry - Azpilicueta
Lampard - Matic
Hazard - Oscar - Schürrle
Eto'o

Arsenal
Szczesny
Sagna, Mertesacker, Koscielny, Gibbs
Arteta, Flamini
Oxlade-Chamberlain, Rosicky, Cazorla
Giroud