Medlemmar: 8899 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Kan Arsenal bryta sin långa titeltorka?

Inför: Hull City-Arsenal

fre 16 maj 2014 kl 03:10

Arsenal tog sin senaste titel för snart nio år sedan efter FA-cupsegern mot Manchester United. På lördag hoppas The Gunners att den dystra torkan är över när ännu en FA-cupfinal väntar - denna gång mot Hull City.

Matchen som vi alla har längtat efter, matchen som kan bryta titeltorkan för Arsenal, matchen med ett stort M.
Ja, förväntningarna på den här stora cupfinalen med avspark på lördag kl 18.00 på Wembley Stadium i London är höga. Om stora delar av Europa tittar på avgörandet i Spanien så tittar garanterat engelsmännen och Premier League-älskarna på en annan match, i en cup som är den äldsta av alla i hela världen och är speciell på många sätt. Inför kanske inte matchen i sig kanske ses som tidernas FA-cupfinal, just eftersom det är nykomlingen Hull City som står på andra sidan planhalvan gentemot Arsenal. Men vem minns inte när Wigan besegrade giganten Manchester City i precis samma match för ett år sedan?

Arsenals titeltorka firar snart nio år och skulle man återigen sumpa chansen till en titel, som man gjorde för tre år sedan mot Birmingham i ligacupfinalen, så skulle knappast skämten och sågningarna av Arsenal att avta. Det går inte att betona vikten av den här matchen nog för Gunners. Förlust här och klubbens vinnarmentalitet ifrågasätts på allvar, spelarna tappar självförtroende och Wengers rykte försämras ytterligare. Hela klubbens framtid hänger på den här finalen - utan att överdriva. De här 90 minuterna eller mer kan bli endera avstampen på något fantastiskt för Arsenal, eller så blir det slutet på Wenger-eran och förändrningar i såväl spelartrupp som ledarstab. Det är svårt att sia hur saker och ting utvecklar sig men faktum är att den här matchen är en av de viktigaste matcher Arsenal har spelat på flera år.

Det är inte bara två olika lag rent tabell- och kvalitetsmässigt, det är även två lag som tagit två helt olika vägar till den stora finalen. Om vi börjar med Arsenal så är det flera stycken topplag som man har slagit ut. Först besegrades Tottenham relativt enkelt med 2-0, följt av krossen mot Coventry på Emirates med 4-0. Sedan besegrades Liverpool med 2-1 för att i kvartsfinalen slå ut det andra laget från Liverpool, nämligen Everton med hela 4-1. Efter det visade Arsenalspelarna mental styrka och kunde med en vass polack vid namn Fabianski, skicka ut fjolårssegrarna Wigan, i semifinalen på Wembley. Flera tuffa matcher för Arsenal redan i FA-cupen och ingen kan säga att man inte förtjänar att vara i final.

Hull City har tagit en annan väg till finalen, en betydligt enklare sådan. Resan började med en 2-0 seger borta mot Middlesbrough följt av samma resultat mot Southend United. Efter det blev det lite tuffare, där man kryssade mot Brighton, men lyckades vinna returmötet. Detta gjorde att man för första gången ställdes mot ett lag från Premier League, nämligen jumbon Sunderland. Den matchen vanns enkelt med 3-0 och målkavalkaden fortsatte i semifinalen mot Sheffield United, där slutresultatet skrevs till 5-3 efter en svängig match. 

Det behövs ingen Einstein för att räkna ut vilket lag som haft den tuffaste vägen till finalen, och det går ju att fråga sig om det har någon betydelse eller om det bara är historia nu. Klart är i alla fall att Hull City måste få ordning på defensiven om det ska bli något guld för tigrarna. Hull avslutade säsongen med endast en poäng inspelade på sina sista fem matcher. vilket var svagast utav alla lag. Detta räckte trots allt till fortsatt kontrakt men man måste höja sig för att ens ha någon chans mot Arsenal i finalen. Ett Arsenal som tvärtom, var ligans formstarkaste lag tillsammans med Manchester City de sista fem matcherna för säsongen, där det blev seger i varenda kamp och med en målskillnad på 12-1 - att jämföra med Hull City som hade 4-13 sina fem sista matcher.

För att lösa defensiven behövs knappast Shane Long och Nikica Jelavic, men för att öka målskörden behövs definitivt dessa två spelare. Både Long och Jelavic får hänga med till London men bara för att sitta i publiken och heja på, detta eftersom de värvades in till Hull i januarifönstret från två andra klubbar i Premier League, vilket stoppade dessa två från att spela för sin nya klubb i FA-cupen. Naturligtvis inget som Hull-fansen jublar över då alternativen bakom inte håller högsta klass direkt. Hull har inte bara en dyster form de senaste matcherna, man har även haft det tufft mot just Arsenal den här säsongen. Två förluster och 0-5 har det blivit totalt. Arsene Wenger har historiskt sett alltid haft det lätt mot Steve Bruce så även i tränarkampen ska det vara fördel Arsenal.

Hur lagen kommer att ställa upp är, som det alltid är inför finaler, svåra att spekulera i. Steve Bruce har under delar av säsongen spelat med en trebackslinje, där kanterna hjälper till mycket i defensiven. Något sådant kan man säkert förvänta sig på lördag där kanterna kommer få inrikta sig väldigt mycket på defensiven, men kommer inte tveka att gå framåt när tillfälle ges. Arsenals spelsystem och spelsätt ser alltid likadant ut i princip, och kommer att göra det även i FA-cupfinalen. De stora frågorna som alla gooners ställer sig här är mer vilka spelare som kommer att starta, och kanske framförallt, vilken målvakt som kommer att starta. Wenger avslöjade ingenting på presskonferensen hur han gör med sina målvakter. Åsikterna har varit många och olika här, vissa anser att Lukasz Fabianski ska få stå finalen i och med att han har stått varenda match i FA-cupen den här säsongen och då borde han även stå finalen. Andra menar att Wojciech Szczesny är uttalad förstamålvakt och i en viktig match som denna så ska den bästa målvakten stå. Szczesny är även framtiden i Arsenalmålet medan Fabianski väntas lämna. Det ska bli intressant att se hur det blir med det. Mycket talar i alla fall för att det blir en polack i Arsenals mål.

Nu får vi hoppas att den här stora finalen sköts på ett snyggt sätt av domare Lee Probert och att vi slipper tala om någon domarskandal efter en sådan här match, vilket lag det än gynnar. 

COYG!

Statistik

  • Arsenal har vunnit båda mötena lagen emellan den här säsongen, 2-0 och 3-0
  • Arsenal var ligans formstarkaste lag de sista fem matcherna tillsammans med Manchester City
  • Hull City var ligans formsvagaste lag de sista fem matcherna
  • Det här är Arsene Wengers 10:e final med Arsenal, sjätte FA-cupfinalen
  • Det här är Arsenals 18:e FA-cupfinal någonsin, en siffra som bara Manchester United kan matcha
  • Arsenal har vunnit 10 FA-cupfinaler, bara Manchester United har vunnit fler (11 st)
  • Hull City gör sin första FA-cupfinal någonsin och blir den 57:e klubben att nå till en final

Skador

Hull City: Inte många skador här. Joe Dudgeon är den enda som definitivt missar matchen på grund av skada. Shane Long och Nikica Jelavic får som skrivet många gånger inte spela. James Chester och Robbie Brady är osäkra till spel och kommer göra sena tester.

Arsenal: Nästintill ett fulltaligt Arsenal för en gångs skull. Den enda som definitivt inte kommer att delta är Theo Walcott som alltjämt är långtidsskadad. Thomas Vermaelen är osäker men viker nog inte ner sig i en sådan här match, lagkapten som han är. Två grymma nyheter är att både Jack Wilshere och Alex Oxlade-Chamberlain är tillbaka, särskilt den förstnämnda som gjorde comeback redan mot Norwich i helgen och lär sitta på bänken mot Hull. Chamberlain tros enligt rapporter också vara redo för, åtminstone, en bänkplats.

Troliga startelvor

Hull City
Harper
Rosenior, Bruce, Davies, Figueroa, Chester
Elmohamady, Livermore, Huddlestone, Boyd
Sagbo

Arsenal
Fabianski
Sagna, Mertesacker, Koscielny, Gibbs
Arteta, Ramsey
Cazorla, Özil, Podolski
Giroud