Medlemmar: 8812 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Har Jack Wilshere en framtid på Arsenals defensiva mittfält?

Krönika: Ny roll för Wilshere på Arsenals mittfält?

tis 8 jul 2014 kl 18:49

Den defensiva mittfältspositionen är ett aktuellt ämne bland många av Arsenals supportrar. I den här krönikan funderar Mattias Håman kring om det kanske redan finns det en lösning i den befintliga spelartruppen?

Den defensiva mittfältspositionen har länge varit ett hett samtalsämne bland Arsenals supportrar. Det finns de som menar att en defensiv mittfältare borde vara en prioritet det här transferfönstret; en passningsorienterad och bollvinnande spelare med sin utgångsposition precis framför backlinjen. Det har så här långt spekulerats om spelare som Bayern Münchens Javi Martinez och Leverkusens Lars Bender för att ta två exempel. Men kanske behöver Wenger inte agera på spelarmarknaden överhuvudtaget för att lösa den aktuella mittfältsfrågan?

Det finns faktiskt en potentiell spelare i den befintliga spelartruppen som kommit lite i skymundan efter Aaron Ramseys framfart under den gångna säsongen. En spelare som förfogar över några av de egenskaper som den defensiva mittfältspositionen efterfrågar. Det är Jack Wilshere jag tänker på. Efter några skadefyllda säsonger är det slutligen dags för engelsmannen att på riktigt fullfölja sin stora potential.

Det var för några säsonger sedan som ungdomen Jack Wilshere dominerade hemma på Emirates mot Barcelona i Champions League. Engelsmannen spelade med stort självförtroende och tog kampen på mittfältet mot Xavi och Andres Iniesta, både spelmässigt och fysiskt. Han var ”den nästa stora saken” inom engelsk fotboll och var samtidigt på väg att spela till sig en ordinarie tröja i Arsenals startelva. Efter matchen blev Jack hyllad i sociala medier av alltifrån supportar till motståndarspelare. Flera av de tongivande spelarna i Barcelona krävde mer eller mindre efter matchen att ledningen skulle agera för att få honom till Katalonien. FC Barcelona försökte efter spelarnas önskemål att göra en övergång möjlig. Klubben från Norra London sa inte helt oväntat nej till det förslaget - vänligen men bestämt - och viftade bort sedelbuntarna som säkerligen hade lockat många klubbar inom den professionella fotbollen. Wilshere själv deklarerade samtidigt att hans framtid stavades Arsenal och klappade bestämt på klubbmärket. Allt pekade i det här skedet på att han skulle bli en tongivande spelare för Arsenal de kommande säsongerna och även på längre sikt.

Hinder skulle dock uppkomma på vägen som bromsade upp engelsmannens framfart. Och några år senare, med facit i hand, går det att konstatera att han inte fått den utväxlingen i sin spelarutveckling som supportrarna, klubben, det engelska landslaget och han själv haft förhoppningar om. Den stora anledningen till det är skadorna som han drabbats av mellan varven de senaste säsongerna. Efter att Wilsheres första A-lagssäsong var till ända skulle det första bakslaget drabba honom. En besvärande fotled fick som konsekvens av att han tvingades avstå från spel det kommande fotbollsåret. En stor besvikelse för alla inblandade, inte minst för honom själv. Under denna tid hade en annan skadedrabbad spelare i klubben återhämtat sig från sitt otäcka benbrott året tidigare– Aaron Ramsey var tillbaka och hade siktet inställt på att ta tillbaka en mittfältsposition som tidigare varit hans.

Walesaren bevisade under förra säsongen att han har utvecklats till en tongivande spelare på Arsenals centrala mittfält. Ramsey har gått från kritiserad till hyllad och hela tiden hållit modet uppe med hjälp av sin mentala styrka och uthållighet. Under Wilsheres skadefrånvaro har han tagit flera kliv i sin utveckling och blivit en av Premier Leagues bästa box till box spelare. Dessvärre för Wilsheres del så har Ramsey blivit Wengers förstaval på den positionen han själv tidigare dominerade i för några år sedan mot FC Barcelona på Emirates.

Men kanske finns det trots allt en lösning som skulle kunna leda till att de båda två i framtiden huserar tillsammans på Arsenals centrala mittfält? Det skulle dock betyda att någon av herrarna behöver vara flexibla i positionsspelet för att göra ett sådant scenario möjligt. För mig är Jack Wilshere den bäst lämpade att byta position; både med tanke på sin lagkamrat Aaron Ramseys framfart men även med tanke på sina egna kvalitéer. Jag får lite av Claude Makelele vibbar när jag tänker på hur han skulle kunna användas av Arsenal i framtiden på en sådan plats– spindeln i nätet mellan backlinjen och det centrala mittfältet.

Jag tycker att Jack har några intressanta egenskaper som gör honom till en kandidat att spela på den tillbakadragna mittfältspositionen i Arsenal. Han förfogar över ett bra passningsspel och en utmärkt blick för spelet vilket skulle kunna göra honom till en användbar första länk mellan backlinjen och det centrala mittfältet/de offensivare positionerna. Han är även i mitt tycke bra på att driva bollen framåt med sin sittande spelstil och därigenom leverera den vidare till sina lagkamrater som befinner sig i bättre positioner. En annan egenskap som jag vill ska lyftas fram hos honom är hans ledaregenskaper och vinnarmentalitet. Han är inte främmande för att pusha på sina lagkamrater när det behövs genom sitt intensiva kroppsspråk och sin föredömliga arbetsinsats. En pådrivare på det centrala mittfältet som dessutom andas Arsenal är enligt min åsikt precis vad klubben behöver.

Det finns samtidigt sådana delar jag tycker han skulle behöva förbättra för att kunna omskolas till en defensiv mittfältare på heltid. I dagsläget har han oftast en ganska fri roll på mittfältet i Arsenal och i det engelska landslaget, lite av en så kallad tvåvägsspelare precis som sin walesiska kollega Aaron Ramsey. Wilshere behöver lära sig att placera sig längre bak i banan om han ska kunna fungera som en defensiv mittfältare. Utgångspositionen blir alltså annorlunda och de offensiva framstötarna bra mycket färre till antal i en sådan här position. Därmed skulle han inte få samma frihet som han tidigare själv förmodligen upplevt. Frågan är också hur han som defensiv mittfältare skulle klara av det fysiska spelet? För det finns garanterat argument som säger att hans storlek blir ett problem när det fysiska spelet kommer in i bilden.

Det är sant att Wilshere inte är bland de större spelarna i Arsenal, men i slutändan behöver inte det bli ett speciellt stort problem så länge han får stöttningar av sina lagkamrater runt omkring sig. En spelare som Ramsey, med sin goda fysik, skulle kunna bistå honom i det här spelet för att ta ett exempel. Sedan tycker jag att han själv också har fysiska egenskaper. Det är inte sällan man kan se honom gå hårt in i dueller för att ta striden. I det här fallet handlar det mycket om att han behöver lära sig värdera duellerna för att undvika skadorna.

Ett annat argument som talar för att Wilshere inte är rätt lämpad för den defensiva positionen är hans naturliga offensivlusta att agera likt en tvåvägsspelare. I det här fallet handlar det om taktiska instruktioner från klubbens ledare. Det skulle eventuellt bli en omställningsperiod för honom ifall ett positionsbyte blir aktuellt, men ju mer van han blir med att spela längre bak i banan, desto bättre lämpad blir han att klara av uppgiften. Han skulle bland annat kunna ta hjälp av Flamini för att lära sig skära av ytor och fördröja motståndarnas anfall. Mikel Arteta med sin rutin är en annan spelare som kan lära Wilshere ett och annat eftersom spanjoren själv blivit en spelare Arsenal använt sig av som en länk precis framför backlinjen i uppspelsfasen de senaste säsongerna.

Sammanfattningsvis gillar jag idén med ett mittfält beståendes av Wilshere och Ramsey där den förstnämnde har en lägre utgångsposition och agerar första länk i uppspelsfasen. Det är speciellt passningsspelet och blicken för spelet som jag tycker talar för att Jack skulle klara av att bemästra en sådan här roll. Om det i praktiken skulle bli funktionellt och hållbart låter jag i dagsläget vara osagt.

Att jag däremot gillar tanken på ett brittiskt mittfält med Wilshere som mittfältsankare och Aaron Ramsey snett framför är en helt annan sak.