Medlemmar: 8813 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Snart är vi där igen!

Äntligen dags igen!

tor 14 aug 2014 kl 13:52

På lördag är det äntligen dags igen. O’Learys över hela Sverige fylls med de bästa av fanatiker, norra London rödtäcks och Ashburton Grove blir vårt andra hem igen.

Sommaren har medfört stora förändringar i Arsenal, mestadels positivt för omväxlings skull. Vi har numer tre nykrönta världsmästare i laget, och utöver det också fyra nya spännande ansikten i truppen. De förväntas innan september också bli fem eller sex. Alexis Sanchez är utan tvekan den som sticker ut. En spelare av allra högsta rang, och det kanske viktigaste är hans fart som vi saknar i Walcotts frånvaro då Chamberlain än så länge inte har en permanent plats i startelvan. Dessutom medför Alexis, som han vill bli kallad, en kvalité som vi har saknat under en långt tid. Nämligen en spelare som har självförtroende nog att ta sig förbi försvarare på egen hand, och som sedan har kvalitén att konvertera egenskapade chanser till mål. Gervinho hade exempelvis det förstnämnda, men saknade fullständigt avslutningsförmågan vilket är skillnaden mellan ”flopp” och ”toppklass”.

Debuchy har under försäsongen imponerat med sina offensiva förmåga samtidigt som han såg väldigt stabil ut defensivt mot Manchester City i Community shield. Värvningen av Calum Chambers kom som en blixt från klar himmel, och ser extremt mogen ut i sitt spel för en 19-åring. Likt andra Southampton-utbildade talanger har han lärt sig tidigt att hantera pressade situationer på ett bra sätt. Att vid 19 års ålder se så trygg ut som mittback mot Manchester City gör honom sannerligen till en speciell spelare. Arsenal har också gjort en sedvanlig VM-värvning, och denna gång landade det i målvakten David Ospina som imponerade stort för Colombia och går nu in och tar plats som andremålvakt i stället för Fabianski som har lämnat, men med en mycket större chans att utmana den tidigare givne Szczesny som äntligen får slåss för sin plats på riktigt. Förhoppningen är att det ska påskynda polackens utveckling ytterligare.

Men räcker det för att bli utmanare i år över en hel säsong?
Svaret är, måste jag dessvärre argumentera, är fortfarande nej. Vi har fortfarande inte täckt till de stora problemområdena som vi såg under förra säsongen. I synnerhet talar jag då om en defensiv mittfältare som inte har något emot att parkera sig framför backlinjen och göra skitjobbet. Vi har förvisso en spelare som gör just det i Flamini, men den bittra sanningen är att han inte är i närheten av den kvalité som vi behöver på den positionen. Mikel Arteta är en naturlig box-to-box-spelare som har varit viktig för oss, men som vi inte längre kan förlita oss till i stora matcher med hög intensitet.

Vi har dessutom enbart tre mittbackar, något som kan bli pinsamt uppenbart i öppningsmatchen mot Crystal Palace. Med Laurent Koscielny skadad kan vi behöva utstå ett mittbackslås med 19-årige Chambers och ytterbacken ickeextraordinaire Nacho Monreal. Det, damer och herrar, är inte en stark trupp. Två frånvarande på samma position ska inte orsaka en katastrof.
Det vi fortfarande behöver är, optimalt, en spelare av hög kvalitet som kan spela både defensiv mittfältare och agera tredje eller fjärdeval på mittbacksplatsen. Vi saknar dessutom en toppklass-striker som kan stå för 30 mål pers säsong. Så länge Alexis spelare på kanten, där jag vill påstå att han är som bäst, har Giroud ingen egentlig utmanare. Det betyder att han varken har någon som kan utmana och pusha honom att göra bättre och bättre ifrån sig eller någon som kan avlasta honom när det behövs. Det ska klargöras att den spelaren inte är Yaya Sanogo. Den är för mig inte heller Alexis Sanchez. Vårt startanfall bör listas Özil, Sanchez, Walcott och valfri ny toppanfallare med alla friska.

Men det verkar som att Wenger fortfarande är väldigt aktiv i transferfönstret, och unge grekiske mittbacken Kostas Manolas verkar närmast Arsenal samtligt som det från flera håll kommer rapporter om att Wenger har ett starkt intresse av att värva Edison Cavani. Det finns nog ingen värld där vi inte går in i den nya säsongen utan en till defensiv spelare, och med den värvningen är utsikterna för den nya säsongen uteslutande positiva. Då har vi effektivt ersatt spelare som lämnat samt stärkt med Alexis Sanchez och ännu en defensiv spelare. Ganska exakt vad vi behövde för att stärka truppen och räcka längre än mars.

Nu ska jag, likt er andra, sysselsätta mig bäst jag kan för att tiden ska gå så fort som möjligt fram till säsongens början på lördag. Helvete vad jag har saknat det.