Medlemmar: 8707 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Dagen börjar gry över Islington!

Den gyllene dagen ska börja gro

fre 15 aug 2014 kl 09:09

Premiären är bara några timmar bort. Tabellen är lika orörd som en blank sjö en sen höstkväll där den ligger alldeles stilla.

Jag gillar att allt just nu befinner sig i en ovisshet och ingen vet hur det kommer att gå. Det är något speciellt med det. För så fort den första matchen har spelats så ändras tabellen och de nya förutsättningarna är här, precis som när någon hoppar i vattnet och sjön inte är blank längre.

Premier League är äntligen här igen. Sommaren må vara fantastisk och sol, bad, grill och allt annat är alltid underbart. Men samtidigt så är det alltid något som saknas, fotbollen och det där pirret och längtan efter nästa match. Den här sommaren var det visserligen ett fantastiskt VM, men det är alltid skillnad på klubb och landslag. Försäsongsmatcherna finns också där, men helt ärligt är det svårt att gå igång på dem. Man vill känna något mer, pirret av att nu måste vi vinna eller att nu får vi inte förlora. Det finns aldrig där under sommaren.

Men nu är vi här igen, det har blivit den 16 augusti och världens bästa liga Premier League ska dra igång. Och vårt kära Arsenal ser bättre rustade ut än på länge. Alexis Sánchez är en sån där värvning som gör att man börja drömma om större saker och jag anser att det är en av sommarens allra bästa värvningar i hela Europa. Jag må vara partisk, men Alexis besitter såna kvaliteter som vi verkligen behöver. Dribbla, gå på genombrott, ta löpningar, anpassningsbar, ge alternativ, kämpar som en gris och skjuter som en raket. Han är en sådan spelare som kan förändra en match på en sekund och jag är säker på att han kommer ge oss många extra poäng i år.

Det enda negativa är väl att han ska anpassa sig till ligan, men ibland är det där snacket överdrivet också. Det finns många exempel på spelare som lyckats göra bra prestationer direkt i England, och självklart finns det dem som behövt tid för att anpassa sig också. Men inte alla.

Annars har vi gjort värvningar som vi har behövt göra. Wenger har faktiskt värvat snabbt och effektivt och ersatt de spelarna som lämnat på utsatta positioner. Bacary Sagna tyckte att pengarna i City lockade och då tog vi in Mathieu Debuchy. En perfekt ersättare, han är bättre offensivt, men håller ändå en lika god kvalitet defensivt. Han verkar dessutom redan gilla klubben väldigt mycket och verkar vilja slita tills sista blodsdroppen för emblemet på tröjan. Sådant gillar jag.

Lukas Fabianski sökte efter mer speltid och gick till Swansea, inget konstigt i det och han förtjänar att få spela regelbundet. En ersättare behövdes ta in och då plocka vi en av VM:s bästa målvakter i David Ospina för en struntsumma, det är ett kap av Wenger. Ospina är i en bra ålder och är så pass bra att han faktiskt kan peta Wojciech Szczęsny rätt omgående, om denne skulle göra några misstag. Det är bra med konkurrens på målvaktsposten då vi saknat det de senaste åren.

Till sist har vi tagit in Calum Chambers från bortflyende Southampton. Många frågade sig vem han var, men han var inte sen med att presentera sig. Gjorde fina insatser direkt i Emirats Cup och i Community Shield mot oljelaget. Chambers är endast 19 år gammal, men besitter redan ett lugn och ett självförtroende som jag verkligen gillar. Chambers kan bli en ikon här och är en mångsidig spelare som vi kommer ha stor nytta av i minst tio år framöver.

Vad har vi då tappat förutom nämnda Fabianski och Sagna? Inte mycket enligt mig. Thomas Vermaelens tid var över hos oss och att vi får runt 15 miljoner pund för honom får anses vara ett kap. En skadebenägen 29-årig mittback som dessutom var tredjeval. Jag har alltid älskar hur Vermaelen kämpat för klubbmärket, men hans tid i Arsenal var kommen.

Sen har vi visst släppt en viss dansk, men den mannen kommer ingen att sakna. Men du ska vet att jag är evigt tacksam för ditt inhopp mot Spurs år 2007 och ditt mål på din första bollkontakt. Det är också det enda som jag är tacksam att du har gjort, Nicklas Bendtner.

Jag är summa summarum rätt nöjd med vårt transferfönster hittills. Det som behövs för att jag ska bli väldigt nöjd, är en ny mittback då vi är tunna där och en defensiv mittfältare. Ungefär så känner nog de flesta Arsenalsupportrar och det är ingen mening att sia för mycket om det nu. Det återstår fortfarande några veckor av fönstret och vi vet att Wenger inte är främmande för sena värvningar.
Som det ser ut nu, räcker då det här för att vinna Premier League? Svaret är tråkigt nog nej. Vi behöver få in spelare på de ovannämnda positionerna och dessutom kanske krydda med ytterligare någon offensiv spelare.

Mitt utgångstips är att Chelsea vinner ligan, tyvärr. Men de har just nu ett komplett lag och får de bara ihop alla pusselbitarna så vinner dem. Främsta utmanare blir Manchester City som bygger vidare på förra säsongens framgång. Ett redan starkt lag har blivit ännu starkare där.

Jag tror att vårt kära Gunners blir trea och att vi länge ändå kan vara med och utmana. Som vanligt säger en del och faktum är att det känns lite så. Vi bygger på något väldigt stort och för en gångs skull så tappar vi inga tongivande spelare för att vi är tvungna att sälja. Men att sätta ihop ett lag som ska vinna världens bästa liga, det tar tid om man inte ha obegränsade resurser likt City och Chelsea. Det måste en del inse och vi är en bra bit på väg, men redan i år tror jag inte att vi kan vinna. Mitt tips lär låta tråkigt och som alla andras, men jag kan ju inte skriva något som jag inte alls tror på bara för att.

Hur än säsongen går så är det fantastiskt att det drar igång igen. Det är som med den där sjön fast tvärtom. Nu börjar sjön tömmas på folk allt mer desto längre in mot hösten vi kommer och den får sedan ligga så där blank och fin tills nästa sommar igen. Så är Premier League-tabellen fast under sommaren då sjön aldrig få vila. Tabellen får vara helt tom och invänta alla förutsättningar med en oskriven framtid. Nu är dagen kommen igen där det där blanka ska putsas bort igen och fyllas på med en ny säsongs resultat. Det är fantastiskt och det är bara till att hoppas att världens vackraste lag, Arsenal FC, är dem som ligger överst i maj nästa år. För vad jag än tror så slutar jag aldrig att hoppas.