Medlemmar: 8782 st.

Trist kväll för Poldi och Arsenal.

Arsenal utslaget ur Capital One Cup

ons 24 sep 2014 kl 00:11

Ett formtoppat Southampton och ett på uppåtgående Arsenal kom båda till den här cupmatchen med bortasegrar från ligaspelet i ryggen. Det blev en händelserik match som Southampton gick segrande ur med 2-1.

Att hemmaspelarna på planen inte var helt samspelta syntes tydligt under matchen då felbeslut och missförstånd uppstod lite här och var. Att skapa riktigt heta målchanser var förtvivlat svårt och de få som skapades räddade Forster i bortamålet relativt enkelt. Arsenal fick aldrig lugn och ro i matchen och kunde inte spela på resultatet under någon period då Southampton kvitterade omgående efter Alexis ledningsmål. I andra halvlek var det Southampton som kontrollerade matchen och var också närmast att göra 1-3 vid ett par tillfällen. Segern var inte orättvis på något sätt, Southampton var helt enkelt lite vassare ikväll än The Gunners. Noterbart är att Arsenals backlinje bestod av tre stycken spelare inte ens fyllda tjugo år, där har vi förhoppningsvis delar av en framtida startelva.

Att Arsenal som hemmalag och med ett ganska starkt lag på pappret skulle vara spelförande i inledningen av matchen överraskade nog ingen i publiken på för kvällen ett halvtomt Emirates Stadium. Matchen drog igång med ett sedvanligt bolltrillande bland The Gunners mittfältare och Southampton sjönk ihop och kände sig för i inledningen av matchen. Det visade sig vara en smart taktik då de redan innan klockan på Clock End tickat mer än tio minuter efter avspark hade skapat ett friläge som David Ospina i sitt första ingripande för Arsenal snyggt avvärjde. Redan där syntes det att Southampton var kapabla att skapa rejäl oreda i den för dagen väldigt unga backlinje som Wenger ställt på benen. Ospina skulle få mer att göra, återkommer till det.

Arsenal jobbade sig allt närmre målet som Fraster Forster vaktade och bland annat en nick(!) av Tomas Rosicky räknades in som avslut på mål. Arsenalfansen har väntat på ett frisparksmål sedan Santi Cazorla smällde dit en frispark på Wembley den 17 maj och kanske var väntan värt det för när Alexis Sanchez fick läget ett par meter utanför halvmånen visade han världsklass när han mycket snyggt knorrade in bollen så långt upp i krysset det var möjligt. 1-0 to The Arsenal!. Att Tomas Rosicky inte spelat mycket fotboll den här säsongen kanske låg till grund för det han presterade en kort stund efter ledningsmålet. I eget straffområde satte han till synes helt onödigt ut ett sträckt ben i luften som en Southamptonspelare tog första bästa tillfälle att ramla över. Domaren pekar på straffpunkten och Tadic sätter bollen säkert mitt i målet medans Ospina är på väg mot ena stolpen. Surt att så tätt inpå 1-0 släppa tillbaka gästerna in i matchen.

Arsenal fortsätter efter missödet i eget straffområde att vara det bollförande laget utan att på riktigt hota Southamptons mål, det är snarare gästerna som är närmre 1-2 än omvänt där nyförvärvet Pellé har ett vinande skott som Ospina inte haft en chans på om det hade träffat målet. Fasta situationer har varit ett orosmoment för Arsenal under senaste tiden och det var just efter en hörna som 1-2 skulle komma. Bollen hamnar utanför straffområdet där Clyne lägger bollen till rätta och bokstavligen smäller upp bollen i nättaket bakom debuterande colombianen i mål som inte får den start han tänkt sig i Arsenal. Podolski har sedan en gyllene chans att kvittera innan domaren blåser för halvtid men Forster klarar av att rädda avslutet och berövar i samma ögonblick tysken på en Instagrambild, eller som de flesta kallar det, ett mål. 1-2 i paus är inte ett orättvist resultat sett till matchbilden, Southampton visade verkligen att formen från Premier League satt kvar.

Till skillnad från den första halvleken sjönk Southampton ner ytterligare med sitt lag och lät Arsenal rulla runt bollen bäst de ville på mittplan. Troligtvis kände de av att flera spelare i Arsenal inte hade sin bästa dag och behövde således inte förta sig i försvarsspelet. Alexis Sanchez och Jack Wilshere var de som ständigt försökte få upp farten i anfallen men antingen gick inte sista bollen igenom eller så var ettrige Schneiderlin där och sprang över dem. Ju längre matchen led ju tydligare blev det att ett lag hade matchtempo och form i kroppen medans det andra inte hade det. När hemmaspelarna förivrade sig och tog dumma beslut så var bortaspelarna disciplinerade och följde sin matchplan till punkt och pricka. Wenger försökte även han få fart på maskineriet genom att byta in, i tur och ordning, Santi Cazorla, Alex Oxlade-Chamberlain och Chuba Akpom.

Det som säger mycket om andra halvleken är att en av höjdpunkterna var när Abou DIaby sprang av planen till synes helt frisk efter 66 minuter och ersattes av just Cazorla. Den mannen förtjänar ej mer olycka så det var upplyftande att se. Trots bytena så dröjde det ända fram till matchens slutskede innan Arsenal lyckades ta sig fram till motståndarmålet och då dök också den stora chansen till kvittering upp, Bellerin spelade in bollen till Sanchez som avslutade på en touch men bollen tog sikte rakt i magen på den gulklädde Forster. Så mycket mer än det skapar inte hemmalaget och Southampton kan i lugn och ro spela av matchen och åka hem med ett avancemang vidare i turneringen.

Nu gäller det för spelarna att slicka såren och ta med sig den fina insatsen mot Aston Villa i helgen inför säsongens första North London Derby som går av stapeln på lördag kväll kl 18.30 svensk tid. Det ser vi fram emot!