Medlemmar: 8706 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Skador, skador och åter skador. Samma visa varje år.

En läskig, välbekant och onödig skadesituation

ons 24 sep 2014 kl 11:52

Efter den oerhört loja och tempofattiga insatsen mot Dortmund förra veckan som slutade i förlust var det oerhört skönt att se Arsenal studsa tillbaka i helgen med en 0-3 vinst mot Aston Villa.

Ett extra plus i kanten var så klart att samtliga konkurrenter tappade poäng och helt plötsligt är vi tillsammans med Chelsea de enda obesegrade lagen i ligan och absolut med i racet. Tyvärr ser jag dock ett orosmoln framme i horisonten som jag räds att möta.

Att Arsenal gick in i den här säsongen med en framåttung balans i laget har nog inte gått någon förbi. Sommarens aktiva start på transfermarknaden gjorde att man som supporter kände sig optimistisk över att luckorna i truppen skulle fyllas. Sedan kom ligastarten följt av deadlineday och kvar stod vi i september med en till synes alldeles för tunn och riskabel försvarsuppsättning. Det är svårt att inte se ironin i det hela då jag tycker Arsenals mittfält- och anfallsuppsättning håller hög internationell klass med väldigt många alternativ på flera positioner. Mot Dortmund hade vi en bänk bestående av Oxlade-Chamberlain, Cazorla, Podolski, Chambers, Campbell, Rosicky och Ospina. I den skaran saknas då namn som Giroud, Sanogo, Diaby och Walcott. Ja, någon kris i de två lagdelarna finns inte att skåda. Mer bekymrande är däremot helgens match mot Aston Villa där vi mönstrade en bänk helt utan försvarare.
För att se något positivt med läget så får man ändå säga att vi, trots bristen på djup, kan matcha en bra backlinje när folk är friska, något som till exempel inte United kan. Men när fönstret stängde i september stod det klart att vårt försvar skulle vara väldigt känsliga för skador, sjukdomar och avstängningar fram till januarifönstret. Igår, måndag, kom beskedet att Mathieu Debuchys operation gått bra men att han blir borta från spel i tre månader. Nacho Monreal dras med en ryggskada men ska kunna vara tillbaka till helgens derby mot Sp*rs även om jag inte vågar räkna in honom ännu. Det lämnar oss med en backlinje bestående av Chambers – BFG – Kos – Gibbs. En bra backlinje. En stabil backlinje. Där bakom är det däremot…tomt.

Även om vi lyckas ta oss igenom den här perioden fram till januari, där vi förhoppningsvis kan värva in försvarsförstärkning, så tycker jag fan i mig att det är bedrövligt att gå in i en höstsäsong med de här förutsättningarna. Visst, vi har varit i liknande situationer förut och alltid dragits med skador hela säsongerna och det har alltid löst sig någorlunda, men det är just där jag reagerar. Jag tycker inte att vi, fansen, ska behöva nöja oss med något som ”löser sig”. Att ha två ordinarie mittbackar i truppen och två backup som dessutom fungerar som andrafioler på ytterback säger sig själv att det inte är gynnsamt i det långa loppet. Detta är en situation för ett tänkt topplag i ligan som dessutom ska försöka konkurrera i CL samt ta sig långt i FA-cupen och ligacupen. På två ordinarie mittbackar. Två. 1+1.

I en säsong där alla får vara friska och hela skulle läget kunna fungera. Men vi vet alla att en säsong aldrig ser ut så. Arséne Wenger har gjort klart att Chambers och Monreal är första backup till mittbacksplatserna. Problemet uppstår ju dock, som jag varit inne på, när situationen är som sådan att dessa två även förväntas backa upp på vänster respektive högerback. I en ideal situation enligt mig ställer vi upp försvaret enligt följande:
Gibbs – Kos – BFG – Debuchy
Bänk: Chambers, Monreal
I dagens verklighet ser det ut såhär:
Gibbs – Kos – BFG – Chambers
Bänk: ... Bellerin (?)

I kvällens ligacupmatch mot Southampton hade jag helst sett att samtliga fyra försvarare som vi har till förfogande fick vila, men jag tror tyvärr att minst två av dem kan tvingas spela i brist på alternativ. Chambers lär garanterat spela mittback och om vi inte tar upp någon yngling eller sätter ner en mittfältare på VB ser jag inget alternativ till att Gibbs startar till vänster. Nu gillar jag inte att vara gnällig och klanka ner på en situation som trots allt är vad den är och inte kommer kunna förändras de närmsta månaderna. Men jag vill helt enkelt bara uttrycka min oro för framtiden när det oundvikligen kommer bli många matcher för få spelare i försvarslinjen.

Jag säger det igen. Det löser sig säkert. Vi ordnar det nog. Calum Chambers funkar både som HB och mittback. Monreal fixar att spela mittback i någon enstaka, krisande match. Bellerin klarar av att avlasta på högerback om läget kräver det. Jag tycker bara att i den bästa av världar ska inte Bellerin behöva ta ansvaret som högerback förutom i ligacupen, Chambers ska inte behöva hatta mellan två positioner och den något tunne Monreal ska absolut inte behöva spela mittback.

Avslutningsvis vill jag bara säga att det här är spontana tankar från en supporter som i ett decennium rynkat pannan över vår bedrövliga skadehistorik. Men jag kan lova er att ingen skulle bli gladare än jag om vi lyckas krångla oss fram och vara med i titelracet efter jul och sedan avsluta säsongen med titel av någon valör med vår nuvarande backuppsättning. Jag har trots allt förtroende för Wenger, för Steve Bould och för vår ordinarie backlinje (vilken den nu är?). Det går att vinna med en tunn trupp. Det gäller bara att ha lite hjälp på vägen.