Medlemmar: 8902 st.

Stämningen mellan Arsene Wenger och José Mourinho var allt annat än god under söndagens derby.

Tung förlust borta mot Chelsea

sön 5 okt 2014 kl 19:09

Chelsea vann söndagens adrenalinfyllda Londonderby med 2-0 efter mål av Hazard och Costa. Wenger och Mourinho bråkade vid sidlinjen och det var enormt fysiskt spel på planen.

Arsenal reste till sydvästra London under söndagen för att spela derby mot Chelsea på Stamford Bridge. Förra säsongen blev Wenger och hans mannar krossade i samma match, denna säsong stod man upp bättre men Chelsea skulle återigen visa sig vara numret större. Mål ifrån Eden Hazard och Diego Costa säkrade en 2-0 seger för de blåa.

På grund utav att någon tänt på en bengal i området intill Arsenalsupportrarnas sektion flyttades matchstarten upp 15 minuter och sparkades då alltså igång vid 15.20. När spelet då väl kom igång var det i ett mycket högt tempo. Det märktes tydligt att denna drabbning var av stor betydelse för de båda lagen och adrenalinet gick nästan att ta på. Energin fanns även på avbytarbänkarna där Arsene Wenger och José Mourinho hade heta diskussioner sinsemellan. Det hettade till extra mycket när Alexis Sanchez blev grovt kapad alldeles vid tränarnas närvaro. Wenger klev över till Chelseas säkerhetszon och började knuffa på Mourinho i undran över varför hans spelare gick in så vårdslöst i tacklingarna.

Till skillnad från förra säsongens möte lyckades Arsenal hålla tätt defensivt i matchinledningen och även skapa en del eget offensivt. Jack Wilshere var en drivande kraft på det centrala mittfältet tillsammans med Santi Cazorla och de båda drev ofta upp bra anfall för The Gunners. Spelet var väldigt jämnt under de första tjugo minuterna och det var svårt att få grepp om matchen på grund utav det höga tempot.

Alexis Sanchez var het på att springa i djupled precis som i många tidigare matcher och var så när på att hinna före Courtois i Chelsea-målet på en genomskärare. Den belgiske målvakten var först på bollen men Sanchez hann inte undvika honom och med ett knä knockade han Courtois. Tio minuter senare tvingades han utgå och ersattes av den välbekante, Petr Cech. Om det berodde på bytet är inte så troligt men bara minuterna senare skulle Chelsea göra sitt första mål i matchen. Halvvägs ifrån mittlinjen satte Eden Hazard fart framåt och tog sig enkelt förbi flertalet försvarare innan han blev nedgjord utav Laurent Koscielny. Domaren blåste helt korrekt för straff och tilldelade Koscielny klarade sig undan med ett gult kort. Straffen tog Hazard själv hand om och satte kyligt i Szczesnys vänstra hörn.

Arsenal svarade dock med att hitta in i sitt egna anfallsspel på ett bättre sätt och man kom nära efter en halvtimme. Mesut Özil hittade Cazorla i en öppen yta på vänsterkanten och spanjoren hittade sedan en frispringande Wilshere strax utanför offensivt straffområde. Hans första touch med högerfoten blev för lång och det fria läge som han hade rann ut i sanden. Arsenal ägde mycket utav spelet nu och tryckte ner Chelsea men det var just den där sista, avgörande touchen i den sista tredjedelen som saknade kvalitet. Samtidigt kunde man förvänta sig betydligt bättre prestationer från flera spelare offensivt, framförallt Özil som gång på gång slarvade och tappade boll i viktiga lägen.

Arsenal startade den andra halvleken på samma sätt som man avslutat den första halvleken med att pressa ner Chelsea i banan. Ett bra anfall signerat Sanchez och Wilshere slutade med att Cazorla fick bollen och han flyttade den i vanlig ordning från sin högerfot till sin vänsterfot innan han gick på ett avslut. Ett avslut som han inte riktigt fick någon ren träff på och bollen smet strax utanför den bortre stolpen.

Spelet var inte av samma tempo som i den första halvleken och Chelsea satte inte samma press på Arsenal. Det mesta utav spelet ägde The Gunners men hemmalaget kontrade så fort man fick möjlighet till det. Eden Hazard var fortsatt het och hotade flera gånger på Arsenals högersida där Calum Chambers fick slita hårt matchen igenom. Arsenal borde ha haft en straff eller frispark när Cesc fabregas täckte ett skott från Wilshere med handen. Det missade domaren och blåste istället för en hörna som blev utan resultat.

Precis som i flera utav de tidigare matcherna denna säsong så hade Arsenal stora problem med att hota i den sista tredjedelen och framförallt i avslutningsfasen. I dagens match saknades det spelare som på egen hand vågade kliva fram och gå på ett skott. Det går lätt att dra paralleller till derbyt mot Tottenham där man hade ett enormt övertag efter kvitteringen men på grund utav bristande kvalité och killerinstinkt i offensiven uteblev ett vinnande mål. Det behövs mer avslut, distinkta avslut. I brist på detta skulle man bli straffade utav Chelsea som tvärtemot Arsenal visade upp hur man tar tillvara på en liten möjlighet. Cesc Fabregas fick yta och tid på egen planhalva och hann då titta upp och se en djuplepslöpande Diego Costa. Precis som Cesc har gjort många gånger tidigare så lyfte han en vacker boll över Arsenals backlinje som landade på foten på Costa som tog den med sig innan han lobbade över Szczesny till 2-0.

Med tanke på den pressen laget ändå hade lyckats bygga upp var det oerhört frustrerande att släppa in ett mål på det sättet. Trots ett försök till en offensiv forcering ifrån Arsenal på slutet hände det inte mycket mer händelserikt förutom att Danny Welbeck levererade en hård tackling med dubbarna före på Fabregas som gav ett klart gult kort. Det var en aktion i frustration och som summerar dagens match för Arsenal på ett väldigt bra sätt.