Medlemmar: 8705 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Gazidis snackar framtid.

Gazidis: Vi jobbar dygnet runt

mån 13 okt 2014 kl 19:52

Arsenals VD Ivan Gazidis har inför sitt snart sjätte år i klubben suttit sig ner och talat ut med Arsenal Media om sin vardag, klubbens ambitioner och vad som väntar Arsenal i framtiden.

Skulle du beskriva din första tid i Arsenal som en tid av tålamod för både er i ledningen och de som följer laget?
- Jag gillar inte ordet tålamod. Vi är ingen tålmodig klubb som lider av självgodhet och att vi bara är nöjda med oss själva. Dock är det viktig att påpeka att vi har en tydlig plan för hur klubben ska drivas och den får vi aldrig överge.

Många av de som följer Arsenal ser inte passionen du lägger ner, är det frustrerande?
- Som VD känner du det negativa och positiva precis som våra supportrar. Mina två barn är stora Arsenalsupportrar och när jag kommer hem efter en förlust är det jobbigt. Jag har stort förtroende för den här klubben, jag tror på den och tycker att den representerar något speciellt. Det är inte mitt jobb att skrika och vråla på min arbetsplats efter en förlust utan att konstant påminna alla om vart vi är på väg.

Hur viktig är rollen som VD i en klubb?
- Så mycket uppmärksamhet kring en klubb kretsar runt en person, speciellt i större klubbar, hos oss är det självklart med en så stor tränare som Arsene Wenger. Han är en fantastisk tränare och har satt oss i en bra position. Vår största utmaning är att fylla tomrummet efter honom när han lämnar oss. Vi måste komma ur den förvandlingen stärkta, när det nu sker.

Under de senaste två säsongerna har kritiken om uteblivna troféer och värvningar riktats mot dig. Men du har lyckats manövrera dig runt kritiken och nu har klubben vunnit två troféer under sommaren, tillfredsställer det dig?
- Nej. Du behöver den konstanta pressen och strävan att bli bättre hela tiden. Det har varit frustrerande, det förstår jag, speciellt för Arsène. För mig har det varit oerhört frustrerande att klubben inte nått upp till den nivå som den borde de senaste åren. Att vinna FA - cupen var ett fantastiskt tillfälle, att få känna av och förstå känslan och se glädjen hos alla, var underbart. Jag är dock inte tillfredsställd, så fort vi firat färdigt är jag sugen på mer framgång.

Hur har arbetat att få klubben framgångsrikt även finansiellt sett ut?
- Ekonomin är bränslet för oss att nå våra mål på planen. Vi ska vara en av de stora klubbarna i världen, det har hela resan handlat om. Hur tar vi Arsenal, en fantastisk klubb med mycket historia från gamla fina Highbury, till en ny arena där vi kan tävla med övriga stora klubbar ute i världen? Vi är inte där än men det upptar vår vardag varje dag, spelare, ledning, tränare. Hela klubben. Vi behöver en sund ekonomi som kan klara av det. Därför har de senaste sex årens ekonomiska intäkter och flytt till Emirates varit så viktigt. Bakom stora värvningar som Mesut Özil och Alexis Sanchez ligger det riktiga arbetet. Nu kan vi behålla våra talanger och viktiga spelare, något vi inte kunde göra för tre år sedan. Ungdomsverksamheten är fundamentet i vår klubb och vi har investerat mycket att få upp nivån. Hale End, vår träningsanläggning där nioåring till sextonåringar tränas, håller på att göras om. Att vara framgångsrika i att få fram spelare ur ungdomsakademierna är väldigt viktigt för oss. Vi måste utvecklas och hitta vår egen väg.

Hur ser du på klubbens scoutverksamhet, är klubben bra nog på att hitta och utveckla morgondagens stora spelare i Arsenal?
- En av de viktiga förändringarna är att mer pengar investeras i klubbarnas ungdomsverksamhet vilket medför att alla kan nu skicka ut sina scouter för att finna intressanta spelare. Så har det inte varit förut. Det öppnar dörrar men också kraven på oss och hur vi bygger en scoutverksamhet. Vi har utmärkta ungdomstränare och Hale End kommer bli toppklass. Utöver detta är klubbfilosofin viktigast, att spela bra fotboll och låta unga få chansen. Det innebär att Europas bästa unga spelare vill komma till oss vilket ger stora fördelar. Men vi är inte där än.

Hur ser du på Arsenals läge i Europa och världen?
- De bästa lagen är i Europa. Vi är dock inte på Real Madrids och Barcelonas nivå än. Vi måste ha medlen för att uppnå vår vision. Det sker inte över en natt. Därför är jag, Arsene Wenger, Stan Kroenke och vår styrelse engagerad dygnet runt för att hjälpa klubben nå sina mål.