Medlemmar: 8706 st.

Belgaren Thomas Vermaelen jublar efter sin kvittering i Liege 2009.

Arsenal i Belgien - så har det gått

tis 21 okt 2014 kl 20:34

Arsenal har bara spelat Champions League-fotboll en gång tidigare i Belgien – men före den penningstinna turneringens intåg lirade The Gunners flera stora matcher i landet.

Hur ser Arsenals facit i Europaspelet ut i Belgien? Och hur många gånger har vi där och lirat?
Ja, i Champions League är det faktiskt väldigt tunnsått med belgiska besök.
Faktum är att Arsenal lirat lika många CL-matcher i Sverige och Norge som i Belgien.
En enda gång har Arsene Wenger tagit sitt lag till det uppdelade landet som faktiskt har ett valspråk som lyder ”Enighet ger styrka”.

The Gunners var galet illa ute i Leige i september 2009. Redan efter fem minuter ledde hemmalaget Standard med 2-0 och den kompakta arenan kokade.
Vito Mannone och de övriga Arsenalspelarna lyckades dock få stopp på raset och danske Nicklas Bendtners reducering precis före paus gav hopp.
I den andra halvleken tog vi över. Och med tolv minuter kvar skickade belgaren Thomas Vermaelen in kvitteringen.
Segermålet satte Eduardo tre minuter senare.
Arsenal kom undan med blotta förskräckelsen – och vann med 3-2.

För att hitta Arsenals första besök i Belgien får vi gå tillbaka ända till 1963. Då i den gamla Fairs Cup.
Resmålet var det samma som 2009 – fast den här gången hette motståndaren RFC Liege.
Laget spelar idag i de lägre belgiska divisionerna.
Men för 50 år sedan var de strået vassare än Billy Wrights Londonlag.

Men de stora matcherna som Arsenal har spelat i Belgien är först och främst Fairs Cup-finalen 1970. I ett tvåmatchslag med Anderlecht skulle The Gunners dra det längsta strået.
Till slut.
Första mötet i Bryssel, mot Anderlecht, slutade med en 1-3-förlust.  Ray Kennedys sena reducering gav engelsmännen hopp inför returen i London veckan efter.
Inför över 51 000 personer på Highbury lyckades Arsenal vända underläget och vann matchen med 3-0 och serien med 4-3.
Detta var klubbens första stora Europeiska triumf.

1980 fanns chans att spela hem den andra pokalen i Europa. Arsenal hade knixat sig fram till finalen i Cupvinnarcupen via segrar mot Fenerbahce, Magdeburg, IFK Göteborg och Juventus.
Nu var Terry Niells lag återigen i Belgien.
Och Bryssel.
För att spela final i cupen mot spanska Valencia.
Det var sannerligen ingen målfest på Heyselstadion och efter 120 minuters spel stod det 0-0 och matchen fick avgöras på straffar.
Där var spanjorerna prickfria och satte alla sina sparkar från elva meter och vann med 5-4.

På väg till Cupvinnarcupsegern 1994 mötte Arsenal Standard Liege i den andra omgången. Efter en komfortabel 3-0-seger på Highbury reste George Grahams lag till Bryssel säkra på att greja avancemang.
Det blev enklare än så.
Arsenal vann med 7-0 – klubbens största bortavinst i Europaspelet någonsin och i målprotokollet återfinns stjärnor som Ian Selly och Eddy McGoldrick …