Medlemmar: 8800 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Wenger sade på dagens presskonferens att Walcott inte är redo att starta - men vad tror ni? Kommer han spela mot Burnley?

Krönika: He’s fit - He lacks competition

fre 31 okt 2014 kl 11:00

På lördag kl 16 väntar hemmamatch mot jumbon Burnley. Perfekt tillfälle att få in Theo Walcott, eller en onödig risk?

Efter flera veckor av missär och elände blev föregående ligaomgång faktiskt väldigt lyckad för Arsenal. Man City förlorade överraskande mot West Ham, Liverpool kryssade samtidigt Man Utd och Chelsea delade broderligt på poängen. Utan att på något sätt underskatta Southampton och West Ham känns det ändå helt okej att ligga på en femteplats med de två nämnda lagen framför oss just nu. Det är lag vi bara ska ta oss förbi i framtiden. Men denna text ska inte handla om toppstriden och kampen om CL-platserna utan istället om en särskild spelare som knackar på A-lagsdörren. Theo Walcott.

För drygt tre månader sedan skrev jag en krönika om Theo Walcotts betydelse för Arsenal och hur mycket vi skulle sakna honom under inledningen av säsongen. Alla kanske inte håller med mig, men jag anser att vi varit otroligt lidande av att ha haft Walcott på skadelistan. Hans betydelse för laget märks så tydligt när han saknas. Nu har månaderna rullat på och jag har bara väntat och väntat på han ska få klartecken. Nu kanske det kan vara dags.

Efter helgens vinst mot Sunderland fick Arsène Wenger frågan om hur läget är med Walcott var på han svarade
” He’s fit. He lacks competition. Physically he lacks two things: contact in the Premier League and competition. But fitness wise there is no problem at all”.

Ett ganska luddigt svar av den gode Arsène men som jag tolkar det är Walcott good to go, men det är bara de där sista procenten och framförallt magkänslan som saknas. Nu vet ju varken jag eller någon annan utanför Arsenals allra innersta kretsar exakt hur nära en återkomst Walcott är, men enligt mig finns det ett par olika sätt att se på en möjlig comeback mot Burnley på lördag:

A. Starta med honom och ge honom en rejäl genomkörare mot svagt motstånd
Enligt Wenger är fysisk kontakt och tävlingsmatch på hög nivå det enda som saknas av Walcott just nu. Fakta inför helgen är att vi möter ligans jumbo, ett lag som inte tagit en enda seger hittills och som vi ska slå komfortabelt och där vi kommer ha mycket bollinnehav. På så vis är det här en perfekt match för Walcott att komma tillbaka i, få en start och spela någon timme, göra sig återbekant med tempot och fysiken. Det finns en god chans för honom att få lägen och förhoppningsvis få näta. Burnley kommer kriga i 90 minuter men man måste ändå säga att det här är ett läge att testa Walcott i något som inte är den absolut värsta hetluften.

B. Börja med honom på bänken och satsa på ett inhopp
Med liknande argument som ovan bör man se det här som ett bra läge att slussa tillbaka Walcott in i laget igen. Men kanske vill inte Wenger ändra ett vinnande lag, även om det stundtals såg risigt ut mot Sunderland, och väljer därför att börja med Walcott på bänken. Det är ändå 3 viktiga poäng som bara måste spelas hem och genom att ha Walcott på bänken kan man se hur matchen utvecklar sig och agera där utefter. Matchen kan vara avgjord i halvtid varpå man kan ge Walcott speltid utan press och med mycket ytor att laborera på. Eller så står matchen och väger och man kan då byta in en ruskigt spelsugen Theo Walcott för att inspirera laget och adderar något nytt.   

C. Ta inte chansen utan spara på honom ytterligare
Lite beroende på hur Walcott känner sig på lördag är det sista alternativet att helt enkelt spara honom helt mot Burnley. Som jag nämnt tidigare är det en match som vi absolut ska vinna utan problem och därför kan man se det så att det inte är värt risken att spela Walcott. Det kommer större matcher framöver och vi behöver inte ta riskera Walcott i det här läget.

Om jag ska ge min personliga åsikt så tror jag på alternativ B, jag hoppas på alternativ A och skulle bli väldigt besviken av alternativ C. Jag tror att Theo Walcott är redo att spela och jag tror att han kommer göra det. Får han inte göra det finns det något väldigt motsägelsefullt i det Wenger sa efter förra matchen. Det är som när man som arbetssökande får nobben för man saknar erfarenhet, erfarenhet som man får just av att få chansen. Walcott anses sakna matchtempo och det fysiska spelet, det kommer han inte kunna uppnå genom att inte spela.  

Om jag får drömma vill jag se en 5-0-kross som sätter fart på laget ordentligt denna säsong och där Walcott smäller dit minst två bollar.

Arsenal – Burnley. 16.00. Lördag. Let’s go!