Medlemmar: 8806 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Får Danny vara kapten på lördag?

Krönika: "I'm the captain now"

tor 20 nov 2014 kl 20:01

Arsenal - Manchester United. En, antagligen, blåsig och regnig novemberlördag i norra London. Två lag i liknande situationer, två oberäkneliga storklubbar. Två skadedrabbade motståndare. Två intressanta anfallsgäng. Två trasiga försvar... … Det är detta som är förutsättningarna för The Gunners och The Red Devils när de möts på Emirates Stadium på lördag.

Många skribenter och kritiker väljer, med all rätt, att fokusera på hur det kommer se ut anfallsmässigt. Kommer Alexis Sanchez kunna hitta motivation att ta löpningar och bjuda oss på det spel vi Gooners lärt oss att älska, även om det är ösregn, snålblåst och 4 grader kallt? Ja det kommer han. Alexis visade det till exempel senast mot Swansea och chilenaren är fruktansvärt lik Luis Suarez i det hänseendet att han älskar spelet. Det spelar ingen roll vad det kommer vara för väder eller motstånd. Alexis kommer vara Alexis och så är det med den saken, låt oss bara hoppas på att han, till skillnad från Suarez, kan hålla tänderna i schack.
Detta är jag dock inte alls orolig över.
Jag är inte heller orolig över att det alldeles säkert kommer vara en match med två lag som vill gå framåt och skapa målchanser. Det jag är nervös, rädd, skräckslagen och fruktar inför är det faktum att vi har en backlinje som inte ens skulle vara respektingivande för ett svenskt division 2-lag. Med Lolo Koscienly och Mat Debuchy på skadelistan känns försvaret riktigt darrigt, men när jag frågar mig själv vilken lösning som är bäst i nuläget känns det ganska uppgivet.
Personligen skulle jag föredra att ha Calum Chambers som mittback och låta Monreal sitta i vägen mellan Lukas Podolskis vänsterdoja, bollen och högra krysset. Chambers lugna och trygga mittbacksspel mot Monreals hafsiga panikrensningar? ja, behövs det sägas något mer? Enligt mig är det även mindre skadligt att ha en sämre högerback än mittback och därför har vi råd att sätta in Hector Bellerin som ”full back”.
Vi såg Chambers bli totalt sönderlöpt mot Jefferson Montero mot Swansea senast, det lovar jag att Bellerin inte blir mot Young, Valencia, Januzaj eller vem som än kommer att spela på Uniteds vänsterkant. Den unge spanjoren är ju trots allt snabbast i klubben (om du inte frågar Theo Walcott).

När vi ändå är inne på vår ytterst tunna backuppsättning måste jag passa på att kritisera Per Mertesacker. Förra säsongen såg jag honom som en av Arsenals absolut bästa spelare, han agerade med pondus, vilja och kämpaglöd. BFG såg ut att vara fylld av självförtroende och motståndarna hade respekt för honom. Vad är det som är så annorlunda i år, Per? Människan har haft ett fantastiskt år, först FA-Cupsegern och sedan VM-guldet, allt har gått hans väg. Men plötsligt är det som att ingenting någonsin fungerat för Mertesacker. Visst, man kan skylla på att han får spela med en ny backlinje i stort sett varje match, man kan skylla på att han är över 30, och säkert ett dussin andra saker. Men vart är viljan? Vart är Pappa-Per?
Att han inte är särskilt snabb och inte hinner med i djupled kan jag köpa, men när en kille som är 1.98 cm lång inte mäktar med att hoppa för att nicka undan bollen i eget straffområde, då är det hus i helvete hemma hos mig i alla fall. Nog med det negativa, en sak som faktiskt varit positiv i Arsenal-försvaret är Kieran Gibbs. Vilken utveckling denna kille har haft de senaste 1,5 - 2 åren.
Han går med upp i varje anfall (notera att detta inte alltid är något positivt, som när man leder mot Anderlecht med 3-0) och ser mer och mer slipad ut defensivt för varje match som går.
Jag hoppas bara till djupet av mitt hjärta att Gibbo får hålla sig skadefri nu, då kommer han snart vara gjuten vänsterback i det engelska landslaget, mark my words!

Till sist vilja hålla den positiva lågan brinnande och fokusera på något väldigt spännande, vår anfallsuppsättning. Alex Oxlade-Chamberlain, Theo Walcott, Alexis Sanchez och Danny Welbeck. Dessa herrar har fart under skorna, herregud.
Herregud vad jag hade Älskat om Arsene Wenger lyckades hitta plats för alla de här fyra på offensiv planhalva mot United, speciellt med den skadelista de har nu, med De Gea, Rojo, Rafael, Evans, Jones, Blind och Carrick som alla är osäkra till spel på lördag. Våra spelare skulle kunna göra sylt och äppelmos med Uniteds backlinje på samma gång, om de bara har rätt dag. Så gärna som jag vill ha tre poäng, lika viktigt är det att få en vinst på lördag.
Lika j’vla roligt vore det om Dat guy Welbz avgör med ett hat trick.
Lika glad skulle jag bli om Danny också gick fram till Louis Van Gaal efter sitt tredje mål, tittade honom i ögonen och citerade filmen Captain Phillips: ”Look at me, I’m the captain now”.