Medlemmar: 8780 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Äntligen lyckades Arsenal besegra Chelsea

Krönika: Ännu ett viktigt trendbrott

sön 2 aug 2015 kl 18:52

Arsenals två segrar i Manchester under våren, mot City i ligan och mot United i FA-cupen, var ett viktigt trendbrott - en excorsism som en gång för alla fördrev förlustspöket från stormatcherna. Matcherna var två nycklar till Arsenals fina vår, som slutligen ledde till en tredjeplats i ligan och seger i FA-cupen.

Den sistnämnda triumfen gav en biljett till dagens Community Shield-match mot Chelsea och till ett nytt trendbrott. Arsenal hade inte besegrat Chelsea sedan 2011, och Arsene Wenger hade aldrig som bekant lyckats överlista José Mourinho i en match, trots närmare femton försök. Till råga på allt hade The Gunners dessutom inte lyckats göra mål på Londonrivalen på över 500 minuter. Det var med andra ord många trista sviter som krossades.

Jag tycker att Arsenal hade god koll på Chelsea under hela matchen. Visst stack Hazard fram någon gång, men efter 1-0 kände jag mig faktiskt ganska säker på seger. Det var nästan som att rollerna var ombytta mot hur det brukar se ut i de här matcherna - och den enda likheten med hur de brukar utveckla sig var väl att Petr Cech höll nollan.
I matcherna mot Chelsea brukar Arsenal vara numret för litet, och har utöver det haft ovanan att släppa in tidiga baklängesmål. Nu kändes lagen jämbördiga och det var Arsenal som fick det viktiga 1-0-målet efter “Oxens” mäktiga skott. Jag tror känslan av att inte vara sämre än Chelsea är nog som viktig som segern och det kommer ge spelarna ytterligare självförtroende inför säsongen.

Nu var det visserligen “bara” Community Shield som spelades, vilken inte är mer än en något mer uppolerad träningsmatch. Trots det är den här segern oerhört tung. En ny förlust hade befäst Chelseamatcherna som en omöjlig uppgift - precis som stormatcherna var innan dubbelsegern i Manchester. Nu är även det mentala hindret raserat och det skapar en tro på att Arsenal kan vinna mot alla lag. Nej förresten - vi stryker tro och lägger in vetskap istället. Vi vet att vi kan slå alla topplag, för det har vi gjort under det senaste dryga halvåret. (Tottenham räknas inte till topplagen så länge jag har något att säga till om.)

Självförtroendet är högt just nu hos alla Arsenalfans och på vissa håll känns det som att man redan har räknat hem ligaguldet. I praktiken är det naturligtvis inte så enkelt. Säsongen är lång, och Arsenal har fortfarande att bevisa att laget kan vara på topp under både höst och vår - inte bara under den ena perioden som har blivit fallet de två senaste säsongerna. Dagens seger ger dock precis den start på säsongen som vi har önskat.

Precis det trendbrott vi önskade.