Medlemmar: 8700 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

USA-resan del 4: Fort Lauderdale Gooners

lör 28 nov 2015 kl 12:00

Resan över USA fortsatte under den föregående helgen. Tillbaka i Florida och Fort Lauderdale Gooners var fjärde stoppet på turnén.

DE TIDIGARE DELARNA

Matchen mot West Bromwich förra helgen är något vi alla vill glömma så snart som möjligt. Men jag kommer inte att glömma mötet med supporterklubben i Fort Lauderdale. Träffen där var nämligen väldigt annorlunda mot dem tidigare jag gjort i Amerika. Precis som i Sverige finns det även mindre klubbar i USA. För dessa klubbar är det oftast svårt att få folk att dyka upp även till de mindre matcherna.

Vid lördagens match mot West Bromwich var vi totalt sju personer som såg matchen ihop. Fort Lauderdale Gooners samlas sedan 2013 på Stout's Bar i utkanten av Fort Lauderdale. Tidigare samlades man på en annan pub inte så långt därifrån men valde att flytta då man inte blev behandlade väl av pubens organisation. De ville inte ha folk där som sjöng för sitt lag och de vägrade att öppna puben för de tidiga matcherna. Problemet man har med Stout's pub nu fick jag känna på rätt väl denna dag. Då Chelsea spelade samtidigt valde man att endast ha ljudet för Chelseas match på, supportrar av olika lag sitter tillsammans och Fort Lauderdale Gooners har inte fått tillåtelse att sätta upp flaggor eller liknande. På toppen utav detta har man inte lyckats komma fram till någon bra överenskommelse med puben om bättre erbjudanden och priser för sina medlemmar.

När jag pratar med Marty Cassini, ambassadören för Fort Lauderdale Gooners, skäms han nästan lite för den dåliga närvaron denna lördagsmorgon. Marty var den som grundade supporterföreningen för nästan sex år sedan. Normalt brukar man vara runt 20 personer i alla fall och speciellt brukar det locka folk att komma när det är matcher i Champions League. Det ska även nämnas att Miami Gooners som har ett utav landets bästa mötesplatser för fans endast ligger en timme bort. Många väljer att åka den extra timmen på helgerna för att komma till Miami istället. Jag tror att Marty och Fort Lauderdale Gooners borde ta en titt på hur San Diego Gooners har byggt upp sin starka grund. Man valde att flytta ifrån en pub där fans från andra klubbar samlades, till ett ställe där bartendern nu är en Gooner, jämför det med Stout's bar där ägaren hejar på Manchester United och inte vill ge supportrar av Arsenal några erbjudanden eller inte ens ljudet till matchen. En bättre samlingsplats med ett bättre avtal leder till en starkare närvaro då man skapar som ett eget hem för klubben utan motståndares supportrar.

Trots att vi behövde gå upp vid 06.00, köra i över tre timmar ner till Fort Lauderdale och sedan se oss förlora var det ändå värt det. Marty Cassini är en bra ambassadör för Fort Lauderdale Gooners, han har bara inte hittat rätt pub för klubben än samtidigt som konkurrensen ifrån Miami Gooners är väldigt stor. Det är intressant att se kontrasterna mellan olika klubbar och att möta personer ifrån mindre städer som även brinner för vårt Arsenal. I Sverige kan vi se klara kontraster i närvaro över oavsett vilken match det är om man jämför samlingarna i Gamla Stan i Stockholm med någon mindre stad. Desto bättre organisationen är kring den lokala klubben, desto fler folk kommer lockas till träffarna och komma tillbaka igen.

Nästa stopp på resan över Arsenal America är klart större. Boston Gooners väntar i samband med bortamatchen mot Norwich denna helg. Boston Gooners är den största klubben inom nationen efter New York och ett antal representanter från Arsenal Americas styrelse kommer vara på plats.