Medlemmar: 8904 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Kan Wales gå till final utan en avstängd Ramsey? Krönikor Wahlström hoppas på det.

Krönika: Dags att prova nytt spelsystem?

tis 5 jul 2016 kl 20:32

Victor Wahlström tar in EM-influenserna och funderar över den stundande säsongen och om inte Arsenal kan byta spelsystem och lira 4-3-1-2.

Snart är EM över och en försäsong ligger och väntar runt hörnet. Den optimism som väcktes av den tidiga värvningen av Granit Xhaka har sakta börjat sotas över med skeptisk av den relativa avsaknaden av transferrykten rörande Arsenal. Jag ska villigt erkänna att jag också börjar svettas lite lätt över konkurrenternas kraftsamlingar, samtidigt som jag känner en trygghet över att affärer är på igång. Sommarens EM-slutspel har istället fått mig att fundera på hur man bäst skulle kunna maximera potentialen i nuvarande trupp.

Den ofta bespottande Aaron Ramsey har i skrivande stund tagit sitt Wales till en semifinal och nämns i seriösa toner som en stark kandidat till EM:s spelare. Den otillräcklige Olivier Giroud har smällt in kassar och snärtat ner frilägen till sin kollega Griezmann på löpande band. Nu vet jag så klart att ett mästerskap inte nödvändigtvis definierar en spelare. Giroud är inte en världsklassanfallare och trots att Ramsey ligger mig oerhört varmt om hjärtat kan jag bara konstatera att han inte löpt sönder motståndare och checkat in poäng i samma stil bärande Arsenal-tröjan de senaste åren.

Det jag däremot tyckts se i sommar är att de båda spelarna figurerar i spelsystem olikt Arsenals och det verkar passa dem bättre. Frankrike har verkligen anammat anfallsvapnet Big man & little man där Giroud gång på gång tar dueller med en djupledslöpande Griezmann ständigt på rulle. Wales skördar framgångar med en centrerad mittfältstrio där Allen och Ledley stänger ytor och Ramsey har större frihet och uppbackning att sticka iväg i djupled och dra isär motståndarnas backlinje. Två spelare gör ju aldrig ett lag och jag är fullt medveten om att de tankar jag nu tänkt dela med mig av förmodligen inte delas av den gode Wenger. Men ser jag till vår trupp i dagsläget kan jag inte låta bli att åtminstone fantisera lite om hur ett annat spelsystem kunde gynna Arsenal.
Ankomsten av Granit Xhaka har stärkt upp vårt centrala mittfält rejält och då vi enligt mig saknar ett bra utbud på riktigt vassa kantspelare, bortsett från Sanchez, är formationen som jag vore väldigt spänd på att se: 4-3-1-2
Då truppen ännu inte är satt får jag utgå ifrån de spelare vi har till förfogande idag och då skulle en uppställning kunna se ut enligt följande:

Cech
Bellerin, Mertesacker, Koscielny, Monreal
Ramsey, Xhaka, Coq/Elneny
Özil
Giroud, Sanchez

I en sådan här formation skulle Ramsey kunna agera bäst som box-to-box med rejält understöd av två kompanjoner med tydlig, defensiv inriktning. Risken för att Giroud lämnas alltför ensam skulle kunna minskas med en frenetiskt löpande Sanchez närmre sig. Det man ska komma ihåg är att det här spelsättet kräver väldigt mycket av ens ytterbackar. Men ser vi till dagens Arsenal är det mer ofta än sällan vi spelar med yttrar som mer än gärna drar sig inåt i banan och istället skapar korridorer för främst Bellerin. Så den aspekten tror jag inte skulle vara ett problem, speciellt då den centrala trion då består av idel löpstarka killar som kan täppa till ytor och stänga av vinklar. Här finns även möjlighet för ytterbackarna att trycka upp högt i plan och agera wingsbacks och låta Xhaka eller Elneny glida ner i luckan mellan mittbackarna och ta upp bollen i uppspelsfasen.

Den ensamma forwarden har länge varit melodin för i stort sett samtliga lag ute i Europa, främst för att inte bli underbannade på centralt mittfält, men med det här systemet tror jag inte att det skulle bli ett problem. Spelar man dessutom med Sanchez som en av två anfallare kan man vara säker på att han inte kommer stå och vila sig uppe vid halvplan varje gång vi tappar boll.
För att understryka det jag sa tidigare så tror jag inte Wenger är inne på samma bana som jag och han förstår sig tveklöst på fotboll bättre än vad jag gör. Det kanske inte skulle funka, det kanske inte skulle bli någon skillnad, men vad säger ni? Vore det inte lite lockande att prova det här, i allra minst fall under försäsongen?

Avslutningsvis hoppas jag Wales kuppar ut Portugal i semin och att Aaron Ramsey får kröna en fantastik turnering med en EM-final.
Fortsatt trevlig sommar!