Medlemmar: 8806 st.
Visa menyn

Foto: Arsenal

Arsenal med sin första FA-cuppokal 1930.

Här firar Arsenal första cuptiteln

tis 9 maj 2017 kl 20:18

18 dagar kvar till cupfinalen. Idag ser vi tillbaka på Arsenals andra final i den anrika cupen. Den som gav den första segern.

Arsenal v Huddersfield

Datum: 26 april 1930
Arena: Wembley Stadium, London
Mål: 1-0 (16) James, 2-0 (88) Lambert
Domare: T. Crew (Leicester)
Publik: 92 499

Arsenals lag:
Charlie Preedy
Tom Parker (c)
Eddie Hapgood
Alf Baker
Bill Seddon
Bob John
Joe Hulme
David Jack
Jack Lambert
Alex James
Cliff Bastin

Manager: Herbert Chapman

Tre år senare återvände Arenal till Wembley för sin andra FA-cupfinal. Motståndet var den här gången Huddersfield Town, Arsenalmangern Herbert Chapmans förra klubb.

På vägen till finalen vann Arsenal mot Chelsea med 2-0 i tredje rundan av cupen. Därför slogs Birmingham City ut efter omspel, första matchen slutade 2-2 och Arsenal fick åka till St Andrew’s där laget vann med 1-0 och var i och med detta kvalificerade till femte omgången av cupen. I den stod Middlesbrough för motståndet, Arsenal vann bortamatchen med 2-0. Efter det var det dags för ytterligare en bortamatch, den här gången mot West Ham. Matchen slutade 3-0 och Arsenal var klara för semifinal där Hull City väntade. Matchen spelades på Ellen Road i Leeds och slutade 2-2. Fyra dagar senare var det dags för omspel, den här gången på Villa Park i Birmingham. Arsenal vann matchen med 1-0 och var klara för den andra FA-cupfinalen i klubbens historia.

Finalen gick av stapeln den 26 april på gamla Wembley Stadium. För första gången i cupens historia gick båda lagen ut på planen samtidigt, en hyllning till Chapman som hade varit Huddersfields manager under 1921-1925. Det var starten på en tradition som håller i sig än idag.  Arsenal hade laddat upp för finalen genom att spela 6-6 mot Leicester i ligan fem dagar tidigare, de största siffrorna i en oavgjord match någonsin inom toppfotbollen i England.

Huddersfield sparkade igång den första halvleken och en dryg kvart in i matchen tog  Arsenal ledningen genom Alex James som slog in bollen bakom Hugh Turner i Huddersfields mål. 1-0 stod sig ända fram till den 88.e minuten då Arsenal utökade sin ledning genom mål av anfallaren Jack Lambert. Matchen slutade 2-0 och i och med det hade Arsenal vunnit sin första FA-cuptitel! Detta var även klubbens första stora titel. Det här var också starten på klubbens första gyllene era, fem ligatitlar inom loppet av åtta år och ytterligare en FA-cuptitel, om den får ni läsa mer om om två dagar.

Medan Arsenal påbörjade en framgångsperiod efter FA-cupvinsten så har Huddersfield inte vunnit en enda titel efter den här matchen. De tog sig förvisso till ytterligare en FA-cupfinal 1938 men förlorade även den finalen. Klubbens enda stora titel kom 1922, en FA-cuptitel under ledning av Herbert Chapman. På förslag från Chapman åt hans före detta lag och hans nuvarande lag middag tillsammans efter matchen, något som känns väldigt främmande i dagens fotboll.

Näst efter att Arsenal vann sin första FA-cuptitel  var nog det mest spännande som hände den dagen att en Graf Zeppelin, ett tyskt luftskepp, passerade arenan i början av andra halvlek. Det sägs att oljudet från det över 230 meter långa skeppet orsakade koncentrationssvårigheter både för spelare och publik. Utöver den tyska demonstrationen av sin växande makt så bugade sig skeppets nos för Englands kung George V som befanns sig på Wembley den här dagen.

Imorgon får ni läsa om filmindustrins roll i eftersnacket till Arsenals tredje FA-cupfinal.

Highlights från matchen finns här.

Gårdagens första del i nedräkningen till cupfinalen mot Chelsea finns att läsa här.