Medlemmar: 8806 st.

Arsenal föll med 1-2 mot Newcastle i klubbens tredje final.

Arsenal föll i "over the line"-finalen

ons 10 maj 2017 kl 17:30

Arsenal hade chansen att ta andra FA-cuptiteln på två år. Men ett mål som aldrig borde godkänts blev avgörande. Här är historien om finalen 1932 mellan Newcastle och Arsenal.

Herbert Chapman

I den 57:e FA-cupfinalen ställdes Arsenal mot Newcastle i vad som är känt som “over the line final”. Vi återkommer till anledningen bakom det lite senare. Först vägen till finalen.

11-1, så inledde Arsenal FA-cupsäsongen 1931-1932. Det blev resultatet i tredje rundan där Arsenal ställdes mot Darwen. Därefter var det dags för hemmamatch mot Plymouth Argyle, en match som Arsenal vann med 4-2. I femte omgången väntade Portsmouth på bortaplan, en 2-0 seger tog laget till den sjätte omgången där 1930-års finalmotståndare, Huddersfield Town, väntade. Även det här mötet lagen emellan slutade med en Arsenalvinst, 1-0, och Arsenal var klart för semifinal där Manchester City väntade. Matchen spelades på Villa Park i Birmingham och Arsenal tog sig till final via en 1-0 seger.

Den 23 april 1932 kl 15.00 var det avspark på gamla Wembley Stadium, Arsenal mot Newcastle, eller ska vi våga oss på att vara så pass partiska och påstå att det var Arsenal mot domaren? Som väntat dominerade Arsenal inledningen av matchen och tog också ledningen efter 15 minuter, ett nickmål från nära håll av Bob John. Newcastle skulle dock kvittera innan halvtidsvilan. Jimmy Richardson jagade en långboll ner till kortlinjen, passade bollen tillbaka in i straffområdet där Jack Allen kvitterade i den 38:e minuten. Medan Newcastlespelarna firade protesterade Arsenalspelarna över att bollen var över linjen innan Richardson passade den till Allen. Domaren ändrade såklart inte sitt beslut och målet godkändes, därav “over the line final”. Det stod 1-1 i halvtid.

Samma Allen skulle sedan i andra halvlek avgöra matchen till Newcastles fördel då han i den 72:a minuten sköt bollen förbi Arsenalmålvakten Frank Moss. Newcastle vann därmed finalen och tog hem sin tredje FA-cuptitel. För Arsenal, som hade vunnit ligan säsongen innan, blev det ett titellöst år, ett av få titellösa år under 1930-talet.

Eftersnacket till matchen handlade såklart om Newcastles kvittering. Under tidigt 1930-tal var intresset för fotboll så pass utbrett att filmindustrin såg en möjlighet att tjäna pengar på det hela. Företag som gjorde journalfilmer, en typ av dokumentärfilmer som visades på biografer förr, oftast före själva långfilmen, såg en möjlighet till publicitet genom att visa klipp som bland annat ifrågasatte domarnas beslut. Det var även en möjlighet för dom att visa upp den senaste teknologin, som slow motion-repriser. Något som såklart kom att bli själva centrum för diskussionen efter matchen. British Moviestone News clip från matchen verkar visa att bollen faktiskt var över kortlinjen innan 1-1-målet. Vi ska dock tillägga att kvaliteten på filmmaterialet är långt ifrån bra.

Det verkade dock inte stoppa den brittiska pressen. Dagen efter hade flera tidningar rubriker och artiklar som antydde att målet inte skulle ha godkänts. Daily Herald skrev “Cup Final goal was not a goal. Film proves it - yet it must stand”. Manchester Guardian skrev följande; “...by a clever device for several seconds just at the point when Richardson was about to centre the ball. This enables supporters to assume themselves that the ball was well over the white line.”
Domaren däremot ville inte höra på det örat, han svor att målet var korrekt och att bollen inte var över linjen.

Det var inte lätt att vara domare på den tiden heller.