Medlemmar: 8700 st.

Arsenal, och Alex James, med cuppokalen på Wembley.

Drake fixade Arsenals andra cuptitel

tor 11 maj 2017 kl 21:36

Tv och media fick inte komma in. Det var nästan så att det överskuggade Arsenals seger - som gav andra FA-cuppokalen i klubbens historia.

George Allison

Fyra år efter finalförlusten mot Newcastle lyckades Arsenal ta sig till ytterligare en cupfinal, den här gången mot Sheffield United.

Som vanligt började Arsenals FA-cupäventyr först i den tredje rundan av cupen, där ställdes man mot Bristol Rovers på Eastville Stadium. I första halvlek lyckades Arsenal med att både missa en straff och hamna i underläge men allt förändrades i andra halvlek då Arsenal gjorde fem mål och vann matchen med 5-1. I nästa omgång åkte laget till Anfield där det blev en 2-0 seger mot Liverpool. Detta följdes upp med ett dubbelmöte mot Newcastle där omspel, efter 3-3 i första matchen, krävdes för att få fram ett kvartsfinallag. Arsenal vann omspelsmatchen med 3-0 och slog sen ut Barnsley med 4-1 i kvarten. Efter en 1-0 vinst i semifinalen mot Grimsby Town var klubben klar för sin fjärde FA-cupfinal.

Uppladdningen till finalmatchen handlade mest om ett ilsket ordkrig om tv-pengar mellan tv-bolagen och Wembleys ägare kring sändningsrättigheterna. Det hela resulterade i att matchen inte sändes på tv och media förbjöds att komma in på Wembley. Även den här gången skulle flygfarkost få en roll när Arsenal spelade FA-cupfinal. För att kunna se matchen ordnades ett antal autogiron (ett litet flygfarkost som är en blandning mellan en helikopter och ett flygplan) som flög över Wembley med reportrar så att de skulle kunna se i alla fall delar av matchen live.

Frågan är om det var värt besväret då matchen endast bjöd på ett enda mål. Om vi tar det från början så var det Sheffield som började matchen bäst och hade press mot Arsenals mål. Arsenalförsvaret lyckades dock stå emot och allt eftersom halvleken gick blev matchen jämnare, utan att Arsenal för den delen skapade allt för mycket framåt. Första halvlek blev i slutändan en rätt så jämn tillställning men en mållös sådan.

Andra halvlek var Arsenal det klart bättre laget och skapade en del farliga chanser. Det dröjde dock tills den 74:e minuten innan laget fick hål på Sheffield, Ted Drake satte 1-0 till Arsenal med ett fint vänsterskott upp i nättaket. Direkt efter målet var det nära att Sheffield kvitterade men nicken från Jock Dodds träffade ribban som tur var för Arsenals del. Sheffield försökte trycka in ett mål och satte press på Arsenal backlinje vid ett flertal tillfällen men trots detta höll Arsenal ut och lyckades vinna med 1-0. Klubbens andra FA-cuptitel var därmed ett faktum.

Arsenal fick dock aldrig den uppmärksamheten som en cuptitel förtjänar då eftersnacket mest handlade om rättigheterna till att sända matchen. Arsenalspelarnas fruar fick däremot silverklockor som en konsekvens av att deras män vunnit klubbens andra cuptitel. För Sheffield Uniteds del har klubben inte tagit sig till någon ytterligare FA-cupfinal efter förlusten mot Arsenal. Klubben som innan dess vunnit fyra FA-cuptitlar väntar alltså fortfarande på sin nästa.