Medlemmar: 8706 st.
Visa menyn

Foto: Arsenal

Arsenal med cuppokalen 1950.

Gunners trivs i London - ny titel 1950

fre 12 maj 2017 kl 14:36

När Arsenal vann cupen 1950 gjorde man som 2014 - lämnade aldrig London. Och vann allt.

Arsenal v Liverpool 2-0

Datum: 29 april 1950
Arena: Wembley Stadium, London
Mål: 1-0 (18) Lewis, 2-0 (63) Lewis
Domare: H.Pearce
Publik: 100 000

Arsenal:
George Windin
Laurie Scott
Wally Barnes
Alex Forbes
Leslie Compton
Joe Mercer (c)
Freddie Cox
Jimmy Logie
Peter Goring
Reg Lewis
Denis Compton

Manager:
Tom Whittaker

Det skulle dröja hela fjorton år innan Arsenal fick spela en FA-cupfinal igen. Det berodde dock inte enbart på klubbens prestationer utan även på ett fotbollsuppehåll på grund av andra världskriget.

Precis som 2014 nådde Arsenal finalen 1950 utan att lämna London, då klubben lottades på hemmaplan i alla omgångar fram till semifinalen. Det hela började som vanligt i den tredje omgången då Arsenal vann med 1-0 mot Sheffield Wednesday på Highbury. Därefter följde nästa hemmamatch, en 2-1-seger mot Swansea Town, och efter det ytterligare en hemmaseger mot Burnley, 2-0 blev det i den matchen. Kvartsfinalen blev den fjärde hemmamatchen i rad, motståndet den här gången var Leeds och Arsenal vann matchen med 1-0. I semifinalen väntade Chelsea och som neutral matcharena utsågs White Hart Lane. Matchen slutade 2-2 och omspel krävdes för att få fram ett finallag. Fyra dagar senare på samma arena vann Arsenal omspelet med 1-0 efter förlängning och klubben var klar för sin femte FA-cupfinal.

Inför matchen snackades det mest om motståndarna Liverpool och att Bob Paisley, blivande legendarisk manager i Liverpool, hade blivit petad trots att han gjort mål i semifinalen mot ärkerivalen Everton. Kanske ska jag inte nämna sånt här på arsenal.se men för er som är intresserad av fotbollshistoria i allmänhet så kan jag berätta att Bob Paisley ledde Liverpool till 20 titlar på nio år som manager.

Motståndet i finalen var alltså Liverpool, det lag tillsammans med Newcastle som Arsenal mött flest gånger i FA-cupfinaler, tre gånger vardera. Matchen spelades den 29 april 1959 som vanligt på gamla Wembley Stadium, med en publik på 100 000. Matchen skulle bjuda på ett mål i varje halvlek och många bra chanser för båda lagen. Arsenal tog ledningen i den 18:e minuten efter att en Liverpoolrensning, efter en Arsenalhörna, hamnat hos Arsenalspelarna igen som snabbt förflyttade bollen mot Liverpools mål. Det hela avslutades på nära håll av Reg Lewis som i och med det gav Arsenal ledningen.

Liverpool startade andra halvlek bäst och hade minst en farlig chans efter lite fummel från Arsenals målvakt George Swindin, men han reparerade sitt eget misstag genom att rädda efterkommande skott. Det blev istället Arsenal som utökade sin  ledning efter en riktigt läcker framspelning av Freddie Cox som klackade fram bollen till Reg Lewis som gjorde sitt andra mål i matchen genom ett snyggt avslut bakom Cyril Sidlow i Liverpoolmålet. Liverpool gav inte upp trots ett 2-0 underläge och skapade en del farliga chanser, bland annat en nick i ribban under en situation som Arsenalförsvaret inte hade kontroll på. När slutsignalen gick stod det fortfarande 2-0 och Arsenal hade vunnit ytterligare en FA-cup. Lagkaptenen Joe Mercer fick ta emot klubbens tredje FA-cuppokal från kung George VI.

Här finns highlights från finalen.

Här är de tidigare delarna:

Del 1 - 1927, målvaktsmiss fällde Arsenal i första finalen

Del 2 - 1930, här firar Arsenal första cuptiteln

Del 3 - 1932, Arsenal föll i "over the line"-finalen

Del 4 - 1936, Drake fixade Arsenals andra cuptitel