Medlemmar: 5371 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Arsenals keeper Geoff Barnett, utan handskar, försöker få fatt i bollen.

Arsenal kunde inte försvara cuptiteln

mån 15 maj 2017 kl 23:30

Året efter dubbeln hade Arsenal chansen att ta en ny cuptitel. Men fysiskt starka Leeds var för svårt på Wembley.

Leeds v Arsenal 1-0

Datum: 6 maj 1972
Arena: Wembley Stadium, London
Mål: 1-0 (53) Clark
Domare: David Smith
Publik: 100 000

Arsenals lag:
1 Geoff Barnett
2 Pat Rice
3 Bob McNab
4 Peter Storey
5 Frank McLintock (c)
6 Peter Simpson
7 George Armstrong
8 Alan Ball
9 Charlie George
10 John Radford (73)
11 George Graham

Avbytare:
12 Ray Kennedy (73)

Manager:
Bertie Mee

I maj 1972 fick Arsenal möjlighet att försvara sin cuptitel från säsongen innan, den här gången mot det klassiska Tipsextralaget Leeds. Planen var att, som Newcastle 1952 och Tottenham 1962, ta det andra cupguldet på lika många år. Leeds, å andra sidan, hade aldrig vunnit en titel när man gav sig in i finalen.

Det var 100-årsjubileum för den anrika cupen, men på grund av världskrigen bara den 91:a matchen, och även den 44:e cupfinalen som spelades på Wembley.

Arsenal tog sig genom tredje omgången (mot Swindon Town 2-0) och fjärde omgången (mot Reading 2-1) utan större problem med i femte omgången (mot Derby) stötte man på problem. Den första matchen slutade 2-2, vilket ledde till omspel. Omspelet slutade dock 0-0 och istället för förlängning och straffar, vilket är gångbart nu för tiden, blev det ett andra omspel och den här gången lyckades Arsenal vinna med 1-0.

Efter att besegrat Leyton Orient i kvartsfinalen (1-0) och sedan Stoke i semifinalen, (1-1 och sedan 2-1 i omspelet) var man i final. Leeds hade slagit ut bland andra Liverpool (0-0 och 2-0 efter omspel) och Tottenham (2-1 i kvartsfinalen) på vägen till sin finalplats.

Det skulle inte bli en final värd att minnas, i alla fall inte ur Arsenalperspektiv. Matchen var knappast välspelad och Arsenal hade svårt att komma upp i den nivå de var kapabla till mot ett väldigt fysiskt Leeds.

I den 53:e matchminuten tog istället Leeds ledningen genom en lyckad kombination mellan Jones och Clarke. Jones slog ett hårt inlägg som Clarke fick pannan på och Barnett i Arsenals mål var chanslös. Arsenals bästa målchans var Charlie Georges skott i ribban men närmare än så skulle Arsenal inte komma den eftertraktade andra cuptiteln. Leeds första titel var ett faktum.

Här är de tidigare delarna:

Del 1 - 1927, målvaktsmiss fällde Arsenal i första finalen

Del 2 - 1930, här firar Arsenal första cuptiteln

Del 3 - 1932, Arsenal föll i "over the line"-finalen

Del 4 - 1936, Drake fixade Arsenals andra cuptitel

Del 5 - 1950, Gunners trivs i London, ny cuptitel

Del 6 - 1952, Ingen revansch på Newcastle

Del 7 - 1971, Charlie fixade Arsenals första dubbel

Kommentarer

Bild för John Radford

En kopia av finalen 1978 mot Ipswich. Arsenal helt överkörda mot (som jag minns det) ett mycket bättre Leeds U. Kommer ihåg att Bob Wilson var skadad och en jeppe vid Namn Geoff Barnett stod. Han gjorde det väl OK under omständigheterna men jag avgudade Bob Wilson så det var ett dåligt omen från start när han inte kunde spela.