Medlemmar: 5371 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Här firar Ipswich cupsegern 1978.

Arsenal favorit - föll mot Ipswich

tis 16 maj 2017 kl 14:19

Arsenal hade chansen att ta femte FA-cupsegern - och man var favorit mot Ipswich. Men vad hjälpte det? Tractor Boys vann med matchens enda mål på Wembley.

Ipswich v Arsenal 1-0

Datum: 6 maj 1978
Arena: Wembley Stadium, London
Mål: 1-0 (78) Osborne
Domare: Derek Nippard
Publik: 100 000

Arsenals lag:
1 Pat Jennings
2 Pat Rice
3 Sammy Nelson
4 David Price
5 David O'Leary
6 Willie Young
7 Liam Brady (66)
8 Alan Sunderland
9 Malcolm Macdonald
10 Frank Stapleton
11 Alan Hudson

Avbytare:
12 Graham Rix (66)

Manager:
Terry Neill

Arsenal fick vänta i sex år innan man skulle få chansen att revanschera sig på cupfinalen mot Leeds 1972. 1978 var det Ipswich som stod för motståndet när finalen spelades på Wembley den 6 maj.

Vägen till finalen för Arsenal var ganska rak och man tog sig relativt enkelt hela vägen till semifinalen via vinster mot Sheffield United (5-0), Wolverhampton (2-1), Walsall (4-1) och Wrexham (3-2). Semifinalen spelades på Stamford Bridge i London och där besegrade man Leyton Orient med klara 3-0 för att ta sig till finalen.

Arsenal ansågs generellt vara favoriter till vinsten och man tog ett tidigt grepp om matchen med två hörnor under de första minuterna. Det dröjde dock inte länge förrän man förlorade greppet om matchen och man hade svårt att hantera Ipswich rörelse och passningsspel. Trots att Ipswich dominerade större delen av första halvlek lyckades man inte göra mål och ställningen var fortsätt 0-0 i paus.

Ipswich behöll trycket i andra halv och speciellt Liam Brady kom in helt fel i matchen och fick finna sig i att lämna plats för Graham Rix i 66:e minuten. Trots ett markant spelövertag dröjde det ända till den 77:e minuten innan Ipswich fick utdelning. David Geddis fintade bort både Hudson och Nelson innan Young fick en fot på bollen. Dessvärre lyckades han inte rensa bollen längre än till Osborne som enkelt kunde peta in den bakom Jennings i målet.

Vi har tidigare i den här serien pratat om minnesvärda målfiranden och man får ändå ge Osborne cred för det. Han blev helt enkelt så tagen av stundens allvar att han helt enkelt svimmade. Han väcktes med hjälp av luktsalt innan han genast byttes ut.

Arsenal lyckades aldrig göra något mål utan Ipswich stod som segrare efter 90 minuter. Det är än idag Ipswich enda FA Cuptitel och de har inte heller spelat en final sedan dess. Det närmaste man har kommit är en semifinal.

Efter matchen kom det fram att ett virus härjat hos Arsenal veckorna innan cupfinalen spelades och flera spelare ställde upp trots att man inte var fullt frisk.

Här är de tidigare delarna:

Del 1 - 1927, målvaktsmiss fällde Arsenal i första finalen

Del 2 - 1930, här firar Arsenal första cuptiteln

Del 3 - 1932, Arsenal föll i "over the line"-finalen

Del 4 - 1936, Drake fixade Arsenals andra cuptitel

Del 5 - 1950, Gunners trivs i London, ny cuptitel

Del 6 - 1952, Ingen revansch på Newcastle

Del 7 - 1971, Charlie fixade Arsenals första dubbel

Del 8 - 1972, Arsenal kunde inte försvara cuptiteln

Kommentarer

Bild för Woody

Minns detta tyvärr. Både Brady och McDonald var egentligen skadade och skulle aldrig ha startat. Ipswich som verkligen var och blev ett klassiskt fantastiskt lagbygge utan sockerpappor förtjänade segern. Rock on !

Bild för John Radford

Riktigt lågvattenmärke. Inte en Arsenalspelare dök upp till match förutom Pat Jennings. Det var närmare 5-0 än 1-1... 

Bild för George Adams

Håller med föregående. Ipswich var klart bättre och de blå vita hade ett härligt lag på den tiden. Vem minns inte Talbot och Mariner mfl.

Reclaim the game! Give us our Arsenal back..