Medlemmar: 5371 st.
Visa menyn

Foto: Arsenal

Arsenal vann cupfinalen mot Man Utd på Wembley med 3-2.

Sunderland frälste Arsenal på Wembley

ons 17 maj 2017 kl 19:14

FA-cupfinalen 1979 är än idag ansedd som en av historiens bästa finaler och går under benämningen ”femminutersfinalen”. Trots att matchen länge såg att sluta i en enkel Arsenalseger skulle det bli betydligt mer dramatiskt innan 90 minuter var slut.

Arsenal v Manchester United 3-2

Datum: 12 maj 1979
Arena: Wembley Stadium, London
Mål: 1-0 (12) Talbot, 2-0 (43) Stapleton, 2-1 (86) McQueen, 2-2 (88) McIIroy, 3-2 (89) Sunderland
Domare: Ron Challis
Publik: 99 219

Arsenals lag:
1 Pat Jennings
2 Pat Rice
3 Sammy Nelson
4 Brian Talbot
5 David O'Leary
6 Willie Young
7 Liam Brady
8 Alan Sunderland
9 Frank Stapleton
10 David Price (83)
11 Graham Rix
Avbytare:
12 Steve Walford (83)
Manager:
Terry Neill

Arsenals väg mot finalen började minst sagt knackigt med 1-1 mot Sheffield Wednesday. Därefter blev det omspel, en match som slutade 1-1 igen. Detta var innan förlängning och straffar var ett alternativ och därför krävdes ytterligare 2 (!) matcher (2-2 och 3-3) innan Arsenal äntligen lyckades besegra gänget från Sheffield med 2-0 i det femte mötet lagen emellan.

Därefter besegrades Notts County (2-0), Nottingham Forest (1-0), Southampton över två matcher (1-1 och 2-0) innan det var dags för semifinal. Där mötte Arsenal Wolverhampton i en match som slutade 2-0 till The Gunners.

I finalen mötte man Manchester United som slagit Liverpool i semifinalen över två matcher (2-2 och 1-0). Efter första halvlek ledde Arsenal med 2-0 efter mål av Talbot och Stapleton och det såg ut som att bli en bekväm seger för The Gunners. Det skulle dröja till den 86:e minuten innan Manchester United vaknade till liv men då gjorde man det med besked. McQueen gjorde mål på en hörna i 86:e minuten och strax därefter, i den 88:e minuten, kvitterade McIlroy till 2-2 efter att ha dribblat förbi två Arsenalförsvarare.

Efter kvitteringen var alla inställda på förlängning men Arsenal hade ännu inte sagt sitt. Manchester United hann knappt fira färdigt innan Alan Sunderland tryckte in det avgörande målet för Arsenal i den 89:e minuten. Det är alltså därför matchen fått epitetet ”femminutersfinalen”.

FA-cupvinsten 1979 var den enda titeln som Arsenal vann under de sju åren som Terry Neill tränade klubben (1976-1983). Det var också Manchester Uniteds enda cupfinal under tränaren Dave Sexton som kom till klubben 1977 och sedan blev sparkad 1981 då han inte lyckats leda klubben till en enda stor titel.

Kommentarer

Bild för John Radford

Det här är nog den värsta och bästa Arsenalmatch jag någonsin sett. Besvikelsen när Arsenal tappade 2-0 till 2-2 var bland det värsta jag upplevt i mitt då 16-åriga liv. Minns att jag bara ville stänga av TV:n men och av någon anledning så blev jag kvar och att vi inte blev vräkta när jag och mina bröder vrålade som vilda djur vid Sunderlands 3-2 mål var nog bara tur. En så skön känsla att få se Pat Rice gå upp och lyfta bucklan. Engelsk fotboll var så enormt mycket mer intressant och mer passionerad både bland fans och spelare på den här tiden. Vad jag saknar mitt 70-tal ibland..

Bild för George Adams

På plats!

Underbart....

Reclaim the game! Give us our Arsenal back..

Bild för Woody

Ojojoj vilken tillställning. Håller så klart med herr Radford om passion och heder. Dagens penningcirkus med sockerpappor och annat slemmigt har förstört väldigt väldigt mycket. Arsenal med Brady som kreatör kontrollerade matchen. Jag hade själv spelat match denna dag och när Man U gjorde 2-1 fick jag en oerhörd kramp i höger lår. Den blev värre och värre fram till Sunderlands 3-2. Den här tillställningen blev en klassisker. Har till och med en gammal LP skiva med kommentatorspåret samt en VHS med hela matchen. Ja det var bättre och roligare förr. Rock on !

Bild för Göran Mellkvist

Jag med min första live match  då snackar vi ståplats... Har biljetten kvar 2.50 pund....