Medlemmar: 8806 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Ray och Freddie, hjältarna från 2002, med FA-cuppokalen.

“It’s only Ray Parlour”

tor 25 maj 2017 kl 01:09

Det är inte helt ovanligt att ett mål i en final med tiden kommer att beskrivas som klassiskt och vevas på highlights-filmer i åratal efteråt. Att två mål i samma match gör det är desto mer ovanligt, men den här finalen bjöd på två av de mest klassiska målen som någonsin har gjorts i en FA-cupfinal ur Arsenal-perspektiv.

Arsenal v Chelsea 2-0

Datum: 4 maj 2002
Arena: Millennium Stadium, Cardiff
Mål: 1-0 (70) Ray Parlour, 2-0 (80) Fredrik Ljungberg
Domare: Mike Riley
Publik: 73 963

Arsenals lag: David Seaman
Lauren
Sol Campbell
Tony Adams (kapten)
Ashley Cole
Sylvain Wiltord (89)
Ray Parlour
Patrick Vieira
Fredrik Ljungberg
Dennis Bergkamp (72)
Thierry Henry (81)

Avbytare:
Richard Wright
Lee Dixon
Martin Keown (89)
Edu (72)
Nwankwo Kanu (81)

Precis som den final vi ska spela i slutet av maj 2017 stod Chelsea för motståndet. Detta var innan Roman Abramovitj hade hunnit ändra fotbollslandskapet med sina miljarder, och Arsenal var favoriter till att ta hem titeln och förväntades vinna relativt enkelt och kunna lägga den bittra förlusten från året innan bakom sig. Men Chelsea stod emot, och klockan rullade på. Då klev Ray Parlour fram.
 
I en spelvändning gick bollen via Sylvain Wiltord på mittlinjen till Ray Parlour som avancerade framåt. I brittisk TV satt journalisten och Chelsea-supportern Tim Lovejoy i något slags bisarr tidig variant av direktsänd Fan TV och sade “oh, it’s only Ray Parlour” - varpå Parlour från över 20 meter drog på sitt livs skott. Bollen flög i en perfekt båge förbi en chanslös Carlo Cudicini i Chelseamålet och landade i krysset.
 
Bara tio minuter senare var det dags för nästa klassiker, och det här målet har de flesta svenska Arsenal-supportrar sett många gånger alldeles oavsett när man började supporta laget. Fredrik Ljungberg fick bollen precis nedanför mittlinjen och satte fart. På ett ögonblick hade han passerat två spelare och när en då mycket ung John Terry försökte tackla omkull den ettrige svensken så studsade han bara bort och Ljungberg fortsatte mot målet. Just utanför straffområdet vred han upp foten och bollen landade i nästan exakt samma maska som Parlours skott. Matchen var avgjord och titeln säkrad. Målet innebar dessutom att Ljungberg blev den första spelare som hade gjort mål i två FA-cupfinaler på raken på 40 år.
 
Noterbart är att den här säsongen spelades inte finalen efter ligasäsongens slut som den oftast gör. Detta berodde på att fotbolls-VM som skulle spelas under sommaren började ovanligt tidigt och därmed hade cupfinalen lagts innan ligasäsongens avslutning, och bara fyra dagar efter finalen skulle Arsenal möta Manchester United på bortaplan så det blev inte så mycket firande - men efter att ha vunnit nämnda match på Old Trafford och därmed ha säkrat ligavinsten och alltså en dubbel så blev det desto mer firande.
 
Här finns målen från matchen: 1-0 Ray Parlour, 2-0 Fredrik Ljungberg 

Här är de tidigare delarna:

Del 1 - 1927, målvaktsmiss fällde Arsenal i första finalen

Del 2 - 1930, här firar Arsenal första cuptiteln

Del 3 - 1932, Arsenal föll i "over the line"-finalen

Del 4 - 1936, Drake fixade Arsenals andra cuptitel

Del 5 - 1950, Gunners trivs i London, ny cuptitel

Del 6 - 1952, Ingen revansch på Newcastle

Del 7 - 1971, Charlie fixade Arsenals första dubbel

Del 8 - 1972, Arsenal kunde inte försvara cuptiteln

Del 9 - 1978, Arsenal favorit - föll mot Ipswich

Del 10 - 1979, Sunderland frälste Arsenal på Wembley

Del 11 - 1980, Historisk final på många sätt

Del 12 - 1993, Andy Linighan hjälte efter omspel

Del 13 - 1998, Anelka och Overmars säkrade andra dubbel

Del 14 - 2001, Missar i massor och ett obegripligt domslut