Medlemmar: 8698 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Hur ser framtiden ut för Arsenalspelarna. Vilka lämnar, vilka stannar. Vi analyserar och spekulerar.

Så är läget i Arsenals trupp

mån 5 jun 2017 kl 17:20

Säsongen är slut och transferfönstret öppnar om knappt en månad. Men hur är läget i truppen. Arsenal.se går igenom spelare för spelare och kollar kontrakt, om de ska stanna eller flytta. Häng med!

Målvakter:

Petr Cech
Ålder:
35
Spelade matcher 16/17: 37
Kontrakt till: 2019-06-30
Kommentar: Petr Cech, som nyligen blev utsedd till Tjeckiens bästa fotbollsspelare för elfte gången, har två år kvar på sitt kontrakt. 35-åringen har varit Arsenals PL-keeper, där han stod 35 av de 38 matcherna. Det är inget snack alls om att Cech ska vara på väg att lämna. Det är också ganska lite målvaktssnack överlag. Det mesta handlar om Ospina och Szczesny - mer om det längre ner.

David Ospina
Ålder: 28
Spelade matcher 16/17: 14
Kontrakt till: 2019-06-30
Kommentar: Det är väl egentligen inte mycket som talar för att David Ospina blir kvar i klubben. De flesta rapporterna säger att colombianen tröttnat på att vara tvåa bakom Cech, även fast han trivs bra i klubben. Har stått i Champions League och Fa-cupen. Bara två matcher i PL. Fenerbahce är ett mycket tänkbart alternativ och mediauppgifterna från England säger att förhandlingar är igång. Keepern har fått ett erbjudande värt £2,6 miljoner om året. Arsenal ska vilja ha £3,5 miljoner i övergångssumma. En deal kan vara klar inom en vecka.

Wojciech Szczesny
Ålder: 27
Spelade matcher 16/17: 39
Kontrakt till: 2018-06-30
Kommentar: Woj har, för andra säsongen, varit utlånad till Roma. Vad som händer med polacken i sommar är oklart. Många Arsenalfans vill ha honom tillbaka - men det finns också intresse från andra klubbar. Napoli, Juventus och Milan är intresserade. Juve ska vara redo att slanta upp £14 miljoner för keepern. En övergångs sägs vara nära. Arsenal sägs vilja ha £17,5 miljoner. Szczesny har gjort en bra säsong i den italienska huvudstaden.

Emiliano Martinez
Ålder: 24
Spelade matcher 16/17: 5
Kontrakt till: Oklart, men flera år.
Kommentar: Martinez har bara fått stå fem matcher den här säsongen, har blivit 24 år gammal. I slutet av november i fjol skrev argentinaren på ett nytt långtidskontrakt med klubben. Wenger har sagt, enligt Martinez, att han är framtidens Arsenalmålvakt. Men är man 24 så börjar nog klockan ticka att få spela mer med lite större trygghet än att skickas runt på lån. Det känns lite som att Martinez Arsenalframtid hänger på hur det blir med Szczesny. Kommer han tillbaka så lär kanske Martinez lämna.

Matt Macey
Ålder: 22
Spelade matcher 16/17: 0
Kontrakt till: 2018-06-30
Kommentar: Den långe engelsmannen var under säsongen utlånad till Luton i League 2. Sen fick Arsenal skadeproblem på målvaktssidan och då kallades Macey "hem" under våren. Transfermarkt uppger att 22-åringen har kontrakt till nästa sommar, men så sent som mars 2016 skrev han på ett nytt avtal med klubben. Oklart om slutdatumet verkligen är korrekt. Inga direkt uppgifter att han skulle vara på väg att lämna på permanent basis. Ett lån i en högre liga är League two borde vara aktuellt nästa säsong för att se vad Macey håller för.

Försvarare:

Mathieu Debuchy
Ålder: 31
Spelade matcher 16/17: 1
Kontrakt till: 2019-06-30
Kommentar: 22 matcher har det blivit för Debuchy i Arsenaltröjan sedan han kom från Newcastle 2014. Två svåra skador, en utlåning och den här säsongen inkörd bakom fiskpinnarna i Wengers frysbox. Det finns ju ingen framtid alls för fransmannen i klubben - men frågan är om det går att bli av med honom? Det lär väl finnas nån fransk klubb som är sugen på att fiska upp 31-åringen och förhoppningsvis nappar han på fotboll före en bra lön. Det sägs att han har mellan £70-80 000 i veckan. Och det är där problemet ligger.

Kieran Gibbs
Ålder: 27
Spelade matcher 16/17: 22
Kontrakt till: 2018-06-30
Kommentar: Gibbs har hamnat bakom Nacho Monreal och med ett år kvar på kontraktet så finns det väl chans/risk att vänsterbacken säljs i sommar. Dels för att han ska få mer regelbunden speltid (och kanske en nytändning) och för att Arsenal få lite flis för honom. Skulle bli förvånad om klubben erbjuder honom ett nytt avtal i sommar, speciellt med tanke på att Sead Kolasinac (Schalke) verkar vara klar och att Monreal ganska nyligen skrev på ett nytt avtal. Brighton, Newcastle och Stoke lär vara intresserade av Gibbo.

Per Mertesacker
Ålder: 32
Spelade matcher 16/17: 2
Kontrakt till: 2018-06-30
Kommentar: Gjorde två matcher den här säsongen. Ett inhopp i sista ligamatchen mot Everton och en fantastisk cupfinal mot Chelsea. Trots skadan gav Wenger honom ett nytt ettårskontrakt och jag tror att fransmannen ser Perra som en framtida tränare, en viktig figur på Colney som han inte ville bli av med, även om det bland oss fans kunde ses som kontroversiellt att ge en skadad 32-åring trött tysk mittback ett nytt avtal. Lär nog få agera i en liknande roll nästa säsong som han hade under våren. Hoppar in om det krisar, annars fortsätta att vara en "inofficiell ledarfigur".

Gabriel
Ålder: 26
Spelade matcher 16/17: 27
Kontrakt till: 2019-06-30
Kommentar: En helt okej backupback, men ingen jag skulle bygga in i en ordinarie försvarslinje. Är skadad och kommer bli borta till september vilket gör att han troligen är "borta" från transfermarknaden. Kanske inte hade varit där ändå. Om Wenger bestämmer sig för att värva en ny mittback kan nog Gabriel bli aktuell för andra klubbar. Annars inte.

Laurent Koscielny
Ålder: 31
Spelade matcher 16/17: 43
Kontrakt till: 2020-06-30
Kommentar: Det finns franskt intresse för Kos som missade cupfinalen och som kommer att få se de två första matcherna nästa säsong från läktaren efter det röda kortet mot Everton. Skrev under förra säsongen på ett nytt kontrakt. Trots att han börjar komma upp i ålder och har kroniska problem med sin häl lär Wenger aldrig gå med på att sälja honom även om ett jätteerbjudande skulle komma. Inte den här sommaren. En för viktig och bra spelare för det.

Rob Holding
Ålder: 21
Spelade matcher 16/17: 18
Kontrakt till: 2020-06-30
Kommentar: Kom från League one och Bolton. Hade nog inte räknat med mycket speltid. Till slut blev det 18 matcher, och många väldigt bra. En kanonvärvning som kommer växa in i rollen ännu mer nästa säsong. Oerhörd potential. Kan till och med bli en ordinarie bricka i en trebackslinje. Skriver troligen på ett nytt längre avtal med högre lön (sägs ha £10 000 i veckan) ganska snart.

Nacho Monreal
Ålder: 31
Spelade matcher 16/17: 43
Kontrakt till: 2019-06-30
Kommentar: Har inte varit lika bra den här säsongen som tidigare, men skrev på ett nytt kontrakt förra säsongen. Kan kanske lockas av en flytt till Spanien. Bilbao är intresserade. Och med Kolasinac på ingång lär nog Arsenal överväga om bra bud kommer, även om Wenger gärna har den spanske landslagsmannen kvar.

Shkodran Mustafi
Ålder: 25
Spelade matcher 16/17: 37
Kontrakt till: 2021-06-30
Kommentar: Har haft en svajig debutsäsong med en del skador som stört. Bra ibland. Dålig ibland. Kom dyrt från Valencia. Vi lär nog inte få läsa allt för många transferrykten i sommar om den tyske landslagsmannen.

Calum Chambers
Ålder: 22
Spelade matcher 16/17: 1 (26 för Middlesbrough)
Kontrakt till: 2020-06-30
Kommentar: Har varit utlånad till Boro - som förvisso "bara" släppte in 53 mål (Sunderland 69, Hull 80) men åkte ur Premier League. Wenger är ju inte känd för att kapa spelare direkt, men är det någon som tror att mittbacken från Southampton är bra nog för Arsenal? Gissar att ett nytt lån kan bli aktuellt till nästa säsong och sedan görs en ny utvärdering nästa sommar.

Hector Bellerin
Ålder: 22
Spelade matcher 16/17: 42
Kontrakt till: 2023-06-30
Kommentar: Barcelona är intresserade att plocka tillbaka Hector. Men när Wenger skrev på så lär det nog inte hända. Bellerin är, som det känns, en Wengerman och hade fransmannen lämnat hade förmodligen Barcas PR-drev dragit igång på alla cylindrar. Nu är det tyst. Skrev under säsongen på ett jättekontrakt.

Carl Jenkinson
Ålder: 25
Spelade matcher 16/17: 5
Kontrakt till: 2018-06-30
Kommentar: Ska vi ta ut svängarna och säga att det är 0,99 gånger pengarna på att Arsenalsupportern Carl Jenkinson lämnar klubben i sommar. Var nära att gå till Crystal Palace i januari. Nu har Sam Allardyce, som Jenko hade i West Ham när han var utlånad dit, lämnat Eagles så den dealen kanske inte är högaktuell längre. Lär dock inte ha svårt att hitta en arbetsgivare bland de lägre PL-klubbarna.

Krystian Bielik
Ålder: 19
Spelade matcher 16/17: 1
Kontrakt till: 2020-06-30
Kommentar: Har under våren varit utlånad till Birmingham. Jag såg honom på New York Stadium i Rotherham i våras och den långe polacken var lugn och trygg i Citys försvar. Gjorde tio matcher i Blues och en ny utlåning hela nästa säsong för att få mer värdefull speltid och erfarenhet är troligen väldigt aktuellt.

Mittfältare:

Aaron Ramsey
Ålder: 26
Spelade matcher 16/17: 32
Kontrakt till: 2018-06-30
Kommentar: Svajig säsong, men avgjorde FA-cupfinalen. Verkar trivas bättre och få ut mer av sig själv i det nya spelsystemet. Har dock ett kontrakt som går ut nästa sommar. En Wengerfavorit. Lär krita på ett nytt avtal i sommar, även om det finns en och annan som säkert skulle vilja se walesaren lämna.

Jack Wilshere
Ålder: 25
Spelade matcher 16/17: 0 (29 för Bournemouth)
Kontrakt till: 2018-06-30
Kommentar: Just ja, Jack Wilshere. Nästan bortglömd. Har spelat fem matcher för Arsenal de två senaste säsongerna. Har ett kontrakt som går ut nästa sommar. Oklart om Gunners erbjuder nytt. Inte så mycket transfersnack efter "benbrottet". Del av Wengers plan eller ej? Skulle säga att det är stor chans att 25-åringen lämnar i sommar.

Mesut Özil
Ålder: 28
Spelade matcher 16/17: 44
Kontrakt till: 2018-06-30
Kommentar: Har ett år kvar på sitt kontrakt. Har dock inte signat nytt. Men det känns ändå som att mycket tyder på att han kommer göra det. Verkar trivas i klubben och i London, men också att det saknas bra anbud från tillräckligt bra klubbar. Verkar finnas visst turkiskt intresse, dock inte i den lönenivån som Özil är sugen på.

Alex Oxlade-Chaberlain
Ålder: 23
Spelade matcher 16/17: 45
Kontrakt till: 2018-06-30
Kommentar: Har på det stora hela varit bra i Arsenal den här säsongen. Hans bästa sen han kom från Southampton 2011. Klubbens just nu enda engelska landslagsspelare. Har kontrakt som går ut nästa sommar. PL-intresse finns, främst från Liverpool. Arsenal lär erbjuda nytt kontrakt. Kommer Oxen att stanna? Det känns så.

Santi Cazorla
Ålder: 32
Spelade matcher 16/17: 11
Kontrakt till: 2018-06-30
Kommentar: Fick i höstas ett kompiskontrakt av klubben. Var skadad, är skadad. Kommer vara borta länge, kanske till nyår. En relevant fråga är inte längre när han är tillbaka utan snarare om han kommer att kunna spela för Arsenal igen. Här borde klubben inte aktiverat extraåret utan tackat den gode Santi för åren i klubben och frigjort deg för andra spelare och för att höja andra spelares löner.

Granit Xhaka
Ålder: 24
Spelade matcher 16/17: 46
Kontrakt till: 2021-06-30
Kommentar: Även om det funnits snack under vintern om att Bayern München skulle vilja värva Granit, som kom för ett år sedan, så är det egentligen onödigt att ha med schweizaren på listan. Har växt in i rollen och klubben mer och mer. Kommer bli en riktig nyckelspelare nästa säsong. Bara han står på sina ben och ger fan i onödiga tacklingar.

Francis Coquelin
Ålder: 26
Spelade matcher 16/17: 39
Kontrakt till: 2021-06-30
Kommentar: Skrev på ett nytt kontrakt i vintras, men blev sen inofficiell syndabock när Arsenal rasade. Fick spela lite under våren. Inget transfersnack. Förmodligen billig i drift och därför inte värd att sälja. Lär bli kvar.

Mohamed Elneny
Ålder: 24
Spelade matcher 16/17: 24
Kontrakt till: 2020-06-30
Kommentar: Har inte lyckats etablera sig i klubben och spelade bara i 14 ligamatcher. Wenger har valt andra mittfältslösningar. Dock inget mediasnack om att han skulle vara föremål för transfer. Ska vi gissa att egyptiern får en säsong till på sig.

Anfallare:

Alexis Sanchez
Ålder: 28
Spelade matcher 16/17: 51
Kontrakt till: 2018-06-30
Kommentar: Kanonsäsong, gjorde 30 mål. Har kontrakt som går ut nästa sommar. Bayern, PSG, Chelsea, City och United intresserade. Vill ha hög lön. Finns Kinaintresse. Vad erbjuder Arsenal? Vad vill Alexis? Wenger säger att klubben inte kommer sälja trots kontraktsläget. Är Kroenke beredd att ta den smällen när det erbjuds en halv miljard för honom i sommar? Många frågor. Kommer bli sommaren stora transferföljetong.

Lucas Perez
Ålder: 28
Spelade matcher 16/17: 21
Kontrakt till: 2020-06-30
Kommentar: Fick nummer nio. Blev en misslyckad värvning. Dåligt med speltid. Ser året i norra London som misslyckat och vill nu lämna. Klubben kommer inte sätta några käppar i hjulet för det, men kommer inte ge bort anfallaren "gratis". Kommer med största sannolikhet lämna i sommar.

Olivier Giroud
Ålder: 30
Spelade matcher 16/17: 40
Kontrakt till: 2019-06-30
Kommentar: Har blivit bortvald mycket under säsongen och fått spela andrafiolen. Intresse från franska klubbar finns. Verkar inte sugen på att ha en liknande säsong igen i Arsenal. Vill spela mer. Men verkar inte sugen på en flytt. Öser in mål i landslaget där han är nummer ett på topp. Värvar Arsenal en nummer ett-striker i sommar får nog Giroud ändå fundera på att lämna.

Theo Walcott
Ålder: 28
Spelade matcher 16/17: 37
Kontrakt till: 2019-06-30
Kommentar: Gjorde sin målmässigt näst bästa säsong i klubben, men ju längre säsongen led desto mindre fick Theo spela. Känns helt klart som en spelare som Wenger kan släppa om rätt bud kommer och om rätt spelare kan värvas. Inget direkt mediasurr om klubbar som vill värva strikern som varit i klubben i över tio år och som gjort 104 mål.

Alex Iwobi
Ålder: 21
Spelade matcher 16/17: 38
Kontrakt till: 2020-06-30
Kommentar: Ingen personlig favorit. Har också fått spela lite under våren. Tror dock Wenger inte gärna säljer Iwobi även om jag hellre ser att vi cashar in och satsar pengarna på en annan offensiv kraft.

Yaya Sanogo
Ålder: 24
Spelade matcher 16/17: 0
Kontrakt till: 2017-06-30
Kommentar: En chansning som inte höll. 19 matcher och ett mål under åren i Arsenal. Har gjort tre U23-matcher under säsongen. Resten av tiden frånvarande. Lägger upp nån bild då och då på Instagram. Vi önskar Yaya lycka till i karriären om han lyckas hitta någon ny klubb.

Danny Welbeck
Ålder: 26
Spelade matcher 16/17: 22
Kontrakt till: 2019-06-30
Kommentar: Har två år kvar på sitt kontrakt. Kom tillbaka helt okej efter den andra svåra knäskadan. Jobbar hårt, men är en för dålig målskytt. Gissar på att Wenger är sugen på att se vad Danny kan göra med en försäsong i benen och en säsong där han kan få vara hel. Nästa säsong avgör hans Arsenalframtid.

Chuba Akpom
Ålder: 21
Spelade matcher 16/17: 1 (10 med Brighton)
Kontrakt till: 2019-06-30
Kommentar: Har förvisso två år kvar på kontraktet men kommer Wenger fortsätta tro på Chuba? Tveksamt, skulle jag säga. Är 21. Lyckades inte göra nåt större avtryck i Brighton, som gick upp.

Joel Campbell
Ålder: 24
Spelade matcher 16/17: 0 (28 för Sporting)
Kontrakt till: 2018-06-30
Kommentar: Världens mest utlånade spelare? I år till Sporting, som enligt rapportera inte är intresserade av att behålla honom. Har ett åt kvar på kontraktet med klubben. Jag räknar med att vi säljer costaricanen i sommar. Allt annat skulle vara mycket förvånande.

Fotnot: Alla kontraktslängder är tagna från Transfermarkt