Medlemmar: 5990 st.
Visa menyn

Säsongen 2008/2009: "Jättesatsning på webben"

Med en som alltid ökande skara medlemmar var satsningen helt rätt. Arsenal Sweden gick in med rekordbelopp för att bygga ett helt nytt system till klubbens hemsida.

SÄSONGEN I SIFFROR

Styrelse: Ordförande: Jocke Lander.
Vice ordförande: Axel Asplund.
Kassör: Johan Luks.
Ledamot: Kaj Poikela.
Ledamot: Jesper Willaume.
Ledamot: Per Höglund.
Ledamot: Peter Sundlöv.
Suppleanter: Magnus Ahldén, Patrik Holmsten.
Antal medlemmar: 3878.
Kostnad för ett medlemskap: Vuxen: 250 kronor, familj: 350 kronor och ungdom: 50 kronor.
Antal biljetter tilldelade: 978.
Omsättning: 1 611 689 kronor.
Resultat: 147 321 kronor.
Så gick det för Arsenal: Fyra i Premier League, 18 poäng efter vinnande Manchester United. Utslaget i semifinalen i ChampionsLeague av Manchester United
(1-4 totalt). Förlust i FA-cupsemifinalen mot Chelsea på Wembley (1-2). Utslaget i Ligacupens femte omgång av Burnley (0-2) på bortaplan.

Det stora projektet inför säsongen 2008/2009 var att få ordning på klubbens nya hemsida. Optimal Media i Skövde byggde den nya plattformen med hjälp av systemet Joomla. Jocke Lander, Axel Asplund och Jesper Willaume reste ner till Skaraborg och tillsammans med Peter Sundlöv som skötte kontakten träffade vi Optimal Media. Projektet var då det största i klubbens historia och många var vi som var involverade i arbetet med att få allt klart – och det var även en stor omställning för oss som jobbade med Arsenal.se. Arbetet kostade inte bara en massa tid, det var även väldigt kostsamt för klubben.

Men pengarna var väl investerade och många administrativa problem löstes på ett bräde.
Under hösten startade Jesper Willaume sin i mycket små kretsar väldigt omtyckta blogg – som oftast bjöd på många finurliga formuleringar skrivna sent på natten som väldigt få förstod.
Den kanske största nyheten med den nya hemsidan var att man nu kunde beställa och betala biljetter online – en stor förändring som innebar klart bättre service för klubbens medlemmar.

Årsmötet hölls i slutet av augusti på O´Learys på Götgatan i Stockholm. Drygt 30 medlemmar dök upp och det skedde en rad förändringar i styrelsen. Stefan Eriksson lämnade posten som vice ordförande och Axel Asplund tog över den rollen. Vidare avgick Joakim Carlsson och Jonas Persson som suppleanter och de som kom in i styrelsen var Kaj Poikela, Jesper Willaume, Peter Sundlöv (satt i styrelsen mellan 01 och 06) och Magnus Ahldén och Patrik Holmsten som suppleanter.
Mötet genomförde även den klubbade höjningen av medlemskapet som förra säsongens årsmöte bestämde.
Efter mötet fick vi tyvärr se Arsenal förlora på Craven Cottage mot Fulham med 0-1, men trots resultatet blev kvällen trevlig. Johan Luks hade knåpat ihop en frågesport, det bjöds på buffé och hela spektaklet avslutades med en väldigt givande diskussion om föreningen där många var inblandade.

Den traditionsenliga julfesten bytte den här vintern skepnad totalt. Klubbens ledning tyckte att det var dags att ge sig ut på turné. Stockholm lämnades och nu ställdes siktet in på Göteborg. Den 13 december hade Göteborgsambassadörerna Jocke Carlsson och Reine Björk dukat i ordning Jeffreys Pub i Majorna och Gooners från hela Sverige gav sig iväg mot 031-regionen. Stora delar av styrelsen samlades i Katrineholm, några satt redan på X 2000-tåget – andra anslöt, och vi kunde i sköna fåtöljer diskutera klubbens aktiviteter.
Mötet fortsatte på puben och efterhand så började lokalen att fyllas på. Uppslutning blev till slut väldigt bra och det var en stor skara laddade medlemmar som bänkade sig för att se Middlesbrough- Arsenal på tv-skärmarna.
Resultatet blev väl inte kanon – men en poäng fick vi med oss efter 1-1 på Riverside. Efter matchen bjöds det på buffé och det gavs tid till Gunnersmingel. Vi som närvarade kunde även beskåda Janne Delings jultomteutstyrsel. Joel Wennerberg, Markus Karlsson och Eric Karlsson klarade frågesporten bäst och prisades.
Drygt 60 Gooners med på festen som blev mycket lyckad.

Lokalverksamheten växte som vanligt under säsongen – men bortsett från storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö har det varit ganska lugnt och antalet träffar har inte alls varit lika regelbundna.
I Stockholm tog en trio medlemmar (Jocke Berntsson, Jesper Willaume och Patrik Holmsten) över ansvaret för träffarna och Martin Humpheries tackades för det jobb som han hade lagt ner.
I Malmö jobbade Ahldén med sommarens MFF Support Cup. Arsenal Sweden ställde två lag på banan och 30 medlemmar dök upp för att göra helgen i Skåne minnesvärd. Allt började med att de som kände sig sugna tillsammans gick till Gustaf Adolfs Torg för att se U21-finalen i EM mellan Sverige och England på tv. Klubbens båda lag gjorde mycket bra ifrån sig på gruset på Ribbersborg och båda tog sig vidare till söndagens slutspel. Och när sedan semifinalerna skulle avgöras skulle det visa sig bli en ren uppgörelse mellan Arsenal Sweden och MFF. Tyvärr så gick hemmalaget vidare i båda matcherna – MFF Lorenborg i den ena och MFF Support 1 i den andra.

Hur så det då ut på medlemssidan? Jo inte en säsong utan rekord. Fjolårssäsongen hade lockat 3 500 Gooners till Arsenal Sweden och trots den för tiden sedvanliga växtvärken så ökade vi igen och när säsongen summerades hade supporterklubben 3 878 medlemmar.
40 av dessa fick plats på medlemsresan som genomfördes i slutet av januari. Supporterklubben hade för andra gången i historien chartrat en buss på utländsk mark och det var till att stiga upp i ottan efter ankomstkvällen för att göra resan till Liverpool. Första matchen på programmet var Everton- Arsenal och vi anlände Merseyside strax efter lunch och kunde börja ladda upp inför kvällens Premier League- möte.
Den stora gruppen delades upp i mindre enheter som på egen hand utforskade staden. Någon timme före kick off var det återsamling nere i Albert Dock och vi kunde rulla den korta biten till Goodison Park. Matchen var tyvärr ingen höjdare även fast vi trivdes bra i den sköna stämningen som rådde i bortaklacken.
Tack och lov fick vi med oss en poäng hem till London efter att Robin van Persie kvitterat i det som i princip var matchens sista spark.
Dagen efter ägnades åt rundtur på Emirates Stadium med Perry Groves, rabatterad shopping inne på The Armoury och medlemskväll på The Gunners Bar.
I den årliga medlemsresefrågesporten segrade laget som bestod av Joel Wennerberg, Lars Lundstedt, Anna Persson, Martin Humperies och Pelle Christiernin.
Resans andra match spelades på lördagen och det var ett större gäng från gruppen som beslutades sig för att gå från hotellet Royal National vid Russell Square upp till Islington. Inte heller den här fajten blev någon höjdare och det var 90 jobbiga minuter som bevittnades från Clock Ends övre sektion. Trots ett massivt spelövertag för Arsenal slutade matchen 0-0 – men det hindrade inte 40 medlemmar ur klubben att ha en trevlig lördagskväll i centrala London.

Säsongsrapporten vittnar om att det var en säsong då många medlemmar ville åka till den engelska huvudstaden för att se på fotboll. För det var riktigt bra tryck på biljettförsäljningen och när vi sommaren 2009 summerade hade nästan 1 000 biljetter sålts.
Bortsett från de alltid så välbesökta hemmamatcherna fick Arsenal Sweden fem biljetter till FA-cupsemifinalen mot Chelsea på Wembley, vi hade folk på flera bortamatcher i Champions League (Twente, Roma och Dynamo Kiev) – så det skickades ett och annat brev med biljetter från Axel Asplunds studentlya i Uppsala. Statistiken visar att vi bortsett från kategori A-matcherna tilldelades 90procent av alla biljetter som söktes.

Fem nummer av medlemstidningen Kanonmagasinet producerades och skickades ut. Jonatan Fast reste till London för att delta i den årliga mediadagen och fick då intervjua både William Gallas och Theo Walcott. Dessa texter lade grunden för det redaktionella materialet under hösten. I nummer 31 bjöds medlemmarna på en längre intervju med Arsene Wengers föregångare Bruce Rioch. Axel Asplund och Jocke Lander hade under sommaren rest till Danmark för att träffa engelsmannen som vid den tiden tränare Ålborg. Andra intervjuer som gjordes under säsongen var att Jocke Lander träffade Gael Clichy i samband med jubileumslandskampen mellan Sverige och Frankrike på Ullevi, Per Höglund besökte Kolo Tourés familjehem i Elfenbenskusten och Kaj Poikela bjöd på långläsning om Sir Henry Norris.

På souvenirfronten var det en ganska lugn säsong. Klubben producerade två nya t-shirts – en med Arsene Wenger och texten Le Professor och en med texten Oh to be a Gooner. Dessutom togs en grå hoodtröja fram. Även den med texten Oh to be a Gooner. Vi sålde officiella souvenirer från Arsenal FC för nästan 100 000 kronor och försäljningen av egna souvenirer inbringande drygt 40 000 kronor.