Medlemmar: 8708 st.
Visa menyn

Berättelsen om Lea-Kâlle och transferfönstret

Davidsson och Mannen
tor 4 sep 2014 kl 11:46

Inte vet jag hur det är i andra små städer, men i den jag växte upp i fanns det ett antal personer som stack ur den homogena och småstadslikformade mängden, var tämligen säregna, smått excentriska och som till slut benämndes med det föga respektfulla epitetet ”original”. Vi hade Janne Murarn, Trixi och Nisse Krabba, vi hade Bälinge-Tarzan, Dreglas och Anders Burnis. Var och en av dessa levnadsöden var formade efter en annan sorts mall än den övrigt rådande, präglade av andra öden och gjutna i en annan form än den vi andra kunde relatera till.

Min bild är att vi vanliga småstadssvennar var ganska okej mot dessa original. Det var väl ingen som bjöd in någon av dem till sitt vardagsrum för en stunds umgänge, men det var, vad jag minns, heller ytterst få gånger de behandlades exceptionellt illa. De var vad de var, olika oss andra, vi speglade oss i deras olikhet och kände oss något mer normala. De blev referensmaterialet för att vår egen galenskap skulle kunna döljas under konformatismens trygga snuttefilt och det var liksom inte så mycket mer med det. Men över alla dessa nämnda namn, vilka samtliga troligtvis hade någon medicinsk eller kognitiv orsak till sin olikhet, fanns stadens kanske mest aparta original. Utöver dessa fanns Lea-Kalle, eller Lea-Kâlle som han för det mesta kallades.

Denne Lea-Kâlle var en tillsynes vänlig själ, han verkade inte allt för förvirrad, betedde sig tämligen anständigt och luktade inte allt för sunkigt allt för ofta. Det speciella med Lea-Kâlle var att allt han ägde var egenproducerat. Den militärgröna koftan han ständigt bar hade han själv stickat, den breda läderhatten som skyddade mot regnet hade han själv knåpat ihop från läderbit till färdig huvudbonad och till och med de grova kängorna, som i och för sig var tämligen egendomliga i sitt utseende men ändå, var tillverkade av Kâllen själv.

Småstadsoriginalet hade till och med tillverkat den cykel som han använde som transportmedel och den allmänna åsikten bland oss vanliga var att Lea-Kâlle nog var en fattig stackare som var tvungen att tillverka allt han bar och använde. När han sedan gick bort kröp sanningen fram och invånarna i den lilla staden fick berättat för sig att Lea-Kâlle hade dött rik som ett troll. All den fattigdom vi sett i allt det egenproducerade visade sig snarare vara en smått anal sparsamhet på gränsen till patologisk snålhet.

Bakom gardinerna gömmer sig konformatismens betryggande likhet. En likhet som kan vara oerhört vacker. Bild: D&M

Och det är någonstans ungefär här som fotbollsföretaget Arsenal ännu en gång och ännu en höst har valt att ställa sig. Vi står med en vind och tämligen hålig kofta, med en läderhatt som förvisso skyddar mot regn, men ser ut som f-n, och med ett par kängor som absolut täcker fotens hud, men som är både klumpiga, excentriskt aparta och omöjliga att röra sig i, i högre hastighet än snigelfart. Vi talas om i ganska vänliga ordalag, men får folkets blickar av medlidsamhet och kommer med största sannolikhet att fortsätta vara rika som ett mindre troll.

För Wenger och de styrande i klubben hade alla möjligheter i världen att göra annorlunda. De hade för första gången på länge både pengar att spendera och spel i Champions League och vi hade ryktet om oss att vara klubben på G. Vi köpte Will Smi… förlåt, Danny Welbeck från manu, vilket är ett köp jag gillar, men vi lät ännu en gång bli att handla in både den där mittfältaren som hade kunnat balansera vårt i övrig oerhört offensiva lag och vi lät bli att handla in den där mittbacken som kunde ha gjort vår trupp avsevärt mer tålig för de kommande skadepåfrestningarna.

Vi hade tid, pengar och prestige att göra dessa inköp, men vi lät ännu en gång återhållsamheten gå före de uppenbara behoven. Vi behövde en mittfältare med defensiv spetskompetens, som gärna kunde vikariera som mittback, men då spelarens klubb krävde £20-£23 miljoner för att sälja, där erbjöd vi £12 miljoner och en sidsteppad Joel Campell. Vi kunde ha fått en i Real utmobbad världsmästare, att täcka upp på samma mittfält, för en spottstyver men backade ur när den utrealiserade världsmästaren krävde lön som matchade vad en annan världsmästare, Mesut Özil, förhandlade sig till för ett år sedan.

Så här står den fina stolta klubben, Aktiebolaget Arsenal Football Club. Vi står skyddade mot regnet av vår breda läderhatt, vi har vår satta kofta som håller vinden stången och våra mastodonter till skodon håller höstregnets kyla på behörigt avstånd. Vi luktar inte gammalt intorkat kiss, vi slickar inte på H&M:s reklamaffischer om jularna och vi har inte som eftermiddagsrutin att smeta av vårt snus på byns enda parkeringsautomat. Men vi ser faktiskt, om vi skall vara ärliga, lite sådär ut.

Vi är ett udda original i en likriktad småstad. Vi sticker småcharmigt ut i vår bångstyrighet, i vår själv-är-bäste-drängenvishet men vi kommer uppenbarligen att tvingas stå utanför de fina salongerna där man firar ligavinster och framgångssagor i europaspelet. Vi kommer att ha massa pengar på banken när vi dör, men vi kommer ses på med det milda överseendet, som bara en småstadsorginal behöver vänja sig vid att få, från den tryggt säkerställda skaran av Fotbolls-Svennar världen över. Där är Arsenal, den moderna toppfotbollens Lea-Kâlle.

Kommentarer

Bild för Tieri Anri

Ahh dessa lysande paralleller till verkligheten, alltid lika roande lektyr! Samtidigt smått deprimerande när man tänker på hur vår DLD slutade i ett nästan och meh när det kunde blitt på riktigt denna gång.

När vi ändå är inne på lika som bär-spåret. Många som ser Will Smith i denne Welbeck, men är då inte likheten än mer slående den gamle kultfiguren Steve Urkel från Family Matters?

Bild för TheMellis

Steve Urkel, jajjemän, han tänker jag oxå på när jag ser welbeck. :D

Det bästa med att vara pessimist är att man antingen har rätt eller blir glatt överraskad!

Bild för zimzon

Dra åt helvete så bra skrivet.

Twitter: @zimzon80

Bild för Corben

Knugen levererar igen. Hail to the king. Inte för att jag kan ett skvatt om Carvalho, men på vilket sätt är det bättre att ha pengar som ligger och skräpar än framtidsspelare med store rykten i truppen, låter fullkomligt idiotiskt på precis alla sätt som finns.

Jayarse på twitter.

Bild för George Adams

För helvete D&M, om du inte redan har, skriv en bok, sadla om och bli författare, 

Riktigt riktigt begåvat, Bra jobbat!

 

Bild för Masseolle

Kan bara hålla med! Du har en litterär ådra som kan jämföras med Jonassons 'Hundraåringen'. Fortsätt så.

Bild för zimzon

Nej men vafan, det där var ju nästan ett hån! :)

Twitter: @zimzon80

Bild för Pelle

Satan vad bra du skriver så jag skall inte kommentera faktafel utan bara njuta av den poetiska showen.

Läderhatten av. :)

If it's too strong, then you're too weak!

Bild för Davidsson och Mannen

Allihopa// Tack, tack och åter tack! Jag blir alldeles varm inombords, tacksam för att få skriva på en sida med så vänliga själar som läsare och uppmuntrad i mitt skrivande (Zimzon har redan givit mig idén ”Lyktstolpen” att jobba med, vi får se). Jag blir så uppvirvlad av alla vänliga ord att jag nästan känner mig generad för att svara varje kommentar för sig (och på det sättet förstora min prestation).

 Så att jag svarar i klump betyder inte att jag inte uppskattar era underbara kommentarer, utan endast att jag är rädd för att bli för uppblåst om jag gör det.

 Återigen, tack för all värmande kommentarer om texten!

Bild för zimzon

Ibland passar det sig inte att vara ödmjuk D&M, som i ett sånt här fall. Det är bara suga åt sig och konstatera att du är en fena på det här. Vet ju att det bor en liten narcissist i dig men att du är för väluppfostrad och klok för att låta det här stiga dig åt huvudet. :)

Det är farligt att skriva så här bra för det innebär att förväntningarna ökar. Det kommande alstret "Lyktstolpen" (eller vad du nu kommer att kalla det för) ser jag fram emot som du förstår. Jag har ju min bild klar så förväntningarna är givetvis höga ;)

Twitter: @zimzon80

Bild för Micke

Lika fantastiskt som texten är, lika tragiskt är det att den är så sann! Övriga i fotbollsvärlden måste undra vad vi, "originalet i stan", håller på med!! 

Bild för Wiggo

Magisk text, kan inte säga annat....

Bild för MikeR

Underbara paralleller och mycket läsvärt och precis som Micke säger alldeles för sant, i det här skedet skulle tom Kim kännas som en kraft för att stoppa en del hål i vår kofta, för finns det inget alldeles särskilt på gång i Jan. eller nått förstår jag inte varför vi inte åtminstone inte köper in några spelare till defensiven att bredda med. Kommer sitta på helspänn så fort någon ligger ner känns det som just nu.

I'll answer to nobody !!

Bild för Johan Pedersen

Det är nog det bästa jag läst från dig! MEN. Will Smith? Det är ju Wesley Snipes vi har värvat..

Bild för Patrik Boberg

Ja fy fanken vad du får till det bra D&M...

Bild för Davidsson och Mannen

ALLA// Som tidigare så väljer jag, trots min avslöjade narcissism, att svara er kollektivt och jag gör det av samma skäl som ovan. Jag blir jätteglad, eller snarare jätte-jätte-jätteglad, över alla värmande kommentarer. Speciellt i dessa tider, när mitt bloggande står på randen till avgrunden och uppgivenheten hänger som ett regntungt åskmoln över mitt blogghuvud.

Så tack, tack, tack för alla era synnerligen värmande ord. Kärlek!

Bild för Andreas Näsström

Vad jag njuter av att läsa det du skriver D&M. Man lever sig in i det hela, hur lösryckt ämnet än kan tyckas till en början, för att sedan kastas med i briljanta paraleller utförda med en fingertoppskänsla för det skrivna ordet av yppersta klass. Jag lyfter min läderhatt för dig!

Bild för Fredrik Norman

Du är fan bäst!

Bild för Lennart Sandström

En fredagkväll som denna sätter man sig med ett glas skönt avslappnad och får läsa ett blogginlägg så begåvat och insiktsfullt så man blir helt tom. Bara att instämma i ovanstående beröm från övriga gooners. Tack för din begåvning!!!

First Man In A tackle Never Gets Hurt

Bild för Thomas

DM och Johan Hakelius är mina två favoriter när det gäller att använda det skrivna ordet för att beskriva sin syn på verkligheten.

 

Bild för Davidsson och Mannen

Heppeteppe, Heumulen13, carlshöjd och Themsen// Tack alla ni för alla era, på olika sätt, värmande och uppfyllande kommentarer. Det är alltid underbart att få så positiv respons, men i tider av motighet, när bloggens vara eller icke vara står på spel, är det extra härligt att se att det jag gör, på mitt sätt, uppskattas. Tack!

Bild för baylox

Har precis hittat hit (och blivit medlem) trots att jag varit Arsenal-fan länge och är detta nivån på artiklar här, så ser det mycket lovande ut - bra jobbat!

(är det inte för övrigt Arsenio Hall som Welbeck är mest lik?)

Bild för Davidsson och Mannen

Härligt med en ny medlem. Välkommen hit. Och när det gäller Welbecks likheter så röstar jag på vem som helst bortset från Baptista eller Jeffers.