Medlemmar: 8700 st.

Pepe firar sitt ledningsmål

Sviten bruten - Arsenal vann borta

mån 9 dec 2019 kl 23:19

Efter nio raka matcher utan vinst kom den efterlängtade segern. West Ham tog ledningen efter en bedrövlig första halvlek - men Arsenal vände och vann med 1-3.

88: Byte Pepe ut och Nelson in

Bellerin som nyss varit tillbaka från skada gick sönder på uppvärmningen. Maitland-Niles fick ta över på högerbackspositionen. Det dröjde inte länge förrän West Ham fick sin första halvchans. Noble snappar upp en lös boll på mitten som hittar fram till Anderson. Men skottet långt över. Arsenal återigen enkla att spela förbi på mittfältet.

Sen händer det inte så mycket. Arsenal håller mycket i boll och West Ham ser inte ut att vara för intresserade av att gå framåt med full kraft. Tierney blev dragen i armen efter drygt 30 minuters spel - och skotten såg ut att dra armen ur led. Kolasinac som egentligen var utanför matchtruppen idag får helt plötsligt komma in. Tierney lämnar planen i smärtor och försvinner ner i katakomberna.

Sen skapar Arsenal sitt första läge i matchen. Pepe och Maitland-Niles samspelar på kanten, Auba får bollen ute på vänsterkanten och hittar Özil snyggt med ett inlägg. Men tysken är lite för kort och får inte träff på bollen. West Ham vill dock inte vara sämre och kontrar. Antonio kommer i läge på kanten och avlossar, Leno klarar och fångar returen.

Matchen tar fart för en stund, blir Pepe brutalt kapad. Mike Dean tyckte dock inte alls det var farligt, inkast Arsenal.

Sen kom såklart 1-0. Efter att hemmalaget fått en turlig hörna på en lång tå så blev det lite för mycket kaos. Ett par tveksamma ingripanden ledde till att Ogbonna vräkte sig fram och nickade via Maitland-Niles rygg och in. Nästan direkt efter 1-0 trycker hemmalaget på för mer. Torreira bommar en pass i eget straffområde som håller på att bli farligt. Men 1-0 står sig halvleken ut.

Det hinner inte gå långt in i andra halvlek förrän Cresswell återigen kapar Pepe brutalt. Denna gång visar Dean upp gult kort. Tydligen får man tackla med dobbarna numera utan att få rött kort. Pellegrini förstår dock att ytterbacken lever farligt och byter ut Cresswell - som visserligen hade lite ont. Efterföljande frispark extremt ofarligt.

Xhaka slår en pass rakt över plan, men när hela laget står och sover så blir det felpass. West Ham otroligt nära 2-0 när avslutet efter felpassen tar på en försvarare och studsar utanför.

Från ingenstans anfaller Arsenal. Bollen till Kolasinac som spelar in till Martinelli som placerar in 1-1 snyggt. Bra jobb av Arsenal. Från ingenstans.

Arsenal vaknar helt plötsligt till liv. Auba till Pepe som vänder in och sätter bollen rakt upp i krysset. Arsenal leder. En smått otrolig känsla.

Först Auba till Pepe. Nu Pepe till Auba, via försvarare, och målkungen volleysparkar in 1-3.
Xhaka fick en boll i skallen, blev groggy och utbytt. Sen avtar matchen lite och Arsenal verkar inte ha för mycket intresse av att gå framåt. Dock har Auba ett superläge att göra 1-4, men skottet blockeras och går över.

Tre tankar om matchen:

Att spela enkelt och röra på fötterna
Första halvlek och stora delar av andra halvlek såg det ut precis som de nio senaste matcherna. Tafatt, stillastående och konstanta försök med att slå den svåraste passningen. Det går sällan, framförallt inte när lagets kollektiva självkänsla verkar vara kört ner i skorna. Men sen hände det någonting. Det sätts fart på bollen, på fötterna och den enkla bollen väljs. Plötsligt har Martinelli, som inte alls gjort en bra match, pangat in kvitteringen. Nio minuter senare har vi inte bara vänt, utan tagit ledningen med 1-3. Man kan hoppas detta nu blir en väckarklocka för hur vi kan spela, och hur vi ska spela fotboll. För den enkla bollen ska väljas. Den enkla bollen med tempo och bra rörelse. Fotboll behöver inte alltid vara så mycket svårare än så.

Nicolas Pepe
När varenda spelare såg ut som att de hellre ville ligga hemma och spela Fifa så försökte Pepe ändå. Visserligen så var det mest dribblingar som ledde till bolltapp från rekordvärvningen. Men det kändes ändå som att Pepe jobbade och försökte spela fotboll. Tillsammans med Maitland-Niles bidrog de med ljusglimtar, om än små, så ändå glimtar av bra försök i första halvlek. Sen kom målet. Det där efterlängtade spelmålet. Det där målet som han borde gjort tidigare, och säkerligen kommer göra fler av. Ta emot, vända upp och placera in i bortre klykan. Nu håller vi tummarna för att det här var startskottet, inte bara för Pepes målskytte - utan även för Arsenal.

En otroligt viktig seger
Det här var kanske inte den segern man drömde om. Det var inte det här fina spelet där man satt och njöt en hel match igenom. Men det var precis de här tre poängen vi behövde. Även om första halvlek och halva andra halvlek var nästan rakt av bedrövliga så är de här tre poängen viktigare än på länge. Även om West Ham är ett bedrövligt lag så var de här tre poängen så otroligt viktiga. Att se när Ljungberg och laget går över till de tillresta fansen och faktiskt får fira efter en match är en sådan lättnad, nog inte bara för oss fans - utan även för spelarna själva. För klubben. För alla. Hoppet har tänts. Även om det fortfarande blåser lite.

Spelarbetyg:
Bonusbetyg från första halvlek inom parentes.

Bernd Leno 7 (7)
Gör ett par fina räddningar och håller tätt på det som krävs av honom. Bra igen.

Ainsley Maitland-Niles 5 (0)
Är en av få som försöker framåt tillsammans med Pepe i första. Spelar upp sig i andra.

Callum Chambers 5 (0)
Bidrog i andra halvlek med stabilitet och höll tätt bakåt.

Sokratis 3 (0)
Gör väl inga supermisstag, men hänger inte med och har dålig passningsfot.

Kieran Tierney 4
Fick tyvärr gå ur tidigt. Gjorde en del misstag före, men var oftast snabb med att rädda tillbaka boll.

Granit Xhaka 1 (0)
En bedrövlig insats. Fantastiskt låg passningsprocent och hittade inte rätt någonstans.

Lucas Torreira 4 (0)
Blir lite för ofta förbispelad när Xhaka inte kan hålla ordning bredvid. Har ett par bra räder offensivt och nära en balja.

Gabriel Martinelli 4 (0)
Gör mål på sin 18:e bolltouch och kommer aldrig in i matchen. Ändå ett mål med sig vilket drar upp betyget rejält. Men mål är det viktigaste.

Mesut Özil 3 (0)
Såg lat och okreativ ut. Kanske för att hela laget stod stilla i anfallsspelet. En spelare som Özil behöver ha folk som löper och tar ytor för att vara som bäst.

Nicolas Pepe 6 (0)
Mycket fint spelmål och såg ut att försöka hela matchen. Kramar om och skrattar med Ljungberg när han får bytas av. KUL!

Pierre-Emerick Aubameyang 4 (0)
Liknande insats till den Martinelli. Men får med sig assist också. Behöver vara mer rörlig i en sådan här match. Springa och dra isär försvaret.

Inhoppare:

Sead Kolasinac 4 (0)
Gör en helt okej insats, även om det är svårt för en vänsterback att vända en match. Passar fram till 1-1 och är med offensivt bra.