Medlemmar: 8705 st.
Visa menyn

Foto: Bildbyrån

Mesut Özil i ny kontrovers efter instagram-bild

Arsenal förbjuds på kinesisk TV

sön 15 dec 2019 kl 14:20

Mesut Özil uttalade sig kritiskt mot Kinas behandlingen av uigurer. Då svarade kinesiska regeringen med att förbjuda Arsenal från kinesisk TV.

Det var för två dagar sedan Mesut Özil valde att dela en ny politsk text på sin Instagram. Denna gång en text på turkiska som kritiserar kinesiska regeringens förföljelse av uigurer. Kina har fått kritik efter att fler och fler rapporter skrivit om hur Kinas regering behandlat folkgruppen. Och nu går alltså Mesut Özil ut och skriver vad han tycker, samt ger en känga åt muslimer som inte bryr sig. Texten lyder:

"Östra Turkistan, Ummahs blödande sår, som står emot förföljarna som försöker separera dem från deras religion. De bränner deras Koraner. De stänger deras moskéer. De förbjuder deras skolor. De dödar deras heliga män. Männen tvingas in i läger och deras familjer tvingas leva med kinesiska män. Kvinnorna tvingas gifta sig med kinesiska män."

"Men muslimer är tysta. De vill inte höja sin röst. De har övergivit dem. Vet de inte att samtycke före förföljelse är att vara delaktig i förföljelsen?"

Kina är inte blyga med att direkt förbjuda de som talar illa om regeringen, utan beslutade att dagens match mot City inte ska visas på kinesisk TV. Arsenal släppte ett officiellt uttalande på den kinesiska sociala medier-plattformen Weibo - för att försöka minimera skada. Uttalandet lät:

"Angående Mesut Özils kommentarer på sociala medier så måste Arsenal göra ett tydligt uttalande. Det innehåll som publicerats är Özils egna åsikter, Arsenal har alltid följt principen att inte involvera sig politiskt.

Om Arsenal är bannlysta bara denna match, eller om det blir något långdraget återstår att se.