Medlemmar: 8780 st.

Aubameyang blev utvisad och blir avstängd i tre matcher

Auba utvisad när Arsenal tappade ledning

lör 11 jan 2020 kl 16:07

Arsenal började bra med totalt spelövertag och ett tidigt ledningsmål. Men Palace hittade tillbaka efter halvtidsvilan och hittade en kvittering. Auba utvisad i jakten på vinsten.

Första halvlek
Det syntes redan efter ett par sekunder vilket lag som skulle till att bli det spelförande i den här matchen. Bollinnehavet var efter 15 minuters spel hela 80-20, med fördel för Arsenal. Men i öppningen av matchen såg det inte allt för livfullt ut i passningsspelet. Ett par försök gjordes längs Aubas vänsterkant, men mestadels rullades bollen bekvämt runt i Arsenals backlinje och mittfält. Men sen från ingenstans så spelar Luiz till Özil, som spelar till Laca som spelar till Auba som placerar in 1-0. Så naturligt, så snyggt - såg ut som ett mål man tränat på i timmar på träningarna.

Palace börjar komma in lite mer i matchen efter drygt 25 minuters spel. Ett par närkamper gör att Palace-fansen tänder till, och det märks även på plan. Spelarna och fansen skriker på allt, till och med solklara inkast ska tydligen gå till hemmalaget. Palace lyckas dock inte skapa någonting förrän Kouyate bryter igenom efter 40 minuter och drar på ett skott som Leno ganska enkelt kan ta.

Hemmalaget lyckas inte med värst mycket, förutom att skrika - och halvleken slutar 0-1.

Torreira fick en del stryk i första halvlek, och efter 45 minuter var det nog. Guendouzi fick ersätta på mittfältet.

Palace flyttade fram positionerna i andra halvlek och Arsenal hade svårare att styra matchen. Och till slut kom utdelningen. Palace fick en frispark som genom flipperspel hamnade hos Ayew. Anfallaren sköt och via täckande fot lobbades den in bakom Leno. Det blir sällan bra när Arsenal blir nedpressade för mycket på egen planhalva.

Aubameyang tacklade Meyer otroligt fult på sidlinjen efter 65 minuters spel. En onödig tackling med dobbarna rakt över fotleden. Gult kort visades av Tierney. Men sen kom VAR. Och kaptenen får rött kort. I ärlighetens namn var det faktiskt inte så mycket att överklaga. En onödig tackling. Ironiskt nog var det Palace-fansen som höll upp en banner med anti-VAR-motiv. Den flaggan försvann illa kvickt.

Ett inlägg kommer in i Arsenals straffområde, det blir lite kaos och Sokratis tvingas rensa på mållinjen. Palace-fansen som för 70 minuter sedan hatade VAR så mycket att de hade en flagga om hur det dödade passionen i sporten skanderar nu V-A-R. Kappan vänder snabbt när det blåser.

Sen kom Arsenals läge. Martinelli med ett bra förarbete. Lacazette spelar fram Pepe som skjuter i stolpen. Lacazette får returen, men fransmannen är så oduglig framför mål just nu att han inte ens kan göra mål där.

Matchen slutar 1-1.

Tre tankar om matchen

Ett tappat överläge
Det började bra. Arsenal rullade boll och Palace fick bara stå och titta på. 80-20 i bollinnehav efter 15 minuters spel och i första halvlek landade det på 70-30, med fördel Arsenal. Sen blir det halvtidsvila. Och det känns som att Roy Hodgsons enda budskap var att förstöra matchen så mycket som möjligt i andra, skrik på domaren och spela grisigt. För det var ingen bländande fotboll vi bjöds på i andra halvlek. Inget av lagen lyckades etablera något vidare spel och det blev inget flyt alls. Även om Auba fick rött kort och allt det, så känns det som att vi ger bort det här lite tidigare än så. Under den tiden där vi dominerade skapades det inte mycket, totalt sätt blev det bara två skott på mål - effektiviteten här måste bli bättre.

Vem ska göra mål nu?
Aubameyang leder inte helt oväntat Arsenals interna skytteliga. Men bakom anfallaren är det ett rätt stort hopp ner till andra-platsen. Totalt har Arsenal åtta målskyttar den här säsongen, tre av dem är mittbackar. Nu ska Auba vara borta i tre matcher. Bland annat missar han matchen mot Chelsea på bortaplan. Vem ska göra mål nu? Bakom Auba är Lacazette i den interna skytteliga - och fransmannen känns superofarlig. Idag ska han egentligen avgöra när han får returen efter att Pepe skjutit, men Lacas mål-torka är påtaglig. Han behöver vakna nu. Annars får Martinelli och Pepe kliva fram. Någon måste iallafall göra det. För annars får vi hoppas på 0-0.

Att hålla en hel match
Arteta har visat vad han går för, och han har visat truppens högstanivå igen. Hittills bara i sekvenser, men topparna kan iallfall synas där - även idag fanns en hel del positiva sekvenser att ta med sig. Men som det ser ut just nu så håller vi sällan en hel match. Antingen börjar vi bra, som idag och tappar, eller så blir det tvärtom, som mot Leeds. Arteta har fortsatt en lång väg att gå med det här laget, men det är ändå åt rätt håll. Men ska vi klättra i tabellen så måste vi kunna hålla längre än i 45 minuter.

Spelarbetyg:

Bernd Leno 6
Kan inte göra så mycket på målet och får tacka Sokratis för att det inte blir 2-1. I övrigt ett par fina räddningar.

Ainsley Maitland-Niles 5
Hanterade Zaha bra under matchen, varnad, men gör en godkänd match.

Sokratis 5
Räddar oss på mållinjen i slutet, men har en del svårigheter med Ayew matchen igenom.

David Luiz 6
BRA igen. Såg bra ut med fötterna och stabil i försvaret. Oturligt nog får han ett skott på sig som går in, men kan inte lastas för det.

Sead Kolasinac 6
Såg bra ut både offensivt och defensivt. Saknade lite kvalitet ibland framåt med inlägg och passningar, men var ett bra hot.

Lucas Torreira 6
Hade nog fått högre betyg om han kunnat spela längre. Arteta har verkligen fått igång honom på rätt sätt igen.

Granit Xhaka 5
Lägger allt för många passningar strax bakom sin gubbe och blir varnad. Inte riktigt Xhakas match idag.

Mesut Özil 4
Var bra första 15, sen såg det anonymt ut. Blev utbytt i 70:e, då hade man nästan glömt bort att han startade.

Pierre-Emerick Aubameyang 5
Gör mål och springer mycket - men tacklar Meyer otroligt onödigt och blir utvisad.

Nicolas Pepe 5
Gör saker jättebra, fram tills sista touchen - då kan bollen fara vart som helst. Otroligt nära att göra mål i slutet, men behöver mer självförtroende.

Alexandre Lacazette 5
Fin assist till Aubas 0-1 mål. Men känns ofarlig framför mål. Tyvärr. Dags att vakna och börja producera mål nu Laca.