Medlemmar: 6334 st.
Visa menyn

The Headmasters Ritual: My United States of Whatever

Davidsson och Mannen
tor 20 feb 2014 kl 09:08

Ja, vad skall man saga? Man kan skylla på en domare, eller snarare på ett dubbelbestraffande regelsystem. Man kan säga att vi var kassa, hänga Özil för en högst gamnackad straffspark eller Wenger för en lite märklig laguttagning. Eller så kan man säga att vi mötte ett av världens absolut bästa fotbollslag. Att vi faktiskt höll dem stången helt okej, att vi spelade med en man mindre i nästan en timme och fortfarande har ansiktet i behåll. Att vi föll med ett visst mått av flagga i topp. Och så kan man, ännu en gång, erkänna att årets Champions League, som så många gånger förr, slarvades bort redan i gruppspelet, när en gruppseger gavs bort genom en högst bleknosad insats borta mot Napoli.

Jag har faktiskt ingen egentlig analys, ingen syndabock jag vill hänga högt och inget misslyckande att pränta versaler kring. Jag kan bara konstatera att vi nu är så gott som utkastade ur detta finrum, att vi mötte ett lag som med största sannolikhet kommer vara ett av två finallag och att vi fortfarande har en ganska lång bit kvar till Europas fotbollstopp. Det saknas 3-4 startspelare av absolut toppklass för att utmana ett lag som Bayern, det saknas mycket av den mentala styrka som Wenger, i så många år, hävdat att vi har och det saknas uppenbarligen en hållbar spelidé som gör helheten bättre än summan av delarna.

Allt det där hade Bayern, det hade inte vi. I mitt tycke kämpade vi bra, vi hade en lysande 10 minutersperiod i matchens början, men där Özil kroknade när han lade upp bollen framför en allt mer växande Neuer där krympte både Özil, hans kreativitet och Arsenals tempostarka spel med honom. Laget blev som Özil, ständigt jagande, ständigt kämpande, men helt utan mod att använda inneboende kreativitet. När vi sedan, efter Szczesnys utvisning, fick spela med en man mindre i nästan timmen, ja då gick det som det gick. Bra kämpat med, på så många plan, så knappa resurser. Så här går det när en storklubb möter en mindre. Mina spelarbetyg är som följer:

Szczesny: 2,5/5. Toppklassräddning på Kroos skott i 3:e minuten, nedplock i 13:e och säker utboxning i 33:e. Sedan stötte han på patrull i en av väldens bäste, men också mest streetsmarta, fotbollsspelare i Robben som inte bara tog ned bollen lysande utan också placerade den oåtkomligt för Szczesny, men också för sig själv, sedan sprang rakt på den utrusande målvakten varefter domaren inte kunde annat än att följa en högst tvivelaktig regelbok. Inte snyggt, men smart av Robben. Ett stort plus till Szczesny för wankergesten på väg in i spelartunneln. Infantilt, underbart och omöjligt för UEFA att inte bestraffa.

Fabianski: 3/5. Kom in för att ta en straff som slogs i stolpen och följde upp denna Fru Fortunavisit med ett överlag stabilt målvaktsspel. Jag har svårt att se att han kan ställas skyldig för varken Kroos eller Müllers mål.

Sagna: 3/5. Höll bra koll på sin kant där främst Götze och Alaba rände runt hej villt. Sagna bidrog nästan ingenting offensivt, men var väldigt bra defensivt. Placeringssäker, brytningssäker och oftast på rätt sida. Stod i vägen, var svårforcerad och gjorde att Bayern ständigt bytte kant till deras högra.

Mertesacker: 2,5/5. Hade svårt mot de nästan elakt rörliga Bayernspelarna och åkte på några rejäla åkningar. Tappade bort Müller helt vid 2-0-målet men stod även för ett antal rensningar, bortnickar och resoluta brytningar.

Koscielny: 4/5. Arsenals bäste spelare för dagen fick ta hand om allt det där som vänsterkanten inte lyckades stoppa och som det centrala mittfältet fick se sig förbisprungna av och gjorde det mycket bra. Tappade markeringen på Robben i 63:e och var en hårsmån ifrån att ge bort en straff i 73:e, men hade mot detta nästan ett halvt A4-block av brytningar, rensningar och följsamma löpningar. Stor insats igår.

Gibbs: 3/5. Lämnades tämligen ensam av Cazorla under sin ungefärliga halvtimme på planen. Stred under denna tid bra emot övermakten och var delaktig i vår fina offensiva start samt täckte upp bra bakåt när den var över och snålblåsten tilltog allt mer. Jag har ännu inte läst hur länge han beräknas vara borta, men räkna –utifrån att Gibbs är Gibbs och vi The Arsenal – med minst en månad, troligtvis sex veckors frånvaro. Oerhört illa.

Monreal: 2/5. Ja, jag vet. Det är inte lätt att komma in och försöka springa ikapp mot ett lag som inte bara snart blir en man mer utan också har ett kollektivt spel så överlägset vårt. Tyskarna utnyttjade vår vänsterkant och de var obevekliga i sin nästan kliniska förmåga att synkronisera löpningar med bollbehandling. Och det blev Monreal ett av offren för. Kämpade, löpte och försökte. Men hängde inte riktigt med.

Flamini: 3,5/5. Sprang inte bara överlägset mest av alla (13.53 km) utan gjorde det också både med nytta och precision. Hockeyslängningar, täckningar på löpande band och ettrighet i yppersta världsklass. Till detta gick att lägga ett dirigerande, peppande och tjatande både på med- och motspelare. En vilthund som jagade bytet kvällen igenom, men som också lyckades slå ett par riktigt fina långbollar så länge matchen ännu var match.

Wilshere: 2,5/5. Väldigt bra start på matchen och i högsta grad delaktig i den kreativitet som borde slutat i ett ledningsmål för oss. Hade sedan svårt med Kroos, Lahm och allt vad central rörelse hette, men löpte oerhört mycket matchen igenom. Fick offra sin kreativa sida helt för att jaga och gjorde det helt okej. Stort minus till en för snabbt och slarvigt slarvigt slagen frispark i 87:e som kunde inneburit målchans för oss, men som slutade i kontring och 2-0 till gästerna.

Özil: 2/5. Började matchen magiskt, men sjönk ihop och skrumpnade helt på väg fram mot straffpunkten och det målvaktsspöke som växte sig enormt för var tiondel som gick. En rakt igenom uruselt slagen straff, varefter all kreativitet försvann ur honom. Slog passningar fel, alibitäckte vid skott och lyckades till och med springa offside vid ett av de högst fåtaliga besöken på Bayerns planhalva. Får ändå godkänt och det för att han i denna match och i denna, på så många plan svåra stund för tysken, avlivade en av myterna om sig själv. Han löpte. Han löpte inte alltid rätt och täckte inte som Flamini eller som Koscielny, den kompetensen saknar han, men han försökte. Han löpte, förlorade löpning och fortsatte löpa.

Oxlade-Chamberlain: 3/5. Ett av få ljus i det offensiva mörkret där han inte bara startade bra, med pigga löpningar och smarta inspel, utan också fortsatte försöka riva hål i Bayern och fortsatte utmana, även efter Özils utpysande straffmiss. Mycket bra kontringslöpning i 23:e där Neuer tyvärr var för snabbt och för smart ute och bröt och ett oerhört klädsamt avigt ryck förbi Dante i 28:e. Lovade gott offensivt och backade upp Sagna förtjänstfullt defensivt. Utbytt i 74:e och omgärdad av skaderykten. Hoppas verkligen att dess rykten är felaktiga.

Sanogo: 2/5. Oerhört svårt att bedöma en spelare som, i princip, fick överge sin primäruppgift redan efter dryga halvtimmen. Pressade bra och täckte ytor, men hade också en fin dribblingsräd utmed vänsterkanten i matchens inledning, ett riktigt bra skott i 6:e minuten och en fullständigt lysande omställning och boll för AOC att löpa fram en kontring ur i 23:e. Nickade bort någon hörna och hade en bra nedtagning och vidareskarv till Rosicky i 77:e minuten.

Cazorla: 1,5/5. Byttes, efter att Szczesny blivit utvisad, ut mot Fabianski vilket förvisso var smärtsamt att se, men inte mindre rätt. För under Cazorlas dryga halvtimme på plan hade han förvisso bra fart första 10-15 minuterna för att därefter avta, men framför allt lät han helt bli att hjälpa en så gott som ensamstående Gibbs mot Bayerns väldiga våg av smarta löpningar. Lite deppigt för Cazorla, men myten om Podolskis bristande hemjobb, kanske inte är på ett individuellt, utan mer på ett strukturellt plan. För vi har ju sett kreativa vänsteryttrar få sk-t, för att de fuskar i defensiven, förr. Eller?

Wenger: 2/5. Ja, jag vet inte. Om inte annat spännande att välja Sanogo före Giroud som, fram till den omryktade penetrationen av utomäktenskaplig ängsmark, spelat precis jämt. Sedan blev det, efter 10-15 minuter, aldrig en match där Wengers fotboll gick att skönja, utan vi fick mer betrakta ett kämpande Arsenal. Och det tordes väl Wenger få anse ha viss delaktig i, eller hur?

Mot det står att vi gått vilse i ännu ett europaspel och att truppen, ännu en tidig vår, visat sig vara en chansning av fragilitet. Att sommarens misslyckande på transfermarknadens anfallsdel och uppföljningen i samma bristande anda i januari, har sitt pris. Och det priset är att vi inte bara kör med en striker som inte gör mål, utan också att vi succesivt, så här på vårkanten, tappar mark på samtliga fronter. Är man ett topplag skall man ha ett topplags förutsättningar att bete sig som ett. Och det har Wenger, sin feta lön, alla härliga sponsordealar och alla miljoner på banken till trots, inte givit Arsenal. I år heller.

Så jag säger tack för i år, Europa. Hoppas vi syns nästa år. Och hoppas att vi gjort någonting med klubben som gör att den ser annorlunda ut och beter sig annorlunda nästa gång vinter övergår till vår. För jag kan liksom bara skaka på axlarna, sucka och säga whatever. Ännu en gång, ännu en vår och ännu en säsong. Är det så här långt från ett fantastiskt Bayern vi skall vara? Ett Bayern som omsatt sitt digra kapital till både spelartrupp i världsklass och en synnerligen genomtänkt och fungerande spelidé. Skall avståndet behöva vara så stort mellan dem och oss?

Kommentarer

Bild för Fredrik Norman

Vill bara börja med att, jag håller med dig i alla betyg. Kanske Flamini skulle få en halva till för sitt eviga slit och försök att få igång oss. 

Sen så tycker jag att du går för hårt åt oss. Vi var faktiskt bättre än dem första 10, sen höll vi jämna steg med dem till vår unge polack valde att sparka ner Robben. Där har han ocskå förutom sina tre matcher avstängning i och med det röda kortet kanske ett gäng till för sin underbara ide att göra wanker tecknet. 

Wenger kan säkert också bli straffad för att han gör diving gest mot Robben när han står och dricker vatten. 

Dessutom borde Robben bli avstängd för att han spottar på Sagna.

Nu hoppas jag att vi bara skakar av oss den här förlusten och till helgen sätter Özil på bänken. Han har spelat 90+ varenda match så länge jag kan minnas. Men jag antar att vi får diskutera det i nästkommande inlägg!

Bild för gunsmoke

Inte så mycket att säga om, när matchen utvecklades som den gjorde. Spelet med en man kort är ganska imponerande, speciellt med tanke på att andra bytet sker vid 37:e min, vilket gör att lagen bara kan använda ett byte på närmare en timmes spel med en man kort mot världens bästa lag. Ett litet naivitetsminus för oss var  -att Kos var onödigt uppe i anfallsposition i en kontring/spelvändning i slutet, när BM återerövrar bollen och vänder på spelet igen, så hinner Kos inte tillbaka till rätt mittbacksposition, detta skapar luckan för Müller att göra 2-0 på. 0-1 hade kunna vara spännande att gå på i München, men men, nu är det trots allt ett bättre läge än ifjol.

Sedan börjar jag bli dödligt less på denne Mesut Usel, som vanligt underpresterar han när det gäller, straffmissen och tjafset med Flamini är väl minnet av denna superöverreklamerade primadonna. Det vi ska göra under sommaren - är att köpa in tre, fyra riktiga världsspelare med Usel som lockbete, sen kan vi sälja Usel eller ge bort honom till något Urallag, spelar ingen roll bara vi blir av med belastningen. Vete faan om inte Arshavin hade ett bättre första halvår i Arsenal ?

Bild för Hakim Korselius

Läser på så många ställen som ger özil skiten denna gång för mer saker än att han slår en skit straff! Skyll på Wenger isf som inte byter ut han och tvingar han försöka ta defensivt ansvar på kanten (mot Lahm och Robben dessutom!!) som inte är hans starka sida. Ungefär som att sätta Mertesacker på topp och kräva att han gör mål! Gnäll på han när han trampar på bollen och håller i den alldeles för länge istället för att sätta fart på den och tappar den som mot Liverpool i ligan då han var katastrof. Han kanske inte har jobbat stenhårt alla matcher heller, men de tycker jag han gjort sedan förlusten mot Liverpool. Sen kanske han inte gör rätt i defensiven hela tiden igår men va fan kräver ni av han. Sätt ner Zlatan på den positionen så kan jag lova inte de skulle se bra ut heller! Låt han göra det han är bra på. Och gör han inte de bra,  ja då kan man såga. Tex när hans lagkamrater gör maxlöpningar i djupled och han inte lyckas sätta passningarna så ska han sågas (eller slår en tam straff) men inte när han får ta sånt ansvar som han fick igår. Så den som ska sågas igår för en dålig insats är som sakt Wenger!

Bild för gunsmoke

Men allvarligt, tysken var inte bra igår ,inte heller mot MU förra veckan, godkänd för passningarna i cupmatchen mot Pool, innan dess, sämst på plan mot MU, MC och Chelski. Det handlar inte om Wengers/våra förväntningar på tysken, utan om tyskens förmåga att leva upp till en del av de förväntningar man ska kunna ställa på honom i de stora matcherna. Vi har väl inte köpt mannen för att han ska briljera mot Fulham, CP och Stoke? Det är ju lite bortkastat i så fall.

Förklaringen på problemet är kanske enklare än så, att RM sålde honom för att han helt enkelt inte levererade i de stora matcherna, samt att han är inte van att spela så här många tuffa matcher. i Spanien var det 2 matcher per säsong som gällde, i England ska han spela cupfinal varje lördag, denna 500-miljonersman, han kanske även behöver 500-miljoner ursäkter till varför han inte levererar i den stora matcherna.

Bild för Davidsson och Mannen

Hemulen13// Härligt att du är med på min betygssättning. Och som generellt svar så kan alltid Flamini få minst ett halvt till, där är jag med dig. Fast tycker du verkligen jag går för hårt åt oss? Jag känner att jag lyckades hålla en relativt välavvägd nivå mellan besvikelse och insikt, men okej, jag tar in din åsikt. Sedan får nog Szczesny bara en match för frilägesutvisningen, men säkert -som du säger- några extra matchers avstängning för wanker-gesten. Och det är det i så fall värt!


gunsmoke och KorZ81// Jag håller med gunsmoke om att Özil inte varit så bra, eller snarare jämn, de senaste matcherna. Han har försvunnit ur matcher och många hävdar att han sett loj och ointresserad ut. Det kan så vara. Men först och främst är detta hans första säsong i en liga utan vinteruppehåll, varför hans mentala trötthet är närmast självklar. Det är få som klarar av att vara jämna första säsongen med det brittiska spelschemat över jul och nyår och eftersom Wenger inte vilat honom är hans sämre form och eventuella bristande energi mer logisk än avvikande.

 

Sedan värvade vi Özil, som gunsmoke är inne på, för stormatcher där han inte levt upp till förväntningarna, där är jag med. Men som jag varit inne på tidigare, och som också KorZ81 understryker, så kommer hans storhet fram när han får löpande spelare runt sig. Christiano Ronaldo och hans kollegor i Real älskade Özil för att han gjorde dem bättre, men han kan inte lyfta stillastående spelare till någonting de inte är. Samspelet mellan Özils genialitet och andras löpningar är det magiska, därför har han sett tämligen ”omagisk!” ut när ingen löper.

 

Och någon wingback a la sista timmen mot Bayern är han inte, han är helt enkelt bra på andra saker. Mer kreativ än destruktiv, mer briljant än hårt arbetande. Att han fick spela som wingback skall inte lastas honom utan den som bestämde att han skulle göra ett jobb han inte har kompetens för. Som att sätta Flamini som nr 10 eller Koscielny som winger, typ. Vi behöver alla spelarsorterna, men skall inte förvänta oss att de gör samma jobb.

 

Sedan måste värvningen av Özil också ses som ett propagandaredskap. Wenger och de övriga hade misslyckats totalt under sommaren (2013) och här dök plötsligt chansen upp att ”spend some f-king money” och samtidigt föra ett världsnamn till laget. Inte för att vi just då behövde just han, men för att klubben behövde luft under vingarna och plåster på såren efter alla bedrövliga insatser på transfermarknaden. Vi fick vår stora värvning, Gazidis, Wenger och Kroenke fick visa att de minsann kan ta stora namn till klubben och klubben fick äntligen igång tröjförsäljningen. Detta får vi inte glömma av när vi dömer ut en kille som Özil. Även han, hur stor han än må vara, är ibland bara ett redskap.

Bild för Hakim Korselius

Håller med om att han inte varit på topp den senaste tiden utan varit väldigt svag vissa matcher men blixtrat till ibland under dom. Han är i en formsvacka helt enkelt och som du säger antagligen inte van vid detta hårda schema och tuffa motstånd i PL. Sen har jag ingen aning om om han vek ner sig i stormatcher i real? Men har då sett han levelera i landslaget. I dessa stormatcher du pratar om vi haft så måste vi ju titta på hur de övriga laget har levelerat också. Hur många djupledsspelare har vi haft på plan i dessa på topp och på kanterna? Giroud vill bara ha boll på fötterna när han inte är i boxen. Lika så cazorla, rocisky. Är bara AOC som ger de alternativet när han spelar på kanten och de var bland annat han och özil som var grym i början av matchen mot bayern så länge matchen innehöll 22 spelare på plan. De var även dom som samarbetade till podolskis mål mot liverpool i cupen. Tror knappast de var slumpen att han hade så många ass till ronaldo! Varför matcha han så hårt som wenger gör när han och vi tror att de kommer ta sin tid att komma in i de fysiska spelet och hårda matchandet? Men som sakt så håller jag med att han inte presterat på senaste tiden mer än korta sekvenser men tror som sakt de också beror på hur han används och vad han har för spelare runt om sig. Men bygga lite muskler kan han dock få göral :)

Bild för Davidsson och Mannen

KorZ81// Oj, där var jag uppenbarligen otydligt. För jag står någonstans och vankar mellan att önska mirakel och se hur hans medspelare/vårt spelsystem inte är till nytta för honom, och är inte ute efter att döma ut hans insatser i stormatcher. Som du skriver, i tyska landslaget har han stått pall och reals matcher vågar jag inte ha någon åsikt om. Jag skulle nog hellre vilja säga att hela laget vikt ned sig i stormatch och att han, som dyrt nyförvärv, där -som jag tycker är läget just nu- får bära lite väl mycket av hundhuvudet.

Jag har tidigare efterfrågat AOC och Podolski som yttrar framför Özil (gärna med Cazorla bakom sig i en lägre position), lägg till en Suarez-typ till det och BOOM. Då blir det grejor och då optimerar vi också Özil och inköpet av honom.

Bild för Hakim Korselius

D&M: Jag höll på att skriva inlägget samtidigt som du skrev dit så de var inte dig jag svarade så vi är överens! :)

Bild för gunsmoke

Visst är det så att löpande medspelare gör det enklare för Özil, men stillastående medspelare kan inte skapa en sådan felpassande, loj, ointresserad man. En bra spelare vet vad han ska göra av bollen innan han får den, så jag köper inte riktigt argumenten om att det till stor del beror på medspelarna. Özil vet ju om att enklaste spelet är att spela tillbaka bollen till den som passat honom om rörelsen är dålig i laget, hans farliga bolltapp ligger just där, inte att de avgörande passen misslyckas. Hans erfarenhet av att spela i de bästa lagen i världen i såväl klubb som landslag är nog också ett problem för honom.

Bild för Hakim Korselius

Den kritiken håller jag med om att han måste spela mycket enklare när ingen spelare ger han alternativen för har skällt framför tv:n de senaste 2 månaderna över just de. Vill gärna hålla i bollen istället och söka den svåra passningem istället för att göra den enkla.

Bild för FagerstaDG

Jag vet inte om du är ironisk, men tycker isf att du är orättvis mot Robben gällande straffen. Enl mig ser man klart och tydligt på reprisen att han hela tiden håller ögonen på bollen, och polacken klipper honom nästan innan han landar. Inget att snacka om tycker jag. Däremot kan man ju diskutera den trippelbestraffning som det de facto blir i såna här situationer.

Synd att Özil skulle tabba sig vid straffen, hade hellre sett Ox slå den tex.

Quitters never win. Winners NEVER quit!

Bild för Davidsson och Mannen

gunsmoke och KorZ81// Bra snack! Skönt med olika åsikter utan personangrepp eller smörjkastning, härligt.

FagerstaDG// Nej, jag är inte ironisk. Visst hugger Szczesny Robben, men Robben vet precis vad han gör. Han är en synnerligen begåvad spelare, men också en riktig skitstövel. Lite mer putsad version av Suarez, om du förstår vad jag menar! Straffen är rätt dömd, men den är uppenbarligen rejält sökt av Robben. Smart men oskönt.

Bild för FagerstaDG

Jag förstår hur du menar, men gällande denna situationen tycker jag du har fel. Tittat på reprisen igen, och han har bara ögon på bollen, han kan omöjligt undvika den situationen. Enbart Wojs fel i mitt tycke.

Quitters never win. Winners NEVER quit!

Bild för gunsmoke

Tack D&M och KorZ81 för bra dialog. Jag tror att mycket av de problem som Özil har idag kan faktiskt vara så enkla enbart för att Ramsey saknas. För i samma veva som Ramsey blev skadad så har Özils förmåga att spela med offensiva passningar minskat. Men där ligger ett stort ansvar på Wenger, för han måste jobba med att lugna Özils vilja att tänka framåt. Symbiosen Özil o Ramsey är oerhört viktig för Gunners. När det samarbetet saknas känns det som att Girouds förmåga att leverera också minskar, det kanske är så att Ramsey behövs mer än vi tror.

Bild för Hakim Korselius

Så lite så gunsmoke! Kan va en del av problemet att han saknas. Kanske inte özil behöver gå lika djupt och tappa bollen om han är med!  Har de inte gått 6 veckor snart? En Ramsey i form är nog ett måste om vi ska kunna ha chansen att hänga med i ligan hela vägen. Man skulle ju vilja se de där blixtrande omställningarna vi hade i början då vi ibland lät moståndarna ha bollen en stund och så pang! Och minns spelet mot Napoli. Tyckte sig se lite av de där sakerna innan matchen blev förstörd i onsdags i och med utvisningen.  För jäklar vad bra dom spela första kvarten och så synd att vi inte fick utdelning då! 

Bild för Davidsson och Mannen

FagerstaDG//Alltså... ja, jag förstår att det är Szczesnys fel. Delvis... Jag förstår att straffen (och den korrekta dubbelbestraffningen) är rätt. Men jag vill ändå vidhålla att Robben vet vad han gör (söker utrusande keeper) och vet vad han får (straffen+den troliga utvisningen). Så rätt-rätt, eller fel-fel. :-)

gunsmoke och KorZ81// Underbart att läsa! Sedan fäller du, gunsmoke, in en aspekt som jag inte tänkt på men som, självklart, spelar in. Ramsey och Özil var två delar av en, initialt, oerhört fungerande centrallinje, klart att Ramseys frånvaro drabbar övriga centrallinje, exempelvis Özil och den andre utskällde just nu; Giroud. Att jag inte kom på den själv, f-nken också. Oerhört irriterande!