Medlemmar: 8706 st.
Visa menyn
EvertonEverton
Premier League
sön 22 okt 2017 kl 14:30
2 – 5
(1 – 1)
Goodison Park, Publik: 39 189
Domare: Craig Pawson

Özil och Sanchez bakom målfest

sön 22 okt 2017 kl 17:02

Arsenal studsade tillbaka efter förlusten mot Watford och tog säsongens första bortaseger i ligan. Everton hade inget att sätta emot när The Gunners offensiva stjärnor fick upp farten.

Fyra tankar om matchen

Kan Özil och Sanchez spela tillsammans?
Vid första anblicken framstår det som en korkad fråga. Det är klart att två av Premier Leagues bästa spelare de senaste åren kan spela ihop. Fast ser man till hur det diskuteras i Arsenalkretsar samt till hur Wenger har formerat laget den här säsongen är frågan relevant. Det har inte stämt till hundra procent mellan de två superstjärnorna. Idag bevisade de dock att de utan tvekan kan få till ett fruktsamt samarbete. Sanchez passade fram Özil två gånger - dels när han nickade in 1-2 och dels när han serverade Lacazette till 1-3. Det är svårt att kräva mer än så.

Äntligen bortaseger
Efter en vår där Arsenal bara vann fyra matcher på bortaplan och en ligainledning med fyra raka matcher utan seger på bortaplan var Arsenal i desperat behov av ett trendbrott. Mot den bakgrunden går det inte att överskatta betydelsen av den här vinsten. Arsenal var det bättre laget från första minuten, och trots Evertons ledningsmål kände jag mig inte särskilt orolig. Redan när Özil gjorde 1-2 var magkänslan att det var avgjort, och den blev naturligtvis inte mindre påtaglig när Gueye fick rött kort. En tremålsseger var en klart rimlig segermarginal sett till spelet. Väl svarat efter förra veckans stora besvikelse.

Rooney och Arsenalmålen
Wayne Rooneys genombrott kom för ganska exakt femton år sedan. Med ett distansskott överlistade den då 16-årige inhopparen David Seaman - ja, det är så länge sedan - och sänkte Arsenal för första gången. Det har hänt fler gånger efter det om man säger så. Idag gjorde engelsmannen sitt femtonde mål, FA-cupen inräknad, på Arsenal och han har inte nätat fler gånger mot något annat lag. Rooney är den spelare som tillsammans med Didier Drogba har orsakat mest återkommande “lidande” i mitt liv som Arsenalsupporter och jag drabbas numera av allergiska reaktioner när jag ser honom. All I want for Christmas is ett besked om att sluta med fotbollen från Wayne Rooney.

Frågetecknet Xhaka
Granit Xhaka har spelat i Arsenal i snart en och en halv säsong - men jag är fortfarande inte säker på var vi har honom. Vid det här laget borde han ha vant sig vid tempot och domarnivån i Premier League och vara så pass redo när han får en passning felvänd på egen planhalva att han kan hantera den obligatoriska press som kommer att komma i ryggen. Idag såg vi på nytt att han ännu inte är tillräckligt acklimatiserad för att fixa det, för även om Rooneys avslut höll hög klass så ska inte Xhaka tappa bollen i det läget. Å andra sidan är schweizaren delaktig framåt och var i allra högsta grad inblandad i 1-1-målet så han har det mesta som krävs för att vara en tvåvägsmittfältare. Misstagen på egen planhalva måste dock slipas bort och frågan hur mycket mer tid Xhaka har på sig efter nästan 18 månader i klubben.