Selhurst Park, Publik: 25 762
Domare: Michael Oliver

Alexis visade vägen på Selhurst Park

tor 28 dec 2017 kl 22:02

Arsenal bärgade en värdefull bortaseger på Selhurst Park. Alexis Sanchez gjorde säsongens bästa insats och visade vägen med två mål.

Fyra tankar om matchen

Stabilt - trots allt
Det kändes darrigt i perioder, men överlag var detta en bra Arsenalinsats. Den var något av Liverpoolmatchens motsats - där var Arsenal bra i fem minuter och svajigt under resterande del av matchen medan det ikväll var tvärtom. I första halvlek hade Arsenal kunnat straffa Crystal Palace hårdare om man hade utnyttjat chanserna bättre. Özil själv borde ha blivit tvåmålsskytt med lite mer bestämde avslut på sina lägen. I inledningen av andra halvlek kom matchen enda svaga period, men när Alexis gjorde 1-2 tog Arsenal tillbaka kontrollen igen. Det blev onödigt spännande i slutet efter 2-3-målet, men spelarna löste situationen med lagom mycket maskning de sista övertidsminuterna.

Intensiv period
Det är alltid viktigt att vinna på bortaplan, och särskilt under den här intensiva perioden runt årsskiftet. Crystal Palace borta var en av förra säsongens riktiga bottennapp så att kliva in och göra en så pass bra insats ikväll får ses som ett styrkebesked efter de bleka resultaten i december. På nyårsafton väntar West Bormwich borta och det var ett annat lågvattenmärke från i våras, så låt oss hoppas att vi kan jaga ut fler demoner från förra säsongen då.

Alexis-watch
Det är så här vi har vant oss vid att se Alexis sedan han kom till Arsenal. Vad än formsvackan under hösten har berott på så verkar han ha klivit upp ur den nu - lagom till det att transferfönstret öppnar vill cynikern i mig addera. Vi kan knappast räkna med en Alexis i Arsenaltruppen nästa säsong, men så länge han är kvar är det bara att hoppas på insatser som denna. Alla poäng Arsenal kan skrapa ihop kommer bli värdefulla i kampen om CL-platserna.

1992 är år noll
Niklas Holmgren ägnade en försvarlig del av första halvlek åt att prata om att Petr Cech kunde bli den första målvakten i Premier League att nå 200 hållna nollor. Det hade givetvis varit en milstolpe värd att hyllas, men finns det verkligen ingen målvakt som har lyckats med det tidigare i den engelska högstaligan? Jag lyckas inte ens googla fram någon information om detta. Jag stör mig på att det så ofta är historielöst när det talas om engelsk fotboll, för det spelades ju faktiskt fotboll i typ ett sekel innan Premier League grundades.