Domare: Mike Dean
Tottenham HotspurTottenham Hotspur

Tung vändning när Arsenal vann derbyt

tor 14 jun 2018 kl 11:10

Ett på förhand stekhett derby levde upp till förväntningarna när Arsenal vände 1-2 i halvtid till en strålande seger med 4-2 mot ett uppgivet Tottenham. Nu är det bara att njuta.

Tre tankar om matchen:

Aldrig orolig (nästan)
Okej, det kändes inte särskilt bra när Tottenham vände så snabbt till ledning under den första halvleken. Men förutom de 20 minuter där bortalaget hade vinden i ryggen under första halvlek så var det här Arsenals match. Hemmalaget var vassare i passningsspelet, snabbare i offensiven och hetare i duellerna. När väl tempot ökades ytterligare under andra halvlek kändes det som att Spurs inte hade något att sätta emot. Nog blev man lite förvånad över bortalagets insats i matchen. Jag hade nog förväntat mig en mycket hetare insats, men det är möjligt att det var Arsenal som gjorde dem dåliga.

Halvtidsbytena
Inte för att varken Iwobi eller Mkhitaryan hade varit dåliga, men när Emery sätter in Ramsey och Lacazette i paus kan man börja undra vad någon av dem gjorde på bänken från start. Ramsey kommer in och ligger bakom två av tre mål i vändningen och Lacazette sätter matchavgörande 3–2. Arsenal var bättre under inledningen av första halvlek men jagtror ändå att dessa halvtidsbyten gav laget precis den energi de behövde för att forcera under andra halvlek.

Aubameyang. Chans. Mål.
När Thierry Henry gjorde sin stora comeback mot Leeds 2012 kommenterade den engelska kommentatorn hans mål likt: ”Henry. Chance. GOAL!”. Precis så kändes det när Aubameyang fick läge strax utanför Spurs straffområde och kliniskt krutade in kvitteringen. Under hösten har Gabonesens insatser ibland diskuterats som tveksamma och hans mål ibland snackats bort som att han inte gör mål i de stora matcherna. I dag var han kung och var kanske den viktigaste kuggen i Arsenals vändning. Ska såklart inte börja jämföras med Henry redan men att göra en sån här match mot Tottenham ger honom en rejäl skjuts i status hos fansen. Leder skytteligan gör han också med tio mål.