Anfield, Publik: 52 398
Domare: Anthony Taylor

Arsenal utspelade på Anfield

lör 24 aug 2019 kl 20:27

Arsenal fortsätter att ha det svårt på Anfield. Liverpool dominerade matchen och vann med 3-1. David Luiz syndabock.

Första halvlek:

Inte helt oväntat är det Liverpool som tar tag i taktpinnen i matchen. Hemmalaget dominerar bollinnehavet hela halvleken och lyckas med högt presspel och bra bolltempo rulla runt Arsenal. Liverpool lyckas dock inte skapa många nämnvärda lägen. Istället är det Arsenal som genom ett par kontringar skapar de riktigt farliga lägena. Först ut är Aubameyang som får bollen till sig efter att Adrian gick ut och felpassade ett uppspel. Men när skyttekungen ska chippa in bollen hamnar den en meter utanför.

Pepe har ett par bra lägen i matchen. Farligast när fransmannen kontrar på egen hand, gör bort sin försvarare och kommer fri. Men avslutet är ganska tamt och Adrian klarar.

Men i den 41:a minuten gör hemmalaget 1-0. Matip när högst på en hörna och nickar in ledningsmålet.

I övrigt blev David Luiz VAR-kontrollerad för ett eventuellt rött kort - men friades.

Bortsett från målet är det Arsenal som har de farligaste lägena, men Liverpool har spelet.

Andra halvlek:

Andra halvleken hinner knappt igång förrän David Luiz sliter i Salahs tröja i straffområdet. Gult kort till Luiz och straff till Liverpool. Salah gör som han brukar - och det är 2-0 till hemmalaget.

Efter att Arsenal har sett ut att tagit sig in lite mer i matchen så kommer ett uppspel mot Salah. David Luiz går och köper korv, och Liverpool-anfallaren kan driva in bollen i straffområdet och snyggt lägga in den bakom Leno.

Liverpool kan sedan kontrollera matchen och spela av Arsenal utan att behöva lägga i någon högre växel. Lacazette byts in med 10 minuter kvar för att sätta lite fart i anfallsspelet. Det gav utdelning direkt när Arsenal bet sig fast i offensiv planhalva. Efter lite tråcklande fick Torreira bollen i boxen och utjämnade till 3-1.

Matchen slutar 3-1 till Liverpool - efter ett enormt spelövertag för hemmalaget.

Tre tankar om matchen:

Liverpool är för starka
Arsenal har inte tagit poäng på Anfield sedan säsongen 15/16. Senaste segern var säsongen 12/13. Det ser ut att kunna ta ett tag förrän nästa seger uppe i Liverpool kommer. Hemmalaget var för starka, och framförallt för bra på att ta till vara på misstag. Liverpool dominerade spelet och ägde bollinnehavet med cirka 60%. Det blev mest fokus på försvarsspel och kontringar för Arsenal - och det visas här att det är ett steg kvar upp till den absoluta toppen.

Kvarten som gud glömde
Jag gillar generellt inte att lasta spelare för mål, fotboll är ändå en lagsport. Men på en kvart ådrog sig David Luiz gult kort, en straff mot sig och gick bort sig så att en av världens farligaste strikers fick ett friläge. Herregud. Det var inte den finaste kvarten en fotbollsspelare har gjort. Det var där matchen dog för Arsenals del. Ett 1-0-underläge kan man ta ikapp, och lägen skapade vi ju i första halvlek. Men när man släpper in två mål på kort tid på Anfield - då är det oftast kört. Nej Luiz, din erfarenhet lyste inte direkt igenom i de här två sekvenserna...

Det positiva
Visst vinner Liverpool med övertygande 3-1. Men det här var ingen mardrömsmatch från Arsenal. I första halvlek är det visserligen Liverpool som dominerar spelet, men det är Arsenal som skapar de farliga lägena. Med lite flyt hade det kunnat stå 0-2 efter 30 minuter och Unai Emerys matchplan såg ut att fungera väldigt bra. Istället tappas fokusen i slutet av första halvlek och efter David Luiz mardröms-kvart är matchen avgjord. Nicolas Pepe ser vass ut. Snabb, teknisk och stabil. Om avsluten kan vässas till lite så kommer det nog kunna smälla en del.