Vicarage Road, Publik: 20 400
Domare: Anthony Taylor

Försvarsmissar kostade segern

sön 15 sep 2019 kl 19:31

Två mål av Aubameyang och det såg klart ut. Men Watford lyckades trycka sig tillbaka in i matchen och fick till en kvittering - efter misstag av backduon Sokratis och Luiz.

Första halvlek:

Det skulle ta 21 minuter före Arsenal fick proppen ur och Aubameyang kunde göra 0-1. Men Arsenal lyckades inte dominera första halvlek som vi kanske kunnat hoppas. Watford spelade högt, pressade och såg farliga ut. Efter 13 minuter hade hemalaget tre farliga skottlägen - framförallt när Cleverley testade lyckan utifrån och Leno fick göra en fin räddning. Det var stundtals mycket Watford i första halvlek och Arsenal fick ligga på kontring. I kontringarna hade de gula svårt att hänga med. Pepe fick flertalet lägen men lyckades inte riktigt fram.

I den 21:a minuten kom då 0-1. Ceballos bryter på mittplan och Kolasinac rusar fram i full fart med bollen. Aubameyang löper till sig yta i straffområdet och får bollen, vänder om ett varv och trycker till. Två touch kräves för att skyttekungen skulle göra öppningsmålet.

Efter målet såg det bättre och bättre ut för gästande Arsenal. Och 10 minuter senare skulle det smälla igen. Özil hittar en fin yta mellan ytterback och innerback när Maitland-Niles löper. Engelsmannen spelar sedan in på en uch til Aubameyang som kan placera in 0-2 i öppen kasse. Totalt var det 20 passningar före målet - ett rekord för säsongen.

Före halvtidsvilan skulle det dock bli lite mer svettigt för Arsenal. Watford tryckte på och slängde in bollar i straffområdet, men inget farligare lyckades skapas.

I övrigt värt att tillägga var att Guendouzi hamnade i bråk på tilläggstid och fick ett gult kort. Detta efter att Pepe hamnat i diskussion med Holebas.

Andra halvlek:

Det såg ut som att Arsenal mest skulle behöva spela av den här matchen efter 0-2 i halvtid. Men som så ofta så är det inte alltid så enkelt med vårt kära Arsenal. Det blev istället en kalldusch direkt när Sokratis gör bort sig rejält. Greken får en passning av Leno i eget straffområde och slår bollen rakt på Deulofeu som får bollen till Cleverley. Engelsmannen tar emot bollen och lägger in den bakom Leno.

Sen är det mest Watford som jagar och jagar ett kvitteringsmål. Hemmalaget sköt och sköt. 24 skott mot mål och 10 skott på mål. Det var mer än vi släppte till mot Liverpool. Det kändes lite som att Arsenal kapitulerade i andra halvlek och Watford tog tag i taktpinnen rejält. Kvitteringen dröjde dock fram till 81:a minuten när David Luiz gör en otroligt klumpig tackling som orsakar straff. Pereyra var säker vid straffpunkten och 2-2 var ett faktum.

Efter det fortsatte hemmalaget mala på. Deulofeu fick ett kanonlge för 3-2 men lyckades inte träffa mål. Men det bästa läget för att avgöra matchen fick Docoure. Watford vinner boll och kontrar. Och det är Docoure som för bollen upp i banan släpper ut på kanten och får sedan tillbaka den i boxen. Men Leno är med på noterna och gör en fin räddning, som tyken håller.

Arsenal tappade 0-2 till 2-2. Något man inte har råd med om man vill vara med i toppen.

Tre tankar om matchen:

En bortkastad match
Ligan har mer eller mindre precis startat. Men poängen är lika viktiga nu som i april. Arsenal kastar bort två poäng här i ett läge där man kunde fått lite topp-känsla. Istället för att ligga på samma poäng som City efter fem spelade matcher, är vi i havet av 8-poängslag som delar på tredjeplatsen. Det börjar kännas en del som att vi inte lärt oss värst mycket från förra säsongen.

Misstagens säsong?
Det hade varit skönt att få en match där ingen gör ett bisarrt misstag som leder till ett baklängesmål. Idag var det inte bara ett, utan två. Sen kan man fråga sig om det är så att våra spelare bara är för klantiga, eller är det så att vi bjuder in till att göra misstag? Uppspelen som är från målvakt verkar vara för svåra för oss. Visst, när det fungerar så är det bra, men just nu så skapar det för mycket problem. Att Sokratis försöker passa Guendouzi när det är tre Watford-spelare i närheten är inget annat än en tavla. Guendouzi sätts flertalet gånger i jobbiga situationer för att vi försöker spela så oerhört lågt, kanske inse att vi inte riktigt ar spelarna för det? Sen drar Luiz på sig sin andra straff i Arsenal-tröjan den här säsongen. Det är för många misstag nu.

Aubameyang glödhet
Men allt är inte fy skam. Aubameyang är glödhet. 14 mål på 14 matcher. Det är otroligt. När Gabonesen får lägen i straffområdet blir det automatiskt farligt. Får han bara någon meter i boxen så är det ofta mål. Fantastiskt kul att se att Aubameyang fortsätter att prestera och göra mål. Nicolas Pepe borde se och lära lite, för Auba är en av de mest effektiva spelarna som finns i ligan.