Old Trafford, Publik: 73 201
Domare: Kevin Friend

VAR räddade Arsenal

mån 30 sep 2019 kl 23:40

Manchester United tog ledningen. Men Arsenal slog sig tillbaka och Aubameyang fortsätter att ösa in mål - denna gång med assistans av VAR.

Första halvlek:

Spöregn på Old Trafford. Och fotbollen som det bjöds i stora delar av första halvlek gjorde inte det hela roligare. Manchester United försökte ta tag i taktpinnen tidigt i matchen. Men lyckades inte med allt för mycket. För det mesta var det byte av bollinnehav mellan lagen utan några chanser skapades. Det dröjde hela 29 minuter före första skottet på mål kom. Perreira vände och vred med Arsenals backlinje och avlossade från strax utanför straffområdet, Leno med en fin räddning.

För Arsenal fanns inte mycket att rapportera om. Chambers blev varnad tidigt i halvleken men ångade på längs högerkanten. Annars förskte Aubameyang och Pepe länka samman några gånger - men det bästa den duon skapade var när Auba lyfte över till Pepe som drog en strumprullare i 35:e minuten. Bästa läget för Arsenal kommer lite senare. Kontring som Pepe ser att Saka löper i djupled på. Perreira går bort sig totalt och Saka kommer fri mot Lindelöf. 18-åringen avslutar, Lindelöf räddar och Guendouzi kommer på returen. Men De Gea är oerhört snabbt uppe och räddar snyggt. Guendouzi blir rasande och går loss på reklamskylten.

Strax före halvtidsvilan bröts dock nollan. United anföll och efter mycket om och men hittar bollen fram till McTominay som skjuter, via Sokratis och rakt upp i krysset. Otagbart.

Andra halvlek:

Det blev en något mer intensiv och fartfylld halvlek jämfört med den första. Arsenal tog tag i taktpinnen och började jaga kvitteringen. Torreira fick ett riktigt fint läge i straffområdet efter ett bra inspel. Men mittfältaren, som var nästan helt fri vid straffpunkten, missar helt och hållet avslutet. Målet fick vänta ett par minuter istället. United sölar med bollen djupt i egen planhalva som Saka snappar upp bollen, spelar fram Aubameyang som gör mål. Men linjedomaren har vinkat och VAR kallas in. Linjedomaren visas ha helt fel och det är 1-1.

Arsenal fortsätter sedan att trycka på med bra tempo. Chambers spelar fint fram Saka som står helt fri. Skjuter, men Lindelöf lyckas få ett knä på bollen och kan styra ut den.

Matchen börjar sedan väga mer fram och tillbaka. United tar högre positioner och försöker skapa. Pogba har ett fint skott som går strax utanför - och strax därefter missar McTominay en nick i ett fint läge. Men 1-1 stod sig. Sen kom vi till det vanliga - ett oerhört nervöst slut. David Luiz går för bryskt fram och drar på sig en frispark. Rashford drar till och Leno gör en helt fantastisk enhandsräddning.

Arsenal försöker en sista gång men får inte riktigt till det. Matchen slutar, ganska rättvist 1-1.

Tre tankar om matchen

Tack VAR, det behövdes
Det har varit många diskussioner om det är bra eller dåligt om VARs existerande i Premier League. Men idag tror jag nog att alla vi Arsenal-fans är eniga i att det är tacksamt. Kevin Friend och sitt domarlag gör en nästan bedrövlig insats matchen igenom. Det missas mycket åt bägge håll - och hade inte VAR funnits hade Aubameyang inte fått göra sitt sjunde mål på sju matcher. Nej, det behövdes ett VAR-beslut för att vi skulle få något med oss den här matchen. För på Old Trafford finns det alltid ett knä, fot eller en fantastisk De Gea ivägen när det ter sig målchanser.

Varför vågar vi inte mer?
Old Trafford är inte en lätt arena att åka till. Men det kändes som att vi var lite väl passiva i första halvlek. Manchester United var inte bra, matchen böljade fram och tillbaka och första skottet mot mål kom efter hela 29 minuter. Senaste matcherna har vi haft två-siffrigt antal skott mot oss efter 29 minuter. Manchester United var passiva - och varför kan vi inte då gå för det mer i första. Vi går ut i andra halvlek med gasen i. Tre lägen och ett mål skapas. Varför inte försöka det i första halvlek?

Saka visar Pepe hur det ska till
På ena sidan står en akademikille som är 18 och får chansen från start på Old Trafford. På andra sidan står Arsenals rekordvärvning och en lovad superspelare. När matchen är klar är det stor skillnad i betygen mellan de två. Saka visade vägen här. Han löpte, ville, kämpade och skapade. Pepe, han saknade det mesta idag. Fransmannen behöver verkligen vakna till nu och börja producera. Ta en titt på Sakas match. Det behöver inte alltid vara snygga finter. Lite mer löpningar, lite mer fokus och gör det lite lättare för dig. Se och lär av ungdomen.