Medlemmar: 8782 st.
Visa menyn
Europa League
tor 24 okt 2019 kl 21:00
3 – 2
(1 – 2)
Emirates Stadium, Publik: 60 195
Domare: Serdar Gözübüyük
Vitoria de GuimaraesVitoria de Guimaraes

Pepe räddade pressat Arsenal

tor 13 jun 2019 kl 10:45

Unai Emery kastade in Nicolas Pepe med 15 minuter kvar. Efter att domaren blåste av hade matchen vänts från underläge till vinst - efter två mål av anfallaren.

Första halvlek:

Gästande Vitoria Guimaraes gästade Emirates låg inför mötet sist i tabellen och hade gjort noll mål. 45 minuter senare hade de gjort två. Bellerin, Holding och Tierney i backlinjen - det fansen ville ha. Men inte ens det kunde hålla tätt. Vitoria spelar ut på högerkanten och Tierney löper på fel sida om sin gubbe. Bollen sedan in i mitten och där är Tierney återigen fel ute. Edwards drar till, och Martinez släpper in den mellan benen. Inte det bästa ingripandet av varken målvakten eller den nya vänsterbacken. 0-1 till gästande Vitoria Guimarares. Och strax därinnan hade faktiskt gästerna ett halvbra läge som dock Martinez enkelt fick tag i.

Efter drygt en halvtimme fick dock Arsenal sitt första bra läge. Emile Smith-Rowe får en passning och gör en magisk vändning. Men tyvärr hinner en Vitoria-försvare fram och täcker skottet. Strax därefter kom dock kvitteringen. Tierney prickskjuter in ett inlägg på Martinellis som ganska ohotat kan nicka in 1-1.

Arsenal fick lite fart under fötterna här. Nästan direkt efter att Vitoria sparkat igång efter målet tar Willock bollen och driver fram. Bollen till Smith Rowe igen - men skottet täcks återigen och bollen precis utanför stolpen.

Farten dog dock inom kort när Maitland-Niles står och såsar på mittplan. Bolltappet blev ett stolpskott och en retur som Duarte bombar in i mål. 1-2 slutar första halvlek.

Andra halvlek:

Det ser inte ut att vara Arsenals afton detta. Smith Rowe inleder med ännu ett skott utanför i andra halvlek. Matchen väger fram och tillbaka och Arsenal får inte grepp om sakerna. Både Guendiuzi och Ceballos fick komma in till förmån för Willock och Maitland-Niles - som ingen av dem gjorde någon jättematch direkt... Vitoria såg fortsatt helt okej ut och fortsatte att skapa halvchanser.

Nicolas Pepe blir Arsenals sista byte. Och till skillnad från Ceballos så bar detta frukt ganska snabbt. Arsenal fick en frispark ganska långt ut mot kanten, i ett sådant där läge som man oftast väljer ett inspel ifrån. Men Pepe drog på skott, och det gjorde han rätt i. 2-2. Arsenal kvitterade.

Drygt en minut efter håller Emirates andan. Davidson skjuter en dryg meter utanför Martinez högra stolpe. Sen vänder det åt andra hållet. Det blir frispark i samma läge som där Pepe gjorde mål ifrån. Den här gången väljer anfallaren ett instick istället och Holding når först. Otroligt nära 3-2. Strax dessförinnan har Mustafi ett strålande nickläge, men bollen över.

Domaren lägger till tre minuters stopptid och det känns som att, detta kommer nog sluta 2-2. Då tar Guendouzi bollen, älgar fram och blir kapad precis utanför straffområdet. Upp går Nicolas Pepe. Om den första frispakren var bra, ja då var den här ännu bättre. En bomb upp i krysset.

Arsenal vinner med 3-2 - kanske inte helt rättvist.

Tre tankar om matchen:

Tre poäng i ett kaos är fortfarande tre poäng
Tre poäng är alltid tre poäng. Även om det kanske inte var fullt rättvist. Även om det kanske inte var så vackert. Även om det stundtals såg ut som en hönsgård. Tre poäng är alltid tre poäng. Nio poäng, gruppledare, klarar för slutspelet och Emery får andas ut ett tag till. Jag trodde länge att denna inledande tanke skulle vara något dystopiskt - men vi vann och man ska alltid se det positiva med saker har jag lärt mig. Det är tydligt att något är galet i Arsenal - men nu slipper i allfall truppen oroa sig för ett debacle i Europa League - inte för att jag någonsin trodde det men ändå. Om två veckor tar jag mitt pick och pack och sticker till Portugal, det känns lättare nu efter vändningen och vinsten.

En vilsen trupp
Visst har många varit skadade och det är lite ringrost kvar på en del, men herregud... Willock får hoppa från offensiv 10:a till sittande mittfältare. Torreira som jag trodde var mer defensivt lagt ska nu spela offensivt. Maitland-Niles som ju vill spela offensivt ser ut att ha fastnat i en limbo mellan det och högerback. Listan kan göras längre - men slutklämmen är densamma, der ser vilset ut. Jag köper att ett lagbygge tar ett tag att göra, Rom byggdes inte på en dag, som Kliché-kjell hade sagt. Men det här ser ut som ett steg bakåt. Många skriker om att Unai Emery saknar spelidé. Men är det något spanjoren är känd för så är det ju att ha extremt mycket idéer och extrema analyser. Det är kanske inte bristen på idéer som är problemet - kanske det motsatta?

Har Pepe vaknat?
Första på straff, det andra på firspark och den tredje briljant upp i krysset från på stopptid - återigen på frispark. Är det nu det lossnar? Visst, snacket kommer väl fortfarande vara "inget mål i öppet spel blabla". Men gör man en sådan där frispark som fransk-ivorianen drar in på stopptid så känns det som att det är mer värt än ett tap-in-mål från 5 meter. Den första frisparken är bra, välplacerad men inte helt otagbar. Den andra är en raket upp i krysset. På söndag väntar Palace - då får vi se om det här var början på målskörden som utlovats.