Domare: Stuart Attwell
SouthamptonSouthampton

Lacazette räddade bedrövligt Arsenal

lör 23 nov 2019 kl 17:31

Det såg länge ut som Southampton skulle vinna. Gästerna var det bättre laget matchen igenom. Men två mål av Lacazette, varav ett långt inne på stopptid säkrade en poäng för Arsenal.

Första halvlek:

Arsenals formkurva har inte direkt varit lysande på den senast tiden. En match hemma mot Southampton skulle kunna vara en bra match att vända på detta på. De hade ju före matchen bara lyckats skrapa ihop 9 poäng och låg näst sist i tabellen. Men så skulle det inte bli.

Bortalaget tar tag i spelet direkt. Efter att ha inlett med att skjuta lite från distans så får bortalaget en frispark. Den tar de hand om snabbt och Danny Ings spelas fram. Soton-spelaren driver in i straffområdet och placerar bollen till höger om Leno. Stolpe in.

Det tog visserligen bara 10 minuter för Arsenal att kvittera. Men spelet var långt från bekvämt att titta på. Özil spelade i den 18:e minuten fram Tierney som hittade Auba i straffområdet. Aubas skott täcktes, men Lacazette snappade upp returen och dunkade in 1-1.

Förutom det var det inte mycket positivt kring Arsenal i första halvlek. Southampton tilläts rulla boll och det kändes som att vi var underdogs. Bedrövligt rent ut sagt. Med dåligt spel kommer ofta frustration och misstag. Fem gula kort delades ut och Arsenal fick fyra av dem.

Andra halvlek:

Det var ett lite mer fartfyllt Arsenal som inledde andra halvlek. Nicolas Pepe ersatte Calum Chambers och var farlig direkt. Auba får ett strålande läge att göra mål, men lyckas inte hitta rätt. Pepe har ett par fina lägen, men närmst blev en akrobatisk spark som han får i ribban. Pepe hade även ett friläge, men istället för att skjuta väljer anfallaren att försöka passa Aubameyang. Den passen blockeras dock och läget är borta.

I den 60:e minuten får gästerna ett guldläge att göra mål. Sokratis står och sover med bollen i eget straffområde och blir av med den. Men läget försvinner rätt snabbt efter slarv.

Tio minuter senare skulle det dock vara dags. Tierney är lite sen på sin gubbe och sliter ner honom i straffområdet. Domaren pekar på staff. Leno räddar men returen är Ward-Prowse först på och gör mål. 1-2 till gästerna.

Emery byter in alla anfallare som finns och pressar. Özil skapar ett par lägen, men det är nästan så att Soton är närmre att göra 1-3 än att det kvitteras. Kontringarna blev ofta livsfarliga och Willock tvingades agera målvakt när bortalaget rullade runt och sköt.

Djenpo är otroligt nära att göra 1-3 men lyckas missa öppet mål ett par minuter in i förlängningen.

Men sex minuter in i tilläggstiden kommer kvitteringen. Martinelli lägger in den till Lacazette som dunkar upp den i nättaket. Otroligt. Arsenal har kvitterat. Southampton har tappat en given seger. Orättvist i det stora hela. Men skönt med en poäng.

Tre tankar om matchen

Ridå.
Vi möter alltså ett av ligans sämsta lag. Vi möter dem på hemmaplan. Vi har inga skador. Inga ursäkter. Men Unai Emery lyckas inte få ihop det här laget för fem öre. Southampton får styra spel i första halvlek och det ser inte ut som att någon vet vad de ska göra på planen. I andra halvlek såg det i inledningen ut som att det här nog skulle gå. Det var mer energi, mer lägen skapades och Pepe såg ut att ha ett mål i sig. Men så blev det inte. Och när vi inte gör mål så blir det livsfarligt - för defensivt såg det nästan värre ut. Southampton kontrade och kontrade och skapade farliga lägen. Det är nattsvart kring Arsenal nu.

Två mål av Lacazette
En litet ljus i mörkret är ändå Lacazette. Två mål idag och en räddad poäng. Klinisk framför mål. det är kul att se. Alla matcher är inte rättvisa, och det såg ut som att Lacazette förstod det när han gjorde kvitteringen. Lite anmärkningsvärt är att ingen ens jublar efter målet. Spelarna verkar själva förstå hur illa det är. Lacazette såg nästan förvånad och chockad ut. När man gör 2-2 på stopptid borde man väl jubla. Men man förstår väl varför. Tack för en poäng Laca.

Ett totalt misslyckande till match
Det såg i stora delar av matchen ut som att Southampton var det större laget. Att de var på hemmaplan och de givna favoriterna. Arsenal var passiva. Slarviga. Nonchanlanta och allmänt urusla. Jag vet inte vad Emery hade för plan inför den här matchen - men den var uppenbarligen helt fel. Vi har kvalitet hos våra spelare nog att kunna dominera en sådan här match. Men vi gör det inte. Vi kan inte det längre. Det känns som att Emery inte har lyckats få spelarna att dominera en match på otroligt länge. Det är dags för förändring nu.