Domare: Martin Atkinson
West Ham UnitedWest Ham United

Laca matchjälte efter VAR-granskning

lör 7 mar 2020 kl 17:18

Arsenal tog tredje raka segern i ligan. Men det krävdes att VAR-räddade Arsenal efter att inhoppande Lacazette avgjort derbyt mot West Ham.

Första halvlek:

Matchen hann knappt börja förrän Xhaka tappat bollen till West Ham genom en dålig pass långt ner i egen planhalva. Bowen drog till och via Lenos hand gick bollen i stolpen och ut. Fint första ingripande av tysken i målet, som visserligen hade lite tur med stolpen. Tio minuter senare var det dags för ett nytt farligt läge för West Ham. Antonio sprang förbi Pablo Mari som kastade sig och försökte bryta passen. Men engelsmannen skulle spela in i boxen blev det en missad pass och läget kunde avvärjas.

Arsenals första bra läge kom nästan direkt efter. Boll in boxen som Nketiah bröstade ner till Özil som sköt, men på täckande spelare. Nketiah tog tag i returen, men Fabianski kunde enkelt fånga inspelet.

Nästa läge för West Ham kom efter att Arsenal misslyckats med ett uppspel. Haller blev framspelad i straffområdet, men Leno kom ut och fick handen på och bröt ut bollen till hörna. Hörnan slogs i sin tur i ribban. Gästande West Ham inledde matchen fint.

Nästa chans var Arsenals. Och inledningens bästa. Aubameyang spelade in ett inlägg från nära håll som Sokratis nådde högst på, men nicken i ribban. Nicolas Pepe hade en livlig första halvlek där han gång på gång drog sig förbi sin gubbe. Det höll på att bli riktigt farligt när Ivorianen vände bort tre gubbar, men Nketiah tog bollen och avslutade. Engelsmannen borde dock låtit bollen vara då han var offside.

Det såg fortsatt farligt ut på fasta situationer. Antonia fick läget när hans kollega nickade ner bollen till honom, men styrningen framför Leno gick utanför.

På tilläggstiden kickade sig Nketiah förbi Ngakia i straffområdet och blev sedan kapad. Men ingen respons från domare Atkinson som sedan blåser av, 0-0 i halvtid.

Andra halvlek:

Arsenal hade bättre kontroll på matchen i inledningen av andra halvlek. Nketiah hotade framåt och Fabianski tvingades till en fin räddning när engelsmannen försökte ta ledningen.

Leno fick ett par minuter senare göra en ny fin räddning. West Ham spelar runt Arsenals försvar och slår in den till Antonio som nickar och tvingar Leno till en enhands-räddning. Arteta gör sitt första strax efter, när Eddie Nketiah får lämna planen för Alexandre Lacazette.

Matchen fortsätter att svänga fram och tillbaka. Bowen testar ett skott. Arsenal kontrar och Aubameyang slår in bollen till Pepe som skjuter på täckande spelare. Lacazette ropar efter straff för att ha blivit nack-svingad. Men efter VAR-koll så bevisas det att man som försvarare får ta brottningsgrepp på anfallare, ny regel jag måste missat.

Arsenal hade sedan en boll i mål. Aubameyang sköt på täckande gubbe, Özil nickade fram Lacazette som placerade in bollen från nära håll. Linjedomaren vinkar på offside. VAR-kollen visar att Özil tydligt är onside. Målet bedöms som godkänt! 1-0 Arsenal.

West Ham dundrade på framåt efter Arsenals ledningsmål. Men Luiz, Mari och en storspelande Leno höll tätt när inspelen skickades in i boxen.

Artetas sista byte blir Özil som ersätts av Hector Bellerin.

Det svajade ett tag till med båda lagen som försöker framåt. Men efter fem minuters tilläggstid blåser Atkinson av. Arsenal vinner sin tredje raka i ligan.

Tre tankar om matchen:

Tre raka segrar i ligan
Det var drygt ett år sedan det hände sist. Men nu har Arsenal alltså lyckats med tre raka segrar i Premier League. Vi är på gång. Distansen upp till Champions league minskar för varje helg som går känns det som. 40 poäng och på samma plats som spurs. Tre poäng upp till Wolves som i nuläget har den där 5:e platsen som kanske kan generera en plats i europas finrum, om inte Citys advokat-armé lyckas hitta något hål i lagen. Kvartsfinal i FA-cupen och en kapplöpning som nog kommer hålla på till sista matchdag om CL-platsen. Våren ser spännande ut - och Arsenal är på uppgång.

Svajigt defensivt
Det var kanske inte den bästa Arsenal-insatsen idag. Det kändes lite uddlöst framåt, och defensivt var det en hel del svaj när Antonio visade sig bli ett stort hot. Problemet såg dock inte ut att ligga i försvarslinjen. Xhaka och Ceballos lyckades inte stå upp rent defensivt på mittfältet och kunde ganska enkelt spelas runt. Både Luiz och Mari fick många gånger kasta sig och täcka inspel, rensa och jobba hårt. Därtill hade vi en storspelande Leno som såg ut att vara beredd att ta det mesta. City väntar på bortaplan på onsdag. Då krävs det att vårt mittfält är mer defensivt på tå, för annars kommer det nog tyvärr smälla...

VAR-MÅL!
Det har varit många som höjt sina röster och hatat VAR. Personligen har jag alltid tyckt, och tycker, att det är den rätta vägen att gå. Även om det kanske tar lite överdrivet lång tid, eller om domarna ibland är för inkompetenta för att kunna ta ett bra beslut, så visas det idag varför VAR-behövs. Hade det inte funnits VAR hade Lacazettes mål dömts bort, vi hade kanske kryssat matchen och tappat viktiga poäng i jakten i ligan. Så även om vi kan titta tillbaka på ett par andra tillfällen då VAR snarare rånat oss (matchen mot Chelsea), så får vi nog alla tacka teknologin idag.