Amex Stadium
Domare: Martin Atkinson

Maupay sänkte Arsenal på stopptid

tor 20 jun 2019 kl 12:19

Arsenal tappade 0-1 ledning till 2-1 och förlorade borta mot Brighton. Maupay skadade i första halvlek Leno och i andra avgjorde på stopptid.

Första halvlek:

Arsenal sökte revansch på ett soldränkt American Express Commnity Stadium. Och det var gästande Arsenal som höll i taktpinnen i första halvlek. Bukayo Saka fick återigen chansen från start i en offensiv position, och var spelsugen. Den unge engelsmannen var den mest drivande i offensiven och hade ett skott i ribban efter sju minuter. En väldigt fin aktion av Saka. Strax därefter serverade 18-åringen in ett fint inlägg till Lacazette som borde ha nickat in 1-0. Men fransmannen fick ingen vidare fart i nicken och Ryan i målet kunde enkelt fånga upp.

Arsenal fortsatte att hålla tag i matchen och Brighton fick mest agera försvarsspel. Men det skapades inte allt för mycket farliga chanser. Istället blev det en ny skada som blev den stora snackisen från den första halvleken. Bernd Leno gick fick en tackling av Maupay när han hoppade upp och fångade en hög boll. Tysken landade obehagligt och skrek högt i smärta. Målvakten fick bäras ut på bår och ersättas av Martinez. Och argentinaren fick testas direkt efter inhoppet när Brighton hade ett bra skott efter en hörna. Men Martinez visade sig inte vara ringrostig utan grepade fint skottet.

Första halvlek slutade 0-0.

Andra halvlek:

Arsenal fortsatte att pressa framåt. Aubameyang som jagar sitt 50:e mål i Arsenal-tröjan fick en boll i nät, men målet dömdes bort efter att anfallarens tå var offside. Arsenal fortsatte att trycka på framåt med målchanser av Saka, Aubameyang och Lacazette. Men det var Nicolas Pepe som öppnade måskyttet i matchen. Yttern visade sin klass när han fick bollen ute på kanten, vinklade upp och träffade krysset med ett otroligt fint avslut.

Det skulle dock inte dröja allt för länge förrän Brighton kvitterade. Efter att hemmalaget kämpat till sig sin nionde hörna i matchen blev det lite kaos i försvarsspelet. Hemmalaget kunde ganska enkelt spela in bollen i smeten och Dunc kastade sig fram, fick en fot på bollen och tryckte in den i mål.

Arsenal tryckte på framåt och försökte hitta tillbaka till ledningsmålet. Aubameyang hade ett två fina lägen, men inget som resulterade i något mer än en hörna.

I slutminuterna hände det som inte fick hända. Brighton spelar sig snyggt igenom Arsenals försvar och Maupay rinner igenom, chippar Martinez och avgör matchen. Det som såg ut som en säker seger blev en förlust.

Tre tankar om matchen:

Vad är det för oflyt?
Två matcher och tre skador. Det är en hel del som inte går Arsenals väg just nu. Idag fick vi höra Bernd Leno skrika ur sig sin smärta och bäras ut på bår med ett skadat ben. Lenos ben såg ut att vända sig åt fel håll, och sådana där skador kan vara riktigt allvarliga. Vi får vänta att höra på rapporterna, men det skulle inte förvåna mig om tysken är borta två månader. Nej, det känns som att det blåser motvind för Arsenal just nu. Efter den här förlusten känns champions league-spel långt borta. Man ska aldrig räkna bort något förrän det är över, men med denna otur känns det långt borta.

Vikten av att inte slappna av...
När Nicolas Pepe gjorde 0-1 kändes det som att det skulle bli tre ganska säkra poäng. Men Arsenal började slappna av och Brighton fick ta sig in mer och mer i matchen. Vi har sett det förut och vi såg det här idag igen. Slappnar man av så kan vad som helst hända. Idag tappade vi tre poäng och får åka tillbaka London med noll. Det svider.

Inte bra nog för Artetas plan
Det känns ibland som att Arteta så gärna vill få oss att spela fotboll som topplagen gör. Men ibland syns det att kvaliteten hos vissa spelare saknas, och då ökar misstagen. Vi ska kunna spela bort Brighton och vinna. Istället stänger vi den här säsongen med två förluster mot dem. Det är otroligt dåligt för en klubb som Arsenal. Vi behöver förstärka med kvalitet under transferfönstret om vi ska ha en chans att nå Champions League-plats nästa säsong.