Domare: Anthony Taylor
Leeds UnitedLeeds United

Arsenal vidare i cupen

mån 6 jan 2020 kl 23:30

Leeds var dominerande i första halvlek. Men sen vaknade Arsenal. Nelsons mål tidigt in i andra blev matchens enda och Arsenal är vidare i cupen.

Första halvlek:

Arteta underskattade inte Leeds och ställde upp med en näst intill ordinarie elva. Och det var kanske tur, för bortalaget visade direkt att de var här för att försöka slå ut Arsenal. Efter första kvarten är det gästerna som har de farligaste chanserna. I den 15:e minuten avlossas ett skott som Martinez får sträcka ut på. Inte ens en minut senare blir Bamford framspelad, och skjuter stenhårt i ribban.

Bortalaget fortsätter att spela aggressivt och skapa lägen. Alioski testar skott från håll och Martinez får återigen ingripa. Arsenal har svårt att få tag på bollen i matchinledningen och får utstå flertalet farliga skottförsök, men Martinez håller tätt.

Arsenal kom nära i den 30:e minuten när David Luiz gick upp och nickade på en hörna. Men bollen strax utanför. Martinez får verkligen visa upp sitt värde i den första halvleken. Alioski når högst på ett inlägg och Martinez får göra en fin enhandsräddning.

Arsenal klarar sig undan första halvlek med 0-0, och man får säga att turen var på vår sida. 3-16 i skott på och mot mål. Leeds har gjort en jättefin insats - Arteta har lite att jobba med under halvtid.

Andra halvlek:

Det såg bättre ut direkt i andra halvlek. Ett något mer intensivt Arsenal lyckades nästa komma igenom när Nelson på egen hand drev upp bollen i straffområdet, men när det väl skulle till att skjuta kom det en för mycket försvarare och störde. Minuten senare fick Arsenal frispark strax utanför straffområdet när Xhaka blev nedtacklad. Lacazette tog hand om frisparken - och träffade ribbans överkant.

Det var ett helt annat lag som klev ut på planen efter paus. Lacazette försökte spela in Pepe, men en försvarare kom emellan och Nelson fick bollen istället. Engelsmannen kunde enkelt peta in 1-0.

Domare Nelson har inte gett Arsenal mycket den här matchen. Lacazette blev inspelad i straffområdet och sen nedsparkad av Leeds-försvaret. Inget svar från domaren.

Arsenal tog över matchen helt och gästerna började se trötta ut. Martinelli som kom in efter drygt halva andra halvlek spelad gjorde ett fint inhopp. Brassen lyckades finta bort sin försvarare ett par gånger, och var nära mål med ett skott som gick strax utanför.

Sokratis gruffade lite nere vid offensiv hörnflagga. Minuten senare bröt han en Leeds-kontring som kunde blivit farlig. Men bortalaget lyckades inte med något farligt och Arsenal kunde vinna matchen med 1-0.

Tre tankar om matchen:

Att helt kunna vända en match
Leeds var här för att spela fotboll. Och det verkade inte som att Arsenal var med på noterna helt och hållet. Bortalaget pressade, stressade och dominerade Arsenal totalt. Efter 20 minuter började man snegla på klockan och önskade att det skulle blåsas för halvtid. Det kändes lite som under Emerys tid. Det var felpass och dålig energi överlag. Men Arsenal höll ut i första halvlek och kom ut efter paus som ett helt nytt lag. Vad nu än Arteta sa i pausen till andra halvlek så fungerade det väl. Hela laget började prestera bättre - och det är skönt att ha en tränare som kan göra den skillnaden.

Att helt kunna vända en spelare
Guendouzi och Xhaka hade inte sina finaste matcher i första halvlek. Den förstnämnde var sådär bedrövlig där han kommer sent in i situationer och inte alls hittar rätt. Xhaka kändes bara klumpig, felpass och dålig rörelse. Torreiras avsaknad på planen var påtaglig när duon Guendouzi och Xhaka sprang runt i första halvlek. Men sen gick vi in i andra och Arteta har lyckats få ordning på mittfältsduon. De bägge spelade verkligen upp sig, och vad nu vår käre tränare sa inför detta bör han säga igen före nästa match. För Guendouzi spelade verkligen upp sig i andra.

Vidare i FA-cupen
Ligan är ju redan vunnen av Liverpool. Ligacupen är körd efter uttåget mot Liverpool. Europa League och FA-cupen är de enda hoppen som lever om vi ska ta en titel denna säsong. FA-cupen är en kul turnering som jag verkligen vill se att vi går för. Nästa match är mot Bournemouth borta och det är inte omöjligt. Detta kanske kan göra våran vår lite roligare - tänk bara om vi får göra upp om en trofé i maj ...