Medlemmar: 8707 st.
Visa menyn
Premier League
lör 19 sep 2020 kl 21:00
2 – 1
(1 – 1)
Emirates Stadium
Domare: Michael Oliver
West Ham UnitedWest Ham United

Nketiah matchhjälte mot West Ham

lör 19 sep 2020 kl 23:15

Två matcher - två vinster. Eddie Nketiah blev stor matchhjälte mot West Ham när han avgjorde med fem minuter kvar.

Första halvlek:
Matchen startar i ett högt tempo, men tyvärr med väldigt många felpassningar. Arsenal tar taktpinnen till en början men tunga West Ham biter sig fast på Arsenals planhalva och skapar några halvchanser på ett par hörnor inledningsvis.
I den 15:e minuten lyfter bortalaget en långboll bakom Arsenals backlinje och Bowen faller i närkamp med Gabriel, men domaren friar. Vilket får ses som ett korrekt domslut, men West Ham visar sig farliga på kontringsmöjligheterna som uppstår.

I den 25:e matchminuten öppnar Arsenal målskyttet genom Alexandre Lacazette. Saka hittar Aubameyang med en fin genomskärare och Aubameyang chippar in inlägget perfekt till Lacazette som sätter den säkert med pannan. Och den patenterade handskakningen är ett faktum. Inte helt oförtjänt då Arsenal ägde en hel del boll men utan de direkt farliga chanserna.

Arsenal växlar upp efter målet. Passningar sitter på rätt adress och på spelare i fart. Det håller på att ge utdelning i den 30:e minuten när Bellerin och Willian hittar varandra fint på högerkanten. Willian i sin tur viker in i banan och lägger över den på vänsterkanten (har vi sett det förut mån tro?) på en relativt ren Saka som tyvärr skjuter bollen några meter utanför målet.

Arsenal skapar tryck mot West Ham i slutet av första halvlek och känslan är att ett mål är på gång. Arsenal kontrollerar matchen väldigt väl efter ledningsmålet och egentligen hela vägen till halvtidsvilan. Men i den 45:e minuten kommer bortalaget runt på högerkanten och ett inlägg från Fredericks, som Kolasinac inte lyckas stoppa, hittar Antonio i straffområdet som kan raka in den i öppet mål. Starkt av Antonio, direkt svagt av Holding som tappar markeringen och Kolasinac som inte gör tillräckligt för att avvärja inlägget.

Domaren blåser i pipan och 1–1 är resultat i halvtid.

Andra halvlek:

Första farliga chansen i andra halvlek kommer efter att en boll läggs på djupet till Aubameyang, som hittar Saka i straffområdet vars skott täcks ut till en hörna. Arsenal trycker på där mycket sker via vänsterkanten men på något sätt känns det som att det går alldeles för långsamt. Bortalaget ligger rätt och väldigt djupt med många spelare bakom bollen som Arsenal har svårt att bryta ned. West Ham svarar Arsenals tryck med en jättechans efter ett inlägg från vänsterkanten som går mot Antonio igen men Gabriel lyckas avvärja situationen med ryggen och Leno greppar bollen på mållinjen precis framför West Hams anfallare.

Bortalaget tar över i andra halvlek och Moyes mannar är nära att ta ledningen efter en nick i ribban från Antonio. I den efterföljande situationen ska Leno plocka ner bollen i luften men lyckas tappa den i landningen som gör att West Ham endast är en blockering ifrån Gabriel att ta ledningen. Arsenal är verkligen illa ute under denna period av matchen.

Likt den första halvleken som börjar Arsenal bli mer trygga med bollen och äger väldigt mycket av spelet på bortalagets planhalva. Arsenal bygger upp spelet på mitten och hittar ut på kanterna väldigt ofta. Det resulterar tyvärr endast i en hel del hörnor som inte lyckas förvaltas till farliga målchanser. Känslan är att det endast är Gabriel som är relativt farlig vid dessa situationer men försvararna i West Ham reder ut det mesta.

Men i den 86:e minuten kommer äntligen ledningsmålet. Saka med en fantastisk genomskärare till Ceballos som osjälviskt spelar den vidare till nyss inbytta Nketiah, som stöter in den i öppet mål. Ett mål som inte låg i luften precis men Arsenal är kliniska och gör det bästa av möjligheten som dyker upp. Matchen avslutas med att West Ham trycker på med inlägg från bägge kanterna mot sina nickstarka spelare, men Arsenal reder ut det och det blir egentligen inga direkt farliga målchanser fram till slutsignalen.

Matchen slutar 2-1 till hemmalaget och Arteta inkasserar ännu en vinst.

Tre tankar om matchen:

Segertåget fortsätter
Det var inte det bästa jag sett mitt kära Arsenal spela. Men ändå lyckas vi knipa tre viktiga poäng. Det är nästan tröttsamt att fortsätta hylla Arteta match efter match, speciellt när spelet inte sitter fläckfritt. Men nu har spanjoren tre av tre vinster denna säsong, om vi inkluderar Community Shield. Jag är övertygad om att detta stärker omklädningsrummet trots att det inte såg bländande ut. Över en hel säsong är det även dessa segrar som kommer vara avgörande i kampen om en fjärdeplats med våra konkurrenter. Förra säsongen var det just kryss mot dessa typer av motstånd som ställde till det och till slut var avgörande för att laget inte kunde kvalificera sig för Champions League. Nu plockar laget tre nya pinnar och får den bästa tänkbara starten i Premier League. Nu väntar även tuffare motstånd i nästkommande omgångarna och detta ger självförtroende ett lyft som blir oerhört viktigt att ha med sig framöver.

Gabriel är i startelvan för att stanna
Många menar på att spelare behöver tid för att anpassa sig till en ny liga och en ny kultur. Saliba är en av dem som enligt Arteta behöver lite tid för att hitta sin roll och lära sig klubbens sätt att spela. Gabriel å andra sidan har ännu en gång visat varför Arsenal hostade upp 30 miljoner euro för honom. Defensivt är han är kugge att luta sig tillbaka emot. Tog ensam hand om både Antonio och Haller, när han väl kom in. Nu har vi vår mittback som styr och ställer när dessa typer av motstånd kommer på besök, än mer i tajta och fysiska bortamatcher mot lag som prioriterar långa inlägg. Visst, han gjorde något misstag mot Fulham, och dessa misstag kommer nog komma igen mot bättre motstånd. Men potentialen som han visar redan här och nu är otroligt spännande. Ser verkligen fram emot vad han kommer uträtta på framöver mot bästa tänkbara motstånd. Vi får börja med Anfield och Klopps manskap nästa måndag.

Kreativiteten på mitten är ett problem
Vi vet om att detta har varit ett återkommande problem sedan Arteta tog över. Arteta som många gånger vill spela med två, alternativt tre, passningsskickliga mittfältare. Arsenal har värvat in Willian och Ceballos inför denna säsong för att täcka upp den luckan som saknas på mitten när spelet låser sig. I anfallet finns även Lacazette, Aubameyang, Pepe, Saka med flera, som har kvalitén att kunna hota motståndaren i låsta lägen. Denna match fick vi, likt många gånger förra säsongen, bevittna att laget har svårt att öppna upp lågt stående försvar. Xhaka kan öppna upp försvar med sina svepande crossbollar och Ceballos har en fin bollbehandling som kan hota i åtta fall av tio. Men ändå så står vi där efter ännu en match och ifrågasätter kreativiteten på mitten. Det är tydligt att vi saknar en kreatör på mitten, den Özil var tänkt att vara, som hotar i det offensiva spelet men som även är bra på att behålla bollen inom laget för att bibehålla trycket i offensiv väg. Nu kanske jag är färgad av att Arsenal ryktas vara intresserade av att köpa loss Aouar från Lyon. Men det är just den spelartypen som behöver värvas in innan fönstret stänger för att Arsenal ska kunna vara med och hota topplagen denna säsong.