Stadium of Light, Publik: 46 402
Domare: Anthony Taylor

Cazorla frälste Arsenal i Sunderland

lör 9 feb 2013 kl 19:40

Arsenal vann till slut, efter en mycket nervös avslutning på matchen borta mot Sunderland med 1-0 efter att Cazorla gjort matchens enda mål i den första halvleken.

Arsenal var piskade att vinna när man stegade ut på Stadium of Light idag då Tottenham redan vunnit sin match hemma mot Newcastle med 2-1. Förberedelserna inför matchen var dock inte optimala då Laurent Koscielny tvingades kasta in handduken redan under uppvärmningen då han dragit upp en skada. Carl Jenkinson fick kliva in och starta som högerback samtidigt som Bacary Sagna flyttades in som mittback. I övrigt så kan man nämna att Aaron Ramsey startade som vänsterytter och Lukas Podolski fick börja på bänken igen precis som mot Stoke förra helgen.

Matchen inleddes i ett högt temppo och med ett svängigt spel. Redan efter ett par sekunders spel skapade Sunderland en farlig chans efter en kontring och när klockan tickade strax över en minut hade Theo Walcott haft ett skott på mål ifrån en farlig position. Arsenal ägde mycket boll i matchinledningen och rullade runt bra på offensiv planhalva.

Sunderland kom ut med en inställning som verkade likna något i att få ett antal Arsenal-spelare skadade så snabbt som möjligt för de satsningarna man visade upp i vissa dueller var hemska. Efter nio minuters spel skulle det dock bli Carl Jenkinson som fick syna matchens första varning efter att han dragit ner Johnson på ett sätt som var långt ifrån lika fult som tidigare tacklingar som delats ut av hemmalaget.

Stadium of Light är en arena där Arsenal spelat en hel del intensiva och händelserika matcher genom åren och detta skulle inte bli något undantag. The Gunners pressade ner Sunderland rejält i banan i mitten halvleken och flyttade upp allt fler folk i offensiven. Spelet kunde liknas vid ett powerplay i ishockey. Utdelningen skulle även komma och det i den 36:e minuten. Jack Wilshere bröt sig igenom motståndarnas mittfält som så många gånger tidigare och passade till Walcott som höll i bollen ett tag innan han släppte tillbaka den till Cazorla som befann sig till vänster utanför straffområdet. Spanjoren lade med en bredsida behärskat in ledningsmålet till vänster om Mignolet i Sunderland-målet.

Arsenal slutade dock inte att spela vid det här laget utan man fortsatte att producera målchanser. Walcott har ett avslut från utkanten av straffområdet som smiter strax utanför men det bästa läget skulle komma i de absoluta slutsekunderna av halvleken. Olivier Giroud lyckades på något vis flippa in bollen till Aaron Ramsey som befann sig mellan mittbackarna inne i offensivt målområde och han blev helt friställd med målvakten, men från två meter lyckas han ändå att sätta bollen mitt på Simon Mignolet istället för vid sidorna där det fanns luckor.

I paus bytte Sunderland in svenske, Sebastian Larsson istället för Lee Cattermole. Om det var detta bytet som gjorde hemmalaget bättre eller inte vet vi inte men The Black Cats skulle öppna den andra halvleken på ett helt annat sätt mot hur man avslutade den första. Efter någon minuts spel kunde man ha fått sig en straff då Sessegnon föll i straffområdet efter en duell med Nacho Monreal men domaren, Anthony Taylor valde att fria.

Bara några minuter senare skulle Arsenal tvingas till ett byte, och det var inte vem som helst som skulle utgå med skada. Jack Wilshere blev liggandes efter en duell på mittplan och han signalerade direkt till bänken att han var tvungen att byta. Abou Diaby kom in i hans ställe på det centrala mittfältet. Om det är någon som man inte vill se skadad i truppen med en stundande åttondelsfinal i Champions League är det just Jack Wilshere men de första rapporterna efter matchen säger dock att han ska vara tillbaka inom ett par dagar. Sebastian Larsson skulle bara någon stund senare svepa in sin första farliga frispark för aftonen som Arsenal-försvaret tvingades nicka undan. Det skulle komma många fler innan matchen var över. The Gunners var dock inte ofarliga sjäva och man skapade en del möjligheter efter kontringsspel. Santi Cazorla, som för övrigt gjorde en mycket bra match idag, avancerade framåt och gick på eget ett eget avslut som smet precis utanför stolpen.

I den 63:e minuten reducerades Arsenal till tio spelare efter att Carl Jenkinson på ett slarvigt och orutinerat sätt dragit på sig sitt andra gula kort när han kapade Sessegnon bakifrån. Detta kom verkligen i ett dåligt skede för laget då det var mycket tid kvar att spela på samtidigt som Sunderland börjat skapa ett tryck offensivt. Ramsey flyttades nu ner som högerback för att man skulle få en fyrbackslinje.

Bara minuterna efter detta skulle man vara nära en kvittering då Gardners inlägg rensades bort i sista stund av Bacary Sagna. Redan då visste man att det skulle bli en lång, lång kamp mot klockan som ofta kändes som att den stod still i sin räkning. Samtidigt som Sunderland i detta läge flyttade upp allt fler spelare i banan öppnades det upp rejält för Arsenal offensivt och man kom nära i den 70:e minuten då Diaby och Monreal kombinerade väl på vänsterkanten innan fransmannen tog ett lågt avslut som målvakten kunde hålla.

Matchen är i detta skede inne i ett Hawaii liknande spel och efter en snabb omställning och en bra genomskärare av Cazorla kommer Walcott fri och chippar bollen lätt över Mignolet och den studsar retfullt i stolpen och ut. I den 77:e minuten fick hemmalaget ett fantastiskt läge helt från ingenting då Fletcher fick med sig bollen, ganska tydligt med handen men domaren friade, och kom fri men en benparad av hög klass från Szczesny höll kvar ställningen vid 0-1. Med fem minuter kvar att spela skulle polacken tvingas till ännu en sjuk räddning då Fletcher nådde högst i en nickduell i straffområdet och nicken som gick mot mål såg ut att vara på väg in innan Szczesny flaxade till och tippade bollen över ribban. Domaren visar fyra tilläggsminuter och Sunderland fortsätter att pressa.

I efterspelet på en hörna skulle hemmalagets, Titus Bramble få chansen med en halvvolley från någon meters avstånd men turligt nog lyckades han på något sätt att missa målramen. Det var en utav många kaosartade chanser man skapade i Arsenals straffområde men när klockan tickade upp på 94 minuter och Szczesny kunde greppa bollen efter ett stökigt efterspel på en hörna blåste Anthony Taylor äntligen av matchen. Spelarna omfamnade snabbt varandra och jubel utbröt tillsammans med de tillresta supportrarna.

Efter denna fantastiskt sköna seger väntar nästa helg Blackburn på Emirates Stadium i FA-cupens åttondelsfinal.